Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Puķīte darbu nezaudēs, iespējama atsevišķu cietumu priekšnieku nomaiņa

Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieks Visvaldis Puķīte pagaidām darbu nezaudēs, taču viņam divu nedēļu laikā Tieslietu ministrijā jāiesniedz priekšlikumi, kā uzlabot situāciju ieslodzījuma vietās, un tad ministrijā lems par viņa atbilstību amatam.

Par to otrdien žurnālistus informēja tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (Vienotība), kurš domā, ka darbs būs jāpamet arī kādiem cietumu priekšniekiem.

Štokenbergs, kurš otrdien ticies ar Puķīti, norādīja, ka Tieslietu ministrija vēloties, lai visas ministrijā pārziņā esošās institūcijas strādātu augstā līmenī un efektīvi. Diemžēl pēdējā pusgada pieredze rādot, ka IeVP ir viena no sliktākajām organizācijām.

"Es Puķītes kungam teicu, lai viņš divu nedēļu laikā sagatavo konkrētus priekšlikumus, kā viņš domā risināt problēmas, kas saistītas gan ar grāmatvedības uzskaiti, gan personāla atlasi, gan iepirkumiem. Pēc divām nedēļām vērtēsim, vai tiešām viņam ir kādi priekšlikumi. Ja nē, es domāju, ka sadarbība vairs nebūs visai ilga," paskaidroja Štokenbergs.

Pēc iepazīšanās ar priekšlikumiem tikšot vērtēta Puķītes turpmākā atbilstība amatam.

Ministrs uzskata, ka IeVP priekšniekam ir jādod iespēja risināt problēmas, un ministrs vēlas redzēt, vai Puķītem ir attieksme, ka viņam jāstrādā pēc labākajiem standartiem.

Štokenbergs norādīja, ka pie konkrētām problēmām ir atbildīgi konkrēti cilvēki, piemēram, par iepirkumiem Cēsu audzināšanas iestādes nepilngadīgajiem būvniecībā.

Lūgts precizēt, vai amatu zaudēs arī atsevišķi cietumu priekšnieki, ministrs atbildēja: "Tas ir pilnīgi acīmredzami. Tādai ir bijis jābūt IeVP priekšnieka reakcijai."

Viņš arī piebilda, ka acīmredzami šajā iestādē ir vairāki cilvēki, kuri netiek galā ar saviem pienākumiem. Tas liecina, ka ir problēmas ar principiem, pēc kā izvēlas darbiniekus atbildīgajos amatos. Kopumā disciplinārlietas ierosinātas pret 16 IeVP darbiniekiem.

Ministrs nevēlas piekrist, ka daudzām problēmām ir naudas trūkums. Viņam, apmeklējot Latvijas cietumus, ir bijusi iespēja salīdzināt, proti, naudas trūkums ir visās ieslodzījuma vietās, taču attieksme ir nesalīdzināma, piemēram, pārmetumi bijuši par Cēsu audzināšanas iestādi, bet labas atsauksmes bijušas par Iļģuciemu sieviešu cietumu. "Tas ir attieksmes jautājums, nevis naudas jautājums," uzsvēra ministrs.

Informācija, kas gūta, kopš Štokenbergs ieņem ministra amatu, liekot domāt, ka Puķītes vadītajā iestādē ir nepieciešamas radikālas reformas. Vēl vairāk – Tieslietu ministrijas vīzija ir, ka IeVP pakāpeniski jākļūst par civilu iestādi, kā tas ir, piemēram, Igaunijā.

IeVP aģentūra BNS noskaidroja, ka pagaidām par darbiniekiem lēmumi vēl nav pieņemti, jo vēl notiek pārbaudes.

TV3 raidījums "Nekā personīga" svētdien vēstīja, ka Puķītem tiek pārmesta nepietiekama padoto uzraudzība, kā dēļ Valsts kontrole konstatējusi rupjus finanšu pārkāpumus Rīgas centrālcietuma grāmatvedībā, savukārt Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija norādījusi uz rupjiem cilvēktiesību pārkāpumiem Cēsu audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem. Par šiem pārkāpumiem Puķīte ir bijis informēts, bet nav reaģējis.

Puķīte esot arī akceptējis nelikumīgu iepirkumu Cēsu audzināšanas iestādes jaunā korpusa būvniecībā, kā dēļ būvniecība varētu nesaņemt Norvēģijas valdības finansējumu, kā bija paredzēts.

Raidījums arī ziņoja, ka Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas darbinieki secinājuši – Cēsu audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem rupji tiek pārkāptas ieslodzīto cilvēktiesības un Ieslodzījuma vietu pārvalde nerīkojas, lai situāciju uzlabotu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas