Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Putnu vērotāji visvairāk redzējuši migrējošās zosis

Putnu vērotāji brīvdienās visvairāk novērojuši sējas zosis, žubītes un mājas strazdus. Kopskaitā Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) saņēmusi ziņojumus par vairāk nekā 76 tūkstošiem novērotu putnu no 150 sugām, informē LOB.

Jau ziņots, ka 2. un 3. oktobrī jau sešpadsmito gadu Latvijā notika Eiropas putnu vērošanas dienas EuroBirdwatch 2010.  Kopumā LOB saņēma ziņojumus par novērotiem 76 118 putniem, bet pasākumā piedalījās ap 450 putnu draugu.

Vislielākajā skaitā šogad novērotas sējas zosis – 5323, žubītes – 4230 un mājas strazdi – 4062 putnu, informē: Eiropas Putnu vērošanas dienu koordinatore Latvijā Ilze Ķuze.

Pats interesantākais novērojums bijis sestdien, 2.oktobrī, Kolkasragā reģistrētā intensīvā melngalvas zosu migrācija. Novērotājs Helmuts Hofmanis šeit pamanījis vairākus barus kopskaitā 157 putnus.

Pagājušajā nedēļas nogalē pavisam novērots 31 tūkstotis zosu, starp kurām dominē sējas un baltpieres zosis. Tāpēc Kolkā uzskaitīto melngalvas zosu skaits ir ievērojams. Interneta lapā „Putni Latvijā un pasaulē” pieejamā informācija liecina, ka viena no Kolkā redzētajām grupām – ap 50 putnu – ir starp lielākajiem Latvijā līdz šim reģistrētajiem melngalvas zosu bariem. Šī zosu suga Latvijā parasti novērojama pavasara un rudens migrācijas laikā jūras piekrastē, kur tās redz pārlidojam nelielās grupās. Melngalvas zosis šobrīd lido no ligzdošanas vietām arktiskajos apgabalos uz ziemošanas rajoniem jūras piekrastē ziemeļrietumu Eiropā.

LOB norāda, ka vairākām putnu sugām reģistrēti salīdzinoši vēli novērojumi rudenī – piemēram, lukstu čakstītei, pelēkajam un melnajam mušķērājam, kā arī ezera, gaišajam un dārza ķauķim.

Šogad Eiropā Putnu vērošanas dienās pavisam piedalījās 58 118 pieaugušo un bērnu no 34 Eiropas valstīm.

No interesantākajiem novērojumiem Eiropā LOB izceļ baltspārnu cīruli (otrais novērojums) Zviedrijā, tundras šņibīti Ungārijā un Somijā, lielo piekūnu Baltkrievijā un lielo čaksti Ukrainā (iekļauta Ukrainas Sarkanajā grāmatā). Melnkalnē pamanīts šai valstij vērā ņemams skaits flamingo – pavisam 34 putni (pēdējo 115 gadu laikā Melnkalnē novēroti augstākais seši flamingo gada laikā).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas