Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

PVD brīdināja "Latvijas Princese" veidotājus par likumpārkāpuma iespējamību

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) vēl pirms šova Latvijas princese raidījuma, kurā dalībnieces kastrēja sivēnus, izknieba tiem acu zobus un veica injekcijas, palaišanas ēterā norādīja telekompānijai LNT, ka minētās darbības ar dzīvniekiem, iespējams, ir normatīvo aktu pārkāpums, taču _LNT _uz to nekādi nereaģēja, Dienai pastāstīja PVD ģenerāldirektora p.i. Kristīne Lamberga.

Informāciju par sivēnu izmantošanu LNT raidījumā Latvijas Princese PVD saņēma 27.augustā. Raidījuma interneta mājas lapā bija minēts, ka "vienā no pirmajām sērijām meitenēm vajadzēs doties uz lauku sētu un palīdzēt veikt dažādus lauku darbus. Visamizantākais būs pārbaudījums, kurā meitenes kastrēs sivēnus."

PVD, pamatojoties uz šo informāciju, nosūtīja LNT vēstuli, kurā norādīja uz iespējamiem normatīvo aktu pārkāpumiem. PVD lūdza LNT sazināties ar PVD līdz raidījuma palaišanai ēterā, kas netika izdarīts.

Dzīvnieku aizsardzības likums nosaka, ka dzīvnieku izmantošana bez PVD atļaujas publiskos pasākumos, uzskatāma par cietsirdīgu izturēšanos pret tiem. Tāpat normatīvi nosaka, ka minētās procedūras atbilstošos sanitāros apstākļos un ar piemērotiem līdzekļiem veic praktizējošs veterinārārsts vai persona, kurai ir pieredze attiecīgo procedūru veikšanā.

"Televīzijai ir liela loma sabiedrības izglītošanā, iedzīvotāju uzskatu veidošanā un viedokļu formēšanā, tāpēc ir nepieļaujami, ka raidījuma veidotāji paši apzināti ignorē un neievēro normatīvo aktu prasības," norāda K.Lamberga, piebilstot, ka "PVD jau agrāk ir rakstiski brīdinājis LNT par nesankcionētu un pretlikumīgu dzīvnieku izmantošanu pārraidēs (publiskos pasākumos)."

Šobrīd telekompānijai uzdots līdz 24.septembrim iesniegt PVD rakstisku paskaidrojumu par dzīvnieku nesankcionētu un pretlikumīgu izmantošanu šovā. Pēc paskaidrojuma saņemšanas lietu skatīs pēc būtības.

K.Lamberga stāsta, ka PVD inspektori ir devušies arī uz saimniecību, kuras īpašniece bija atļāvusi šova dalībniecēm veikt medicīniskas manipulācijas ar sivēniem. PVD pieņēmusi viņas paskaidrojumu un to izvērtēs.

Dienests lūdzis arī Nacionālo radio un televīzijas padomi (NRTVP) izvērtēt LNT rīcības ētiskos aspektus. "PVD aicina NRTVP atgādināt elektroniskajiem masu informācijas līdzekļiem, ka tiem jāievēro ne tikai likumi, kas regulē to darbību, bet arī citi normatīvie akti, kas tiem var būt saistoši, tai skaitā Dzīvnieku aizsardzības likums, lai nepieļautu situāciju, ka mediji veicina nežēlīgu izturēšanos pret dzīvniekiem," norāda K.Lamberga. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SKATIETIES VIDEO:


Šovu, kurā "princeses" kastrēja sivēnus, vērtēs arī NRTP

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas