Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Prioritāte - darbs

Banāla patiesība - ir darbs, ir zināma paļāvība uz savu nākotni. Cilvēks, kuram ir darbs, var kaut ko tērēt, maksāt nodokļus, tātad ir noderīgs valstij. No šī viedokļa bezdarba mazināšanai, jaunu darba vietu radīšanai vajadzētu būt politiķu prioritāšu galvgalī. Atskatoties uz priekšvēlēšanu diskusijās dzirdēto, lasīto, jāsecina, ka, lai gan tēma tika pieminēta bieži, ar konkrētu priekšlikumu pārbagātību partijas mūs neaplaimoja.

Bija tēze par sociālā nodokļa atvieglojumiem uzņēmumiem, kas dod darbu jauniešiem, tomēr kopumā dominēja uzstādījums, ka, ja vien attīstīties ekonomika, problēma pati «uzsūksies». Citiem vārdiem sakot, bezdarba problēma risināma, veicinot uzņēmējdarbību.

Kopumā pareizi, tomēr politiķiem, kad vēlēšanu drudzis būs beidzies, varētu rekomendēt žurnāla The Economistšīsnedēļas numura tematisko pielikumu, kas veltīts darba tirgus tendencēm pasaulē. Jo ir ilglaicīgi procesi, kurus grūti risināt ar īstermiņa risinājumiem, par kādiem jāatzīst subsīdijas vai laikā terminētas nodokļu atlaides. Pielikuma eksperti vērš uzmanību uz to, ka globāli cilvēkiem ir mazinājusies cerība uz nodrošinātām vecumdienām, tādēļ ļaudis centīsies palikt savās darba vietā maksimāli ilgi. No tā savukārt izriet divi jautājumi. Pirmais: uzņēmējiem ir jāmēģina saprast, ko gados vecāki darbinieki nozīmē, ņemot vērā viņu objektīvās fizisko, reakcijas u. c. spēju izmaiņas. Tas ir jautājums par darba vides, organizācijas pārdomāšanu. Otrais: jo ilgāk ļaudis turas pie darba, jo grūtāk to būs atrast gados jaunajiem. Jau šobrīd rūpnieciski attīstītājās valstīs 12,5% no cilvēkiem vecuma grupā 15-24 gadi pieder t. s. NEETS grupai (nav darba, nemācās). Ir ļoti būtiski atrast risinājumu, nenostādot vecuma grupas vienu pret otru. Mainās arī nodarbinātības struktūra. Darbs mums asociējas ar vietu, kurp dodamies ik dienu un pavadām tur +/- 8 stundas. Patiesībā 22% no strādājošajiem pasaulē ir nodarbināti nepilnu laiku un 31% ir t. s. pašnodarbinātie, turklāt pēdējai grupai ir tendence palielināties. Tātad arvien nozīmīgāka ir to strādājošo grupa, kas neiekļaujas klasiskajā «darba devējs - darba ņēmējs» shēmā, un valstij šai pašnodarbināto grupai, lai tā neiekristu bezdarbnieku slānī, jāveido specifiski regulējumi un atbalsta mehānismi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas