Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Prognozē ķīniešu un citu tautību nelegālo imigrantu plūsmas pieaugumu

Valsts robežsardzes priekšnieks Gunārs Dāboliņš prognozē, ka Latvijai uz austrumu robežas, kas reizē ir arī Eiropas Savienības (ES) robeža, tuvākajā laikā būs jācīnās ar pastiprinātu ķīniešu un citu tautību nelegālo imigrantu vēlmi nokļūt Eiropā.

Dāboliņš intervijā pastāstīja, ka kopš Latvijas pievienošanās Šengenas zonai valsts austrumu robeža izjūtot lielu nelegālo imigrantu vēlēšanos nokļūt Latvijā, lai pēc tam dotos uz Eiropu.

Ja vēl pirms pievienošanās Šengenas zonai notveršanas risks uz ES valstu robežām bija samērā liels, tad tagad galvenais ir iekļūt Šengenas zonā, arī Latvijā, un tālāk var samērā brīvi pārvietoties pa visu Eiropu.

Pēc robežsardzes ziņām, kas esot ļoti precīzas, Maskavā esot 120 līdz 150 tūkstoši ķīniešu, kas ir gatavi doties uz rietumiem. Nesen aizturētās divas ķīniešu grupas, visticamāk, jau esot pirmās, turklāt Lietuva šo ķīniešu spiedienu jau izjūtot daudz vairāk, jo nelegālie imigranti caur Baltkrieviju, kurai nav robežkontroles ar Krieviju, cenšas nokļūt rietumos. Ja Baltkrievijas robežsargi nebūtu uzdevumu augstumos, nelegālo imigrantu plūsma būtu daudz, daudz lielāka, uzskata Dāboliņš.

Ja Latvijā iestāšoties barga ziema ar biezu sniega kārtu, tad uz šo laiku nelegālo imigrantu plūsma nedaudz samazināsies, taču no pavasara robežsardzei būs ļoti daudz darāmā. Robežsargi gan esot nelegālo imigrantu plūsmai labi sagatavoti, jo iepirkta tehnika, kas palīdz cīņā pret robežpārkāpējiem.

Arī darboņu skaits, kas palīdz pāriet robežu, pēc pievienošanās Šengenas zonai pieaugot. Šie pārvadātāji nav snauduši un piemērojušies apstākļiem - apzinājuši vietas, kur imigrantiem robežu pāriet, iepazinuši likumus, kas draud par šādiem pārkāpumiem, nodibinājuši sakarus abpus robežām.

Tā kā nesen Latvijā aizturētas divas ķīniešu grupas, robežsardze jau noskaidrojusi šāda pakalpojuma cenu - par katru pārvietoto ķīnieti 5000 eiro. Arī par nesen aizturētajiem sīriešiem takse esot bijusi līdzīga.

Cena gan var mainīties, tas esot atkarīgs no tā, kas ir imigrants. Ja tā ir prostitūcijai paredzēta sieviete, mazi bērni vai veci cilvēki, tad takse esot citāda nekā par vidēja vecuma darbspējīga cilvēka pārvietošanu. Bērni gan pagaidām nav aizturēti, bet sievietes gan.

Shēma, kā tiekot pārvietoti nelegālie imigranti, esot apzināta - imigranti tiek vesti, apejot Krievijas robežsargu posteņus, tad caur grūti izejamām vietām tiek nogādāti Latvijā, kur jau kāds cits viņus sagaida un organizē tālāku slēpšanu vai pārvietošanu. "Gan jau mēs arī tiksim klāt tiem vīriem, kas Rīgā kūrē šādu biznesu," sacīja robežsardzes šefs.

"Ceru, ka ar motivāciju šīs plūsmas apkarošanā arī būs kārtībā, bet darba rezultātu celšanai nepieciešamas pateicības ne tikai ordeņu veidā, bet arī ar kādu finansiālu atalgojumu," viņš piebilda.

Dāboliņš arī informēja, ka ir aizturēti jau pirmie Lībijas pilsoņi, kas Latvijā saņēmuši termiņuzturēšanās atļaujas, bet sniedz palīdzību nelegālajiem imigrantiem nokļūt Latvijā, un šie imigranti izdomā visādus nepatiesus faktus, lai tikai nokļūtu Latvijā.

Jau ziņots, ka septembrī uz austrumu robežas aizturētas divas ķīniešu grupas, katrā pa trim cilvēkiem, kas nelegāli centušās nokļūt Latvijā. Aizturētas arī vairākas personas, kas organizēja ķīniešu pārvietošanu.

Septembrī arī pieci Sīrijas pilsoņi mēģinājuši nelikumīgi nokļūt Latvijā, arī šajā gadījumā aizturēti vairāki cilvēki, kas organizējuši nelikumīgu robežas šķērsošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas