Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Raidījums: Luterāņu baznīcai interese par apvienošanos ar katoļiem

Luterāņu baznīcas galva Jānis Vanags jau vairākas reizes ticies ar katoļu baznīcas līderiem, tostarp arī ar Romas pāvestu, svētdien ziņoja Latvijas televīzijas raidījums De Facto. Tikšanās notikušas, lai pārrunātu abu baznīcu teoloģiskās atšķirības un, iespējams, meklētu ceļu vienam pie otra, minēja De Facto.

Romā tika saņemta atļauja uzsākt sarunas ar vietējo katoļu baznīcu, pastāstīja Romas katoļu baznīcas galva Latvijā Jānis Pujats. "Dievs viens, viena patiesība un kaut kur jau tas tilts ir jāatrod," izteicās J.Pujats.

De Facto norādīja, ka mērķis esot Latvijas Luteriskās baznīcas un Romas katoļu baznīcas atkalapvienošanās.

"Tas neparedz, ka to varētu izdarīt pēc trim gadiem. Bet tas uzdevums ir nozīmīgs, ir ļoti cildens mērķis baznīcu vienotība, bet vispirms jau vienprātība. Ja ir vienprātīga, tad ir pamats runāt arī par strukturālu vienotību. No mana viedokļa, tas ir kārojams mērķis, bet vēl ļoti tāls," sacīja luterāņu baznīcas pārstāvis Jānis Vanags.

Tomēr J.Pujats bija skeptisks pret apvienošanos. Kā vienu no atšķirībām viņš minēja, ka luterāņu baznīcas mācītāji ir ģimenes cilvēki, bet katoļi dzīvo celibātā. "Taču būtība jau būtu tajā, ja vienotos zem vienas vadības, piemēram, zem Romas pāvesta," pieļāva J.Pujats.

Apvienošanās varētu notikt zem katoļu baznīcas jumta, jo tā vēsturē jau ir noticis, tika teikts De Facto. Reformācijas laikā baznīcas pirms 500 gadiem sadalījušās. "Reformācija nebija kļūda, bet bija ļoti neveiksmīga vēsturiskā attīstība, ka baznīca sašķēlās, tam nevajadzēja notikt. Lutera mērķis nebija radīt jaunu baznīcu," uzskata J.Vanags.

Savukārt teologs un mācītājs Juris Cālītis pauda viedokli, ka luterāņu un katoļu atšķirības ir pārāk lielas. Protestantismā esot tieša saskarsme ar dievu un katrs ir atbildīgs par savu ticību, savukārt katoļiem tieši baznīca ir patiesības nesējs un glabātājs, paskaidroja J.Cālītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas