Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Premjers rīt aicinās koalīciju samazināt budžeta deficītu par 500 miljoniem

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
klusais
k
Ja man kāds parādītu kā devalvācija spētu ietekmēt ražošanu , tad es piekristu , bet ķīniešu piemērs nav no gaisa rauts - pat tagad pie totāla ekonomikas krituma cik daudz ir gatavi strādāt intensīvāk par mazāku samaksu ? Mani māc dziļas bažas , ka diemžēl kā valdošie politiķi , tā arī liela cilvēku daļa nav īsti neko sapratusi par krīzes esamību un tās apmēriem.
Kaspars Gasūns
K
Manas lielākās šaubas bija un paliek, vai mūsu valdība spēs adekvāti novadīt devalvācijas procesu. Jo, kā pareizi teica tā zviedru bankas (neatceros kuras) pārstāve, devalvācijas impulss ir īslaicīgs un bez atbilstošas politikas var būt mazproduktīvs. Eiro, protams, atliekas uz nenosakāmu laiku, bet jānovērtā, kurš variants ir sliktāks. Kaut gan savs labums jau ir no tās žmiegšanas - izskatās, ka vismaz NĪN ieviesīs. :D
Kaspars Gasūns
K
Piekrītu, ka valūta nav vienīgais aspekts, ne arī galvenais. Bet Muļķu zemes pavalstnieka teiktajā, manuprāt, pašlaik svarīgākais ir arguments par papildu latu emisiju. Jo izskatās, ka iepriekšējais process ir nonācis bezizejā. Ja tos visus 500 nogriezīs, tas vēl neatjaunos ekonomiku. Gluži otrādi, nu jau izskatās, ka tie grandiozie cipari mūs tomēr ilgtermiņā nospiedīs. Vismaz tāds iespaids rodas, skatoties uz šābrīža situāciju. Ir pārāk maz makroekonomisku stimulu, lai ekonomika atdzīvotos - deflācija ir nepietiekama (tātad mūsu eksportspēja palielinās ļoti lēni), bezdarbs tāds, ka vairāk īsināt budžetu nez vai vajadzētu, parādu slogs ir milzīgs un kļūst par grandiozu. Bet nevajag sevi mānīt - citu ceļu vairāk nav. Tikai šī žmiegšana vai devalvācija. (Žmiegšanu var mazliet atvielot Parex pārdošana par ieguldījumu summu vai vismaz to "iesaldēšana" kredīta uz procentiem formā.) Kopš pagājušā gada daudz kas ir mainījies. Mēs atrodamies jau pilnīgi citā kontekstā.
klusais
k
Jā Ķīnā nav fiksētais USD kurss , bet tā ir tikai viena no niansēm. Zini Ķīnā pavadu vidēji mēnesi gadā, tapēc ir iespējas arī izdarīt šādus tādus secinājumus ne tikai par RMB ( tā ķīnā dēvē juaņu ) kursu . Viens no spilgtākiem piemēriem ir restorānu bizness ,kas labi raksturo mentālo atšķirību - tur restorāns labāk apkalpos 10 cilvēkus nosacīti no katra nopelnot 1 Ls, bet Latvijā gaidīs 2 no kuriem noplēst nosacīti 3 Ls. Darba filosofija ir problēmas pamatā . Ja par Poliju , tad tur ar pirmkārt jāmeklē atbilde mentalitātē nevis zlota kursā.
Muļķu zemes pavalstnieks
M
Vēlu veiksmes Ķīnā. Būsi pamanījis,ka Ķīnai nav fiksētais juaņas kurss. Un kāpēc Latvijai nav ražošanas,vai tik ne tāpēc,ka augstais un stīvais kurss lobēja un joprojām lobē importu? Importa invāzija arī nokāva Latvijā ražošanu. Piekrītu,ka trekno gadu augstais IKP bāzējās uz kredītu bezatbildīgu notrallināšanu,bet ne uz nopelnītas naudas pamata. Bet vai valdība ir izdarījusi secinājumus? Nekā tamlīdzīga,viss joprojām tiek spiests uz jaunu kredītu ņemšanu un notrallināšanu. Polijā ražošana pastāv,jo tur nekad nav bijis zlotam fiksētais kurss,un tagad ir devalvēts kurss un preču cenas ir no 20 līdz pat 50 % zemākas nekā Latvijā.
klusais
k
Zini es nākamnedēļ atkal uz pāris nedēļām aizlidošu uz ķīnu un tur kārtējo reizi ieraudzīšo to ,kapēc ķīna dzīvo pat pie krīzes ar pieaugošu IKP. Ja par Poliju , tad Latvijas galvenā atšķirība ar Poliju ir tā ,ka Latvijā praktiski nav ražošanas , kamēr Polijā tāda ir pastāvējusi un pastāv joprojām. Latvijas ekonomika un pagajušo gadu IKP kāpums ir tāds pats kā NI burbulis - uzpūsts un nepamatots.
izbijs valsts patriots
i
ej pats gulēt. Nedomā ka kādam ir vajadzīga devalvācija,bet to piespiž darīt mūsu ekonomiskā piolitika. Tad kad viss gāja uz urrā,mēs savu latu pacēlām mākoņos,bet tagad paši esam dimbā. Devalvācija te nevienu neiepriecina,bet cik mums ir to variantu,lai kaut ko vēl mēģinātu saglābt.
Muļķu zemes pavalstnieks
M
Kā nojaušu,tad lielākajai daļai komentētāju nav pareizas izpratnes par devalvāciju kā procesu. Devalvācija no peldošā kursa atšķiras ar to,ka pie devalvācijas valūtas kurss tiek būtiski samazināts un kursa samazinājums tiek kompensēts ar papildus naudas emisiju valdības budžetā. Ja lata kurss tiek samazināts divas reizes,tad divas reizes arī tiek palielināts latu daudzums apgrozībā.Šī nauda apritē tiek palaista caur valdības budžetu,tātad valdībai vairs nav vajadzības aizņemties,nav vajadzības celt nodokļus,samazināt algas ,pensijas,jo budžetā VAIRS NAV CAURUMU - tas ir ar pārpalikumu. Pastāvot peldošajam kursam, kursa izmaiņas ir nelielas,bet tās notiek nepārtraukti,un šīs izmaiņas ar naudas emisiju netiek kompensētas. Redzu,ka lielākajai daļai komentētāju šīs atšķirības nav zināmas un tāpēc arī šī histēriskā reakcija jau izdzirdot devalvācijas vārdu vien,tāpēc nejauciet devalvāciju ar peldošo kursu - tie ir divi atšķirīgi procesi. Ja tevi interesē devalvācijas sekas,tad aizbrauc uz Poliju un paskaties ,un pie reizes noskaidro kāpēc latviešiem ir izdevīgi braukt to gaisa gabalu,lai iepirktos. Tikai beidz zīmēt visādas apokalipses ainas kas neatbilst īstenībai - devalvācija ir vienīgā reālā izeja no šī murga. Arī eiro ieviešana ir tā pati devalvācija ar koeficientu 1,4.
gr
g
komentētājiem, tā sauktajiem, ekonomistiem >>> a da ejiet, jūs, ar savām stulbībām labāk gulēt! devalvētaji atradušies!
mjā
m
smaga diena... jāatrod, kur vēl pensionāriem, bērniem, invalīdiem, nu kaut vai bezdarbniekiem! nogriezt... nekas, koa-līķija atradīs... kamēr latvijā var atrast kaut vienu bomzi, kam uzlikt maksāt nodokli par utīm
l'avocat
l
Pats galvenais lēmumi atkal tiek pieņemti vienas dienas laikā...!!! interesanti, vai rīt no rīta dzerot kafiju mēs neuzzināsim, ka visas soc.garantijas tiek atņemtas, lats devalvēts un mūsu algas un pensijas aiziet budžeta caurumu lāpīšanai?
izbijs valsts patriots
i
Sekas nākotnē pēc manām domām vairs nav novēršamas. Labi es tev piekrītu par devalvāciju,bet lai latu pielīdzinātu ekonomikas stiprumam,mēs te neviens negribamsaprast cik tad īstenībā ir jābūt zemām algām. Pat vislielākie optimisti nevar rēķināties vairāk par 100--120 ls.mēnesī uz rokas .To piespiež darīt mūsu IKP.
izbijs valsts patriots
i
Devalvācija neglābs --tā atvēsinās uz ilgu laiku mūsu pārkarsušās galvas. Liks sākt domāt. Tas ka tiešām būs krahs šaubas nerada,nesaprotu tikai to vilkšanu garumā.
klusais
k
Par konkurētspēju un devalvāciju - manuprāt Latvija ir unikāla savā ziņā un devalvācija nepalielinās konkurētspēju , jo patreizējā situācija pakalpojumu tirgū rāda ,ka mēs vēl neesam sapratuši galveno - vajag sākt strādāt un naudu pelnīt nevis nosakot paaugstinātu peļņas procentu , bet vienkārši strādājot vairāk. Devalvējot latu tik pat ātri pieaugs cenas un efekts būs īslaicīgs, toties ar pamatīgām sekām nākotnē.
Dīzels
D
Dulliem ne ko nepadarīsi. Devalvācija neglābs, mūsu valsti jo naudas tik un tā nav. Man brīžiem liekas kad krīzes nemaz nav kad tauta tā runā visiem ir labi. Ja nebūtu aizdevumu mēs jau būtu bankrotējuši. Bankrots nozīmē pensijas , skolotājiem algas un tā tālāk no 20.Ls.-50.Ls. visiem . SVF nav pats labākais variants bet Latvijai otra varianta nebija. Varam atteikties no no naudas bet nākošgad jāmazina budžets par 1.5 . miljd. nevis par 500.milj. Mūs taču daži gudri politiķi ir iegrūduši bankrotā ko? nu lūk, nevis ielās jāiet bet nākošgad ir vēlēšanas tas ir pareizais variants, nolikt uz visiem laikiem šos malā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas