Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Preses izdevēji bažījas par PVN likmes paaugstināšanas

Preses izdevēji nobažījušies par gaidāmo pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes paaugstināšanu, sestdien vēsta laikraksts Latvijas Avīze (LA). Viņi norāda, ka pie pašreizējās iedzīvotāju pirktspējas un reklāmas tirgus panīkuma tas var nozīmēt izdevumu bankrotu.

Latvijas Preses izdevēju asociācija (LPIA) vērsusies Saeimas budžeta komisijā ar lūgumu izslēgt no PVN likuma normu, kas paredz no nākamā gada sākuma piemērot pilno PVN likmi - 21% - plašsaziņas līdzekļu tirdzniecībai un abonēšanai. Pašlaik šai nozarei noteikta samazinātā likme 10% apmērā.

"Cilvēku pirktspēja ir samazinājusies, un nekas neliecina, ka tuvāko gadu laikā tā varētu jūtami pieaugt. Tādēļ izdevumu cenas palielināt vairs nav iespējams. Turklāt kopējais reklāmas tirgus ir sarucis par 50–60%," pozīciju pamatojis izdevniecības Lauku Avīze valdes priekšsēdētājs Guntars Kļavinskis.

PVN paaugstināšana satrauc arī reģionālo laikrakstu izdevējus, jautājums tika apspriests arī šonedēļ Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās reizē ar reģionālo mediju pārstāvjiem. Prezidents gan norādījis, ka šis jautājums ir Saeimas kompetencē.

Komisija vēl nav sākusi apspriest LPIA aicinājumu, informē laikraksts. Deputāti vispirms vēloties sagaidīt Finanšu ministrijas (FM) aprēķinu, kā tas ietekmēs valsts budžetu. Vērtējums ministrijai jāsniedz līdz 3.martam.

LPIA izpilddirektors Guntars Līcis paudis cerību, ka FM ierēdņi aprēķiniem nepieies pārāk vienkāršoti. "Var jau, protams, vienkārši pieskaitīt tos procentus un paziņot, ka, paaugstinot likmi, valsts iegūs tik un tik miljonus. Bet jāņem vērā, ka daudzi uzņēmēji nespēs šādos apstākļos izdzīvot un izdevniecības bankrotēs. Rezultātā nebūs vispār, kas maksātu PVN un sociālos nodokļus par darbiniekiem, un galu galā zaudētāji būs ne vien lasītāji un izdevēji, bet arī valsts budžets," spriež G.Līcis.

Pēc LA vēstītā, vismaz Budžeta komisijā strādājošie valdošās koalīcijas pārstāvji pauduši atbalstu idejai saglabāt samazināto likmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas