Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Publiskos asu valsts pārvaldes taupības plānu

Valdības sēdes darba kārtībā tas bija jautājums ar atzīmi "ierobežotas pieejamības informācija". Tā izskatīšana sēdes slēgtajā daļā prasīja vairāk laika nekā jautājums par smagajiem valsts budžeta grozījumiem, kas nozīmē būtisku izdevumu samazināšanu un nepopulāras strukturālas reformas. Ziņas par slepeno jautājumu pēc valdības sēdes netika sniegtas. Premjers Valdis Dombrovskis (JL), sakot, ka lemtais būtiski skars valsts pārvaldi un ka plašāka informācija tiks sniegta ceturtdien, radīja intrigu.

Ziņas, kas ir Dienas rīcībā, liecina, ka slepeni apspriestais ir jauns tiešās valsts pārvaldes, ministriju centrālo aparātu un padotības iestāžu taupības plāns. Tas noteiks, kādi izdevumi valsts pārvaldē ir jāsamazina, un rekomendēs to apjomu. Taupīšana attieksies gan uz ierēdņu, ministriju centrālajos aparātos un padotības iestādēs nodarbināto algām, gan transporta, sakaru, kancelejas izdevumiem, dienesta automašīnu un degvielas lietošanu. Trešdien vēl nebija skaidrs, vai taupības plāns būs ieteicošs vai obligāts un vai tas piedāvās arī jaunas valsts pārvaldes reformas. Ar taupības plānu V.?Dombrovskis vēlas parādīt, ka valsts pārvalde liesēs pa īstam, nevis tikai uz papīra. Īpaši ņemot vērā budžeta grozījumu gatavošanu, kas paredz lielāko daļu valsts tēriņu pārskatīt no jauna.

Līdz ar otrdien valdībā lemto, jaunā budžeta tapšana būs smaga. Ministrijām un citām centrālajām valsts iestādēm līdz 17.aprīlim jāsagatavo un jāiesniedz Finanšu ministrijā priekšlikumi 2009., 2010. un 2011.gada budžeta izdevumiem, principā no jauna izvērtējot gandrīz visu no valsts finansēto funkciju, nozaru politiku, programmu lietderību, kā arī veicot padotības iestāžu apvienošanu, reorganizēšanu vai likvidēšanu, paredzot arī atteikšanos no konkrētām funkcijām, kā arī samazinot algas un štatus. Turklāt budžeta grozījumiem jāizstrādā trīs modeļi, ja izdevumus cērp par 20, 30 un 40 procentiem. Maksimālo šā gada izdevumu rāmi valdība pagaidām nav noteikusi. Premjers stingri uzsver, grozījumi jāveido, lai 2011.gadā tie nodrošinātu budžeta deficītu ne lielāku par 3% no iekšzemes kopprodukta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas