Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Prioritāte ir sasniegt budžeta deficītu zem 3% no IKP 2011.gadā un ieviest eiro

Latvijas prioritāte vidējā termiņā līdz 2011.gadam ir sasniegt budžeta deficītu, kas nav lielāks par 3% no iekšzemes kopprodukta, lai nodrošinātu savlaicīgu pāreju uz vienoto Eiropas valūtu eiro, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam BBS sacīja premjers Valdis Dombrovskis.

Viņš atklāja, ka sarunās ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) ir panākta vienošanās, ka Latvijai pašlaik ir jākoncentrējas uz strukturālajām reformām, turklāt ir atzīmētas četras galvenās jomas - izglītība, veselība, civildienests un valsts pārvalde.

"Par prioritāti tiks izvirzīta vidējā termiņa mērķa sasniegšana - budžeta deficīts, kurš nav lielāks par 3%, 2011.gadā. Tas nodrošinās savlaicīgu pāreju uz eiro. Papildus, protams, būs jāpilda tās saistības, kuras ir bijušas attiecībā uz algu samazināšanu," teica Dombrovskis.

"Atbilstoši noslēgtajai programmai vēl starp Ivara Godmaņa valdību un SVF mūsu mērķis ir Māstrihtas kritēriju izpilde līdz 2012.gadam. Tas ir pilnīgi skaidrs, un pie tā mēs pieturēsimies," viņš apgalvoja, atbildot uz jautājumu, vai eiro ieviešana 2012.gadā kļūs par Latvijas stratēģisko mērķi.

Premjers norādīja, ka patlaban Latvijai daudz svarīgāk par budžeta deficīta samazināšanu ir pierādīt starptautiskajiem donoriem, ka tā spēs veikt strukturālās reformas, turklāt ļoti svarīgi būs parādīt, cik liels progress tiek sasniegts šogad.

"Pašlaik svarīgākais ir koncentrēties uz strukturālajām reformām un parādīt Latvijas valdības gatavību tās īstenot. Šajās sarunās ar SVF mēs jautājumu par esošās vienošanās budžeta deficīta apmēra pārskatīšanu neizskatījām. Es pieļauju, ka būs jāgatavo vairāki budžeta varianti un šo jautājumu mēs diskutēsim nākamajā sarunu kārtā. Taču, arī strādājot pie šiem grozījumiem, mums būs sadarbība ar SVF un Eiropas Komisijas ekspertiem, tādēļ būs nodrošināta nepārtraukta saikne," pastāstīja Dombrovskis.

Viņš piebilda, ka budžeta grozījumi tiks sagatavoti aptuveni mēneša laikā - līdz aprīļa beigām, kad Latvijā varētu atgriezties SVF un Eiropas Komisijas misija un tiktu turpinātas sarunas.

Jaunā valdība ir sākusi darbu pie budžeta grozījumu sagatavošanas un strukturālajām reformām. Valdība uzdevusi ministrijām līdz 17.aprīlim sagatavot trīs iespējamos priekšlikumus budžeta izdevumu samazināšanai - par 20%, 30% un 40%. Valdība vienojās samazināt valsts pārvaldē strādājošajiem atalgojumu par vidēji 20%. Plānots, ka budžeta grozījumus valdībā iesniegs maija beigās, bet jūnija sākumā par tiem lems Saeima.

Patlaban 2009.gada budžetā ir paredzēts deficīts 705,7 miljonu latu jeb 4,7% apmērā no Latvijas iekšzemes kopprodukta. 2009.gada valsts budžeta ieņēmumi plānoti 4,407 miljardu latu apmērā, savukārt izdevumi iecerēti 5,112 miljardu latu apmērā. Pašlaik budžets ir sagatavots, prognozējot IKP kritumu par 5%, lai arī jaunās prognozes paredz 12% IKP kritumu šogad.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas