Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Profesore: Latvijā jāizveido desmit vēlēšanu apgabali, lai deputātus vēl vairāk tuvinātu vēlētājiem

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
viens apgabals un ārēji grozāmi sar
v
Pats labākais modelis, kas ietver sevī gan proporcionālās, gan mažoritārās sistēmas priekšrocības, ir Latvija, kā viens apgabals un saraksti ir ārēji grozāmi. Tas ir, katrs Latvijas pilsonis ir tiesīgs balsot par visiem visā Latvijā pieteiktajiem sarakstiem un kandidātiem, turklāt, pilsonim ir tiesības kompilēt savu Saeimas sastāvu no visu sarakstu visiem kandidātiem.
mums latviešiem profiņu vesels....
m
Kaut kas stulbs. Šis ir tāds pusmažoritārs apgabalu pārstāvības modelis, kad deputāts ir kaut kāds lietu bīdītājs. Kat ko tādu varētu darīt, ja Latvijā neb''utu pašvaldību. Proporcionālai visas tautas pārstāvībai daudz labāks ir viena apgabala modelis, kad visa Latvija atdod savas balsis par visiem kandidātiem un uzvar labākie no visas Latvijas, nevis tie, kas šaurā apgabalā kādam mācējuši labāk saskalot smedzenes.
Ēriks
Ē
Zināma taisnība ir, bet tad mainām līdz galam! Ejam tālāk un darām kā Ziemeļamerikā. Sadala valsti uz parlamentāriešu skaitu, vairāk vai mazāk līdzīgās daļās, ņemot vērā iedzīvotāju skaitu, un uz katru no vietām partijas izvirza savu kandidātu. Iedzīvotāji tad balso par deputātu, kas pārstāvēs konkrēti viņu apgabalu. Vēlētāji iegūst deputātu, kas ir ieinteresēts tieši viņu interešu pārstāvībā, jo cer atkal tikt ievēlēts, kas var koncentrēties uz tieši viņu vajadzībām un interesēm daudz labāk, kā deputāti, kuru "kompetencē" ir visa valsts. Deputāti, no otras puses, mēdz izrādīt daudz lielāku interesi par katru vēlētāju, jo pēc esošās sistēmas, jebkurš vēlētājs, kas ar viņiem kontaktējas, ir viens no "x" (nezinu cik mums īsti ir, laikam 900.000+). Vari viņu neņemt vērā, un zaudē tikai 1/900.000 Ja pārstāv individuālu vēlētāju daļu, tad katrs vēlētājs ir jau 1 no 9000, un nevar atļauties viņu vērā neņemt. Ievēlētie deputāti mēdz pastāvīgi uzturēt birojus savā iecirknī, kur pieņem iedzīvotāju sūdzības, ierosinājumus, viedokļus. Tātad tiešā pieeja parlamentāriešiem/parlamentam. Vai, pēc esošās sistēmas, kāds uzskata, ka viņš var sazināties ar kādu deputātu un tikt uzklausīts, ja vien nav partijas biedrs?
Ērikam
Ē
Ērik. Nestāsti blēņas. Tavi stāsti piestāv cilvēkiem ar ļoti zemu abstraktās domāšanas līmeni.
  • 0
  • 1
Ēriks
Ē
Piedod, bet manuprāt tu neesi sapratis lietads būtību... Neviens neaicināja veidot senātus u.t.t. (kā ASV. Ir starpība starp ASV un Ziemeļamēriku) vai arī teicis, ka Saiemas deputāti (nav nepieciešams arī mainīt amatu vai palamentu nosaukumu;D) nenodarbotos ar nacionāliem jautājumiem. Saiemas kompetence būtu tieši tāda pati, kā līdz šim, bet deputāti labāk izprastu sava iecirkņa vēlētāju apstākļus un viedokli, labāk saprastu reālos apstākļus savā reģionā un iedzīvotājiem būtu pieejamāks, nekā pašlaik, kad ir simts deputāti, bet neviens no tiem, kas ir gatavs uzklausīt tieši tevi. Arī nacionālos jautājumos, starp reģioniem būs atšķirības. Ventspilī dzīvojošo viedoklis, Rīgā dzīvojošo un latgaliešu viedoklis atšķirsies daudzos jautājumos, un ir arī pamatotas intereses. Tie visi jāņem vērā, bet vēl svarīgāk, vēlētājam rodas sajūta, ka viņam ir saikne ar Saiemu, ka tā pārstāv arī viņu, ne vis tikai ir kautkādi simts, kuriem viņa viedoklis neinteresē nemaz!
  • 0
  • 0
Alberts
A
Ja Latvijā būtu 100 vēlēšanu apgabali un no katra ievēlētu tikai vienu tautas pārstāvi ("kongresmeni"), tad būtu vajadzīgs arī + apmēram 50 politiķu liels senāts - un senatori būtu jāievēl visiem valsts pilsoņiem kā vienam vēlēšanu apgabalam. Nevar palikt pie tā, ka valsti saskalda 100 daļās, ka katrs kongresmenis aizstāvētu tikai apgabala lokālās intereses, bet par valsti kopumā nebūtu kam rūpēties. Senātam jābūt augstākam par "tautas pārstāvju namu".
  • 0
  • 0
zvirbulēns
z
Latvijā jānosaka viens vēlēšanu apgabals, lai vēlētājs redz visu partijas iesniegto listi, nevis vienu, lai vēlētājs, ja izvēlējies partiju, var plusot mīnusot visu partijas listi, ne tikai to, ka likta priekšā vienā no pieciem apgabaliem. Esošā kārtība, faktiski ir pret satversmē noteikto. Profesore murgo par tiem desmit!
qwerty
q
Zatlers pats parkapj lokomotivju principu (uzvards partija nosaukuma)
Padumjā Latvija
P
A varbūt sākumā noteikt, cik lielai jābūt interešu grupai, lai to reģistrētu kā partiju ? :) Nu teiksim kādi 10.000 cilvēku :)
Caune Alberts E-pasts: caune@video
C
Kāpēc ne 8o vēlēšanu iecirkņi kur varētu katra partija uzstādīt tikai vienu kandidātu. Pārejos 20 deputātus ievēlētu proporcionāli no partijai saņemam balsīm. Skat manu rakstu internetā "Pārdomas par Latvijas Saeimas vēlēšānu likumu".
Mg
M
Pašlaik spēkā esošais likums vienīgi dod priekšroku tādām partijām vai drīzāk partiju apvienībām, kurām ir vairāki līderi, lai gan ZRP piemērs veiksmīgi parāda kā šo ierobežojumu apiet. Reāli vajadzēja prasīt lai atbilstošie kandidāti arī paši dzīvotu tajā vēlēšanu apgabalā no kura viņi kandidē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas