Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Premjers nostājas ZZS pusē, investīciju projektus pārskatīs valdībā

Pašvaldību mērķdotācijās 75 projektiem atvēlēti 20,9 miljoni latu. Vienošanos par naudas sadalījumu konkrētiem projektiem varētu panākt līdz budžeta pieņemšanai

Premjeram Ivaram Godmanim (LPP/LC) ir svarīgs Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) atbalsts nākamā gada valsts budžeta projektam. Tāpēc valdības vadītājs piekrīt ZZS aicinājumam valdībā vēlreiz izvērtēt Valsts reģionālās attīstības aģentūras apstiprināto 75 projektu pieteikumu sarakstu mērķdotāciju saņemšanai pašvaldību infrastruktūras attīstībai 2009.gadā, Dienu informēja premjera biroja vadītājs Juris Radzevičs. Valsts budžeta projektā paredzēts šim mērķim atvēlēt 20,9 miljonus latu. Par šīs naudas sadalījumu konkrētiem projektiem valdība varētu vienoties līdz budžeta pieņemšanai Saeimā. Investīciju saraksta pārskatīšanai pagaidām iebilst reģionālās attīstības un pašvaldību ministrs Edgars Zalāns (TP).

Ministrs atsaucas uz to, ka investīciju projektus vērtēja speciāli izveidota komisija saskaņā ar Ministru kabineta noteikumos minētajiem kritērijiem. Vasarā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) pēc iegūto punktu skaita finansējuma saņemšanai virzīja 75 projektu pieteikumus par kopējo summu 20 872 190 lati. Komisija, vērtējot projektus, priekšroku deva tiem pieteikumiem, kurus kā prioritāros bija nosaukušas ministrijas un kurus var ātrāk pabeigt, ņemot vērā arī to izmaksas. Kopumā VRAA bija saņemti 327 pašvaldību projektu pieteikumi par kopējo summu 91,5 miljoni latu.

Līdz ko šis saraksts tika publiskots, tā ZZS vadība izrādīja pretestību naudas sadalījumam, uzskatot to par netaisnīgu Tautas partijas pārstāvēto pašvaldību interesēs. Pēc šī paziņojuma premjers uzņēmās personīgu atbildību par šī jautājuma atrisināšanu. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis investīciju sadali saista ar nākamajā gadā paredzētajām pašvaldību vēlēšanām, kurās partijām ir svarīgi prezentēt savus labos darbus. "Nevar dalīt investīcijas tā, kā zaļie zemnieki grib — kūtiņām un būdiņām, plus Jelgavai un Ventspilij," vasarā sacīja TP frakcijas vadītājs Māris Kučinskis. A.Brigmanis arī ceturtdien atkārtoja jau agrāk paustās šaubas par subjektīvu atbalstāmo projektu izvēli, jo saraksta beigās esot tieši tās pašvaldības, kas iebildušas pret to iekļaušanu lielajos novados. ZZS pārstāvis nedomā, ka, vēlreiz izvērtējot investīciju projektus, vajadzētu veikt lielas izmaiņas sarakstā, bet varētu paplašināt investīciju saņēmēju loku, samazinot atsevišķiem projektiem atvēlētās pārāk lielās summas. Tas apstiprina M.Kučinska izteiktās bažas par nelielo objektu finansēšanu, kas nebūtu racionāls naudas ieguldījums. Ir radies iespaids, ka investīcijām finansējumu varētu atkal piešķirt pēc politisko kvotu principa, 20,9 miljonus latu sadalot atbilstoši katras koalīcijas partijas deputātu skaitam Saeimā.

Jāatgādina, ka pirms gada Saeima būtiski izmainīja iepriekš apstiprināto pašvaldību investīciju projektu sarakstu, kas izraisīja negatīvu reakciju. "Es savu solījumu pildīju un teicu, ka investīcijas vairs netiks dalītas politiski, bet gan pēc noteiktiem kritērijiem atbilstoši iesniegto projektu kvalitātei," sacīja pašvaldību ministrs E.Zalāns. Viņaprāt, varas partijas nevar atļauties izraisīt kārtējos nemierus. VRAA interneta mājaslapā jau kopš vasaras ir iespēja iepazīties ar tām pašvaldībām, kuru objektiem līdzekļu piešķiršana ir atbalstīta, kā arī redzams noraidīto projektu saraksts. Zināms risinājums varētu būt papildu resursu atrašana ministrijās, ko pašvaldību investīcijām varētu sadalīt Saeimā, pieļauj E.Zalāns. Viņš noraida pārmetumus par naudas dalīšanu TP pašvaldībām, jo objektīvi TP ir lielākā ietekme vietējā varā. Redzams, ka lielākās summas patiešām ir paredzētas TP mēru vadītajām pašvaldībām: 1,5 miljoni latu jaunas pirmsskolas izglītības iestādes būvniecībai Cēsu domei, 1,6 miljoni latu izglītības iestāžu renovācijai Gulbenes domei, 2 miljoni latu pamatskolas būvniecībai Valmieras domei. Tiesa, atbalstīts ir arī ZZS vadītās Jelgavas domes projekts par 950 828 latiem 4.vidusskolas piebūves celtniecībai. Iepriekš gan bija paredzēts naudu piešķirt jau iesākto projektu pabeigšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas