Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Prezidente dosies uz Pasaules ekonomikas forumu Davosā

Šodien Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga dosies uz ikgadējo Pasaules ekonomikas forumu Davosā, Šveicē. Vīķe-Freiberga Davosā uzturēsies līdz svētdienai, 26.janvārim.

Trešdien, 24.janvārī, plkst.10.45 (pēc Latvijas laika plkst.11.45) Valsts prezidente piedalīsies diskusijā par būtiskākajiem globālajiem riskiem - enerģijas drošību, klimata pārmaiņām, ģeopolitisko nestabilitāti un makroekonomisko nelīdzsvarotību, kam var būt nozīmīga ietekme uz vispārējo uzņēmējdarbības vidi.

Īsi pirms plkst.18 (pēc Latvijas laika īsi pirms plkst.19) Vīķe-Freiberga piedalīsies Pasaules Ekonomikas foruma atklāšanā, kurā uzrunu teiks Vācijas kanclere Angela Merkele un foruma dibinātājs un vadītājs Klauss Švābs.

Foruma atklāšanas sesijā, kas notiks plkst.18.30 (pēc Latvijas laika plkst.19.30), Vācija kā Eiropas Savienības un astoņu industriāli attīstīto valstu grupas (G8) prezidējošā valsts izklāstīs savas prioritātes. Vācijas vārdā runās Merkele.

Ceturtdien, 25.janvārī, prezidente piedalīsies vairākās diskusijās. Plkst.11.15 (pēc Latvijas laika plkst.12.15) Vīķe-Freiberga piedalīsies diskusijā par reliģiju un kultūru dialogu multikulturālā pasaulē, plkst.15 (pēc Latvijas laika plkst.16) - diskusijā par sieviešu iespējām, sašaurinot globālo plaisu starp dzimumiem, bet plkst.20 (pēc Latvijas laika plkst.21) - diskusijā par Eiropas identitāti.

Ceturtdien Vīķe-Freiberga piedalīsies arī žurnāla "Times" redaktoru rīkotā pasākumā un plkst.19 (pēc Latvijas laika plkst.20) - Kanādas valdības rīkotā pieņemšanā.

Piektdien, 26.janvārī, plkst.9.45 (pēc Latvijas laika plkst.10.45) prezidente piedalīsies diskusijā par izglītības reformu un pasaulē iedibinātiem pamatizglītības standartiem, bet plkst.15 tiksies ar Šveices ārlietu ministri Mišelinu Kalmīnu Reju.

Dienas noslēgumā Vīķe-Freiberga piedalīsies žurnāla "Forbes" rīkotajā pieņemšanā pasaules spēcīgākajām sievietēm un plkst.20 (pēc Latvijas laika plkst.21) darba vakariņās, tēma "Rietumeiropas austrumu kaimiņi".

Sestdien, 27.janvārī, Vīķe-Freiberga tiksies ar Pasaules ekonomikas foruma vadītāju. Vēlāk Vīķe-Freiberga piedalīsies darba pusdienās par klimata izmaiņām pasaulē un kristāla balvu pasniegšanas ceremonijā, kurā balva tiek pasniegta māksliniekam, kas veicina kultūru dialogu.

Forums beigsies svētdien, 26.janvārī.

Jau ziņots, ka forumu kūrortpilsētiņā Davosā Šveices austrumos gatavojas apmeklēt vairāk nekā 2000 dalībnieki no 90 valstīm, un foruma dibinātājs Švābs paziņojis, ka šī gada sanāksmes galvenā tēma būs "šizofrēniskās pasaules" mestie izaicinājumi.

Foruma apmeklētāju vidū būs 24 valstu un valdību vadītāji.

Ikgadējais Davosas forums dos iespēju pasaules līderiem "veidot globālo dienas kārtību gadu uz priekšu", uzskata Švābs.

Aptuveni 2400 biznesa un politikas līderu apmeklētā foruma galveno jautājumu vidū būs arī klimata izmaiņas, Tuvie Austrumi un Irāka.

Politisko līderu vidū, kas šogad apmeklēs Davosu, ir Vācijas kanclere Merkele, Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs, palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass, Libānas premjerministrs Fuads Siniora, Jordānijas karalis Abdulla, Ukrainas premjers Viktors Janukovičs un Ungārijas valdības vadītājs Ferences Ģurčaņs.

Uz forumu ielūgta arī Izraēlas ārlietu ministre Cipi Livni un viņas amata priekštecis Šimons Peress. Pagaidu dienaskārtībā 25.janvārī iekļautas divas publiskas debates par Izraēlas un palestīniešu konfliktu.

Forumā piedalīsies arī dažu pasaules lielāko uzņēmumu, piemēram, "Coca-Cola" un "British Petroleum" augstākās amatpersonas, kā arī tādu starptautisko organizāciju kā Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) vadītāji. Gaidāma arī globālo nevalstisko organizāciju, piemēram, "Amnesty International", pārstāvju klātbūtne.

Savukārt starp pasaules kultūras un intelektuāļu pārstāvjiem, kuri apmeklēs Davosas forumu, būs īru grupas U2 dziedātājs Bono un šaha lielmeistars Anatolijs Karpovs.

Šogad Pasaules Ekonomiskā foruma rīkotāji pirmo reizi īpašu lomu atvēlējuši tehnoloģijām, ļaujot sanāksmes dalībniekus intervēt ar internetā izveidotās "virtuālās pasaules" starpniecību, kas gūst arvien plašāku popularitāti un pazīstama ar nosaukumu "Second Life" ("Otrā dzīve").

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas