Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Premjers šaubās, ka valsts aizņemsies naudu no iedzīvotājiem pret obligācijām

Shēma, kad valdība varētu aizņemties no iedzīvotāju grupām, kas saņem no valsts naudu, izdodot obligācijas, pēc būtības daudz neko neatrisinās, lai gan tāda tika izskatīta premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības laikā. Tomēr pat tad, kad nācās veikt smagākos budžeta samazinājumus, šādas metodes nelietojām, un es nedomāju, ka mēs to lietosim 2011.gada budžetā. To trešdien no rīta intervijā LNT raidījumā 900 sekundes teica premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Laikraksts Diena arī trešdien arī vēsta, ka obligāciju piešķiršana ieturētās pensijas apmērā nemazinātu budžeta deficītu, kā dēļ budžets nākamgad vispār ir jākonsolidē. "Tas ir tieši tāpat kā aizņemšanās no kaimiņa nesamazina mājsaimniecības budžeta iztrūkumu," komentējis politiķis Aigars Štokenbergs, piebilstot, ka aizņemšanās ar obligāciju emitēšanu var pat palielināt deficītu, jo par parādu ir jāmaksā procenti.

Kā jau vēstīts, ideju lielo pensiju saņēmējiem daļu pensijas izmaksāt valsts aizņēmuma obligācijās, garantējot, ka šī nauda tiks atdota un par to vēl tiks samaksāti procentu, intervijā SestDienai izteicis Vienotības līderis Ģirts Valdis Kristovskis. Vēlāk viņš precizēja, ka runājis par "turīgajiem pensionāriem", bet Dienai teicis, ka domājis  pensionārus, kuri pensijā saņem virs 300-400 latiem mēnesī un kuriem valsts pēc obligāciju dzēšanas ieturēto daļu vēlāk atdotu atpakaļ.

Savukārt laikraksts Dienas Bizness vēsta, ka to Latvijas pensionāru, kuriem ikmēneša bruto vecuma pensijas apmērs sākas no 450 latiem un pārsniedz 1000 latu, nav daudz – 5500 jeb aptuveni 1,2% kopējā pensionāru skaitā, liecina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras dati. Tiem aprēķināto bruto pensiju apjoms, piemēram, šogad martā kopumā bijis vidēji 3,5 miljoni latu - attiecīgi izmaksāto pensiju apjoms mazāks.

Pieņemot, ka valsts no turīgajiem pensionāriem aizņemtos, piemēram, 10% pensijas, tad mēnesī un gadā tie sanāk attiecīgi 347 000 latu un 4,2 miljoni latu, rēķinot pēc šā gada marta datiem. Salīdzinot ar 300 miljoniem latu, kādu šogad prognozē sociālā budžeta deficītu Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis, no bagātajiem pensionāriem guvums varētu būt aptuveni 1,4%, liecina laikraksta aprēķini.

Lūgts komentēt, kā vērtēt Vienotības līdera Ģ.V.Kristovska izteikumus, premjers V.Dombrovskis, kura pārstāvētais Jaunais laiks arī ietilpst šajā apvienībā, norādīja: tās ir viņa personiskās pārdomas un ierosinājumi diskusijas sākšanai.

"Kas attiecas uz reālo budžeta izstrādes procesu, tad mēs zinām, ka maijā mums būs pieejami makroscenārija dati, attiecīgi arī nodokļu ieņēmumu prognoze, tad mēs zināsim, par cik precīzi būs jāsamazina izdevumi, lai samazinātu budžeta deficīta līmeni līdz 6% no iekšzemes kopprodukta. Tad reāli varēsim sākt diskusijas, redzot pirmos orientējošos skaitļus," teica premjers.

Vaicāts, vai ir pieņemami, ja partijas priekšsēdētājs nāk klajā ar šādu personisko viedokli, premjers pauda viedokli, ka katram ir tiesības uz savu personisko viedokli.

Savukārt komentējot pieņēmumu, ka beidzot kāds ir pateicis atklāti, ko plāno darīt pēc vēlēšanām sociālajā jomā, V.Dombrovskis norādīja, ka visas spekulācijas varēs beigt tad, kad būs reāli skaitļi, ar kuriem strādāt. Tad sāksies darbs pie priekšlikumiem, un tas varētu būt maijā jūnijā.

Vienotības viedoklis tai skaitā būšot atspoguļots partijas programmā, būs attiecīgie partijas valdes lēmumi. Līdz šim Vienotības valdē 2011.gada budžets vēl nav bijis dienaskārtībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas