Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Prezidents Satversmes tiesā apstrīd Iepirkumu likumu

Valsts prezidents Valdis Zatlers ir izmantojis savas Satversmes tiesas likumā nostiprinātās tiesības iesniegt pieteikumu Satversmes tiesā un apstrīdējis grozījumus Publisko iepirkumu likumā.Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka grozījumos noteiktais pienākums par vēršanos ar iesniegumu Iepirkumu uzraudzības birojā iemaksāt iesnieguma nodrošinājumu nepamatoti ierobežo Satversmes 92.

pantā nostiprinātās personas tiesības aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses. Tiesības apstrīdēt iepirkuma procedūras īpašā uzraudzības iestādē – Iepirkumu uzraudzības birojā – ir būtisks mehānisms, lai novērstu iespējamu valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu nepamatotu izlietošanu, kā arī mazinātu korupcijas riskus valsts budžeta līdzekļu izmantošanā. Iesnieguma iesniegšana Iepirkumu uzraudzības birojā ir vienīgais efektīvais līdzeklis, kuram jābūt iespējami pieejamam bez nesamērīgiem finansiāliem šķēršļiem, uzskata prezidents.

Nodrošinājuma apmērs naudas izteiksmē grozījumos nav noteikts, tiesības noteikt iesnieguma nodrošinājuma apmēru, tā samaksas un atbrīvošanas no samaksas kārtību deleģētas Ministru kabinetam. Pieteikumā Satversmes tiesai Valsts prezidents secinājis, ka viens no iemesliem Saeimas lēmumam iesnieguma nodrošinājuma apmēru noteikt nevis pašā likumā, bet gan izvēlēties pilnvarojumu Ministru kabinetam, bijis deputātu nespēja grozījumu izstrādes gaitā rast vienotu tiesisku kompromisu parlamentārajā debatē. Tomēr jebkuram būtiskam personas tiesību ierobežojumam ir nepieciešama Saeimas kā tautas ievēlēta likumdevēja izšķiršanās un nav pieļaujama personas pamattiesību ierobežošana, atsaucoties uz neskaidru vai pārprotamu likumdevēja pilnvarojumu. Tādēļ Valsts prezidents uzsvēris, ka būtiski ir izvērtēt Likumā ietvertā deleģējuma Ministru kabinetam atbilstību valsts varas dalīšanas principam.

Jau vēstīts, ka 26.jūnijā, pamatojoties uz Satversmes 71.pantu, Valsts prezidents nosūtīja grozījumus otrreizējai caurlūkošanai, motivētā vēstulē Saeimas priekšsēdētājam norādot uz Likumā paredzētā iesnieguma nodrošinājuma ieviešanas neatbilstību Satversmes 92.pantam. Saeima 2009.gada 16.jūlija sēdē, izskatot Likumu atkārtoti, pretēji atbildīgās Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas lēmumam Valsts prezidenta iebildumus neņēma vērā un Likumu negrozīja. Otrreiz Valsts prezidents ierunas celt nevar. Likums tika izsludināts 2009.gada 30.jūlijā.

Likuma pieņemšanas gaitā atbildīgās Saeimas komisijas un citu institūciju uzmanību uz iesnieguma nodrošinājuma ieviešanas neatbilstību Satversmes 92.pantam un, iespējams, arī citām augstāka juridiskā spēka tiesību normām vairākkārtīgi vērsis arī Saeimas Juridiskais birojs, atgādina Valsts prezidenta kanceleja.

Kopš Satversmes tiesas likuma pieņemšanas Valsts prezidents Satversmes tiesā ar pieteikumu vēršas pirmo reizi.

Apstrīdētās tiesību normas Valsts prezidents lūdz atzīt par spēkā neesošām no Likuma pieņemšanas brīža.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas