Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Prezidents pirms referenduma par divvalodību Latvijā nenāks klajā ar aicinājumu, kā balsot

Valsts prezidents Andris Bērziņš nenāks klajā ar aicinājumu, kā Latvijas iedzīvotājiem rīkoties nākamgad gaidāmajā referendumā par krievu valodu kā otru valsts valodu Latvijā.

"Es esmu izteicis savu nostāju par valodu un netaisos referenduma gadījumā izteikt nekādu aicinājumu par vai pret," pēc tikšanās ar premjeru trešdien žurnālistiem norādīja Bērziņš.

Viņš arī atkārtoti uzsvēra, ka jautājums par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu Latvijā nav apspriežams.

"Visi pārējie jautājumi, kas saistīti ar sabiedrības saliedēšanu un kompromisiem, ir atvērti. Tas būs tas veids, kā mēs iesim uz priekšu ‒ izvērtējot visas iespējas, jo kompromiss ir jāatrod," sacīja Bērziņš.

Uz jautājumu, par kādiem kompromisiem varētu būt runa, prezidents tikai atbildēja, ka par to spriedīs gan Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisija, ko paredzēts pārveidot par Sabiedrības saliedētības komisiju, gan aktīvi iesaistīsies arī Valsts prezidenta administrācijas pārstāvji.

"Domāju, ka tas process būs ļoti aktīvs. Viens ir šie referendumi, bet ir jāsāk arī šis reālais process, kas acīmredzot jaunajā gadā būs aktīvs, un tajā būs arī mūsu līdzdalība," pastāstīja Bērziņš.

Jau vēstīts, novembrī bija iespējams parakstīties Satversmes grozījumu ierosināšanai par oficiālu divvalodību Latvijā. Pēc provizoriskajiem datiem, ir savākti vairāk nekā 183 tūkstoši parakstu, taču Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) vēl pārbauda saņemtos parakstus. Ja derīgo parakstu skaits pārsniegs 10% no pagājušajās vēlēšanās nobalsojušajiem jeb būs parakstījušies vismaz 154 379 vēlētāji, CVK tos iesniegs Valsts prezidentam iesniegšanai Saeimā. Parlaments par šo likumprojektu varētu balsot pavasara sesijā.

Ņemot vērā, ka Satversmes grozījumu projekts paredz mainīt Satversmes 4.pantu, neatkarīgi no tā, kāds būs Saeimas lēmums, par grozījumiem būs jārīko tautas nobalsošana.  Lai Satversmes grozījumi stātos spēkā, referendumā par tiem ir jānobalso vismaz pusei no visiem Latvijas balsstiesīgajiem iedzīvotājiem – 771 350 pilsoņiem.

Parakstu vākšanai nodotais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajā nosacījumu par krievu valodu kā otru valsts valodu. Satversmes grozījumus izstrādājusi biedrība Dzimtā valoda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas