Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Raidījums: Truksnis aptur darbību Zaļajā partijā

Ziņa, ka Jūrmalas mērs Gatis Truksis (ZZS) administratīvi sodīts kokaīna šļirču dēļ, ir pabojājusi zaļzemnieku vēlēšanu rezultātu, uzskata Latvijas Zaļās partijas (LZP) vadītājs Edgars Tavars. Jūrmalas mērs nenoliedz, ka šāds administratīvais sods viņam piemērots, taču par tā esamību viņš esot uzzinājis tikai no televīzijas. Truksnis apgalvo, ka esot brīvs no atkarībām. To, pēc viņa sacītā, apliecinot nesen nodoti analīžu rezultāti. Tomēr saceltās ažiotāžas dēļ Truksnis apturējis savu darbību LZP, svētdien vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Pirmdien ārkārtas Jūrmalas domes sēdē Truksnim izdevās amatu saglabāt.

"Mēs gribam viņu it kā sodīt, lai viņš pierāda savu nevainīgumu, lai gan patiesībā vajadzētu būt otrādi, lai tie, kas to saka - pierāda, ka viņš ir vainīgs," raidījumam Nekā personīga sacīja LZP valdes priekšsēdētāja vietnieks, Jūrmalas domes deputāts Jānis Lediņš.

Truksni Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) arestēja pirms diviem gadiem saistībā ar iespējamiem ZZS finanšu pārkāpumiem. Pie aizturētā atrada vairākas šļirces ar kokaīna paliekām. Un analīzes rādīja, ka uz šļirču adatām ir Trukšņa DNS.

Rīgas Kriminālpolicijas pārvaldes 1.biroja 3.nodaļas inspektore Laura Davidavičus 2017.gada 6.janvārī Truksnim piemēroja administratīvo sodu - 100 eiro.

Jūrmalas mērs apgalvo,ka par sodu esot uzzinājis tikai pēc sižeta televīzijā, apskatoties interneta vietnē latvija.lv. Policijai bija jāinformē Truksni gan par sodu, gan jābrīdina, ka nākamreiz par šiem pārkāpumiem jau draud  kriminālatbildība, norāda Nekā personīga.

"Tikai tad, ja sods netiek samaksāts, to nodod tiesu izpildītājam. No brīža, kad sodu piemēro, un līdz brīdim, kad tas nonāk līdz tiesu izpildītājam, paiet trīs mēneši, vidējais laika nogrieznis," raidījumam norāda Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja vietniece Iveta Kruka.

Kopš policijas inspektores Davidovičas lēmuma par Trukšņa sodīšanu ir pagājuši divi gadi. Valsts policijā(VP) interviju Nekā personīga atteica. Pēc raidījuma iepriekšējā sižeta 5.oktobrī VP Iekšējās kontroles birojā sākta pārbaude. Tā ilgšot apmēram mēnesi.

Par Jūrmalas mēra ilgstošām nedienām ar alkoholu bija dzirdējuši domes darbinieki, partijas biedri un premjers, taču  neviens nerosināja Truksni izslēgt no partijas. Savukārt, izdzirdot par narkotiku lietošanu, Tavars pieprasīja Jūrmalas mēram pierādīt, ka viņa organismā nav atrodamas apreibinošo vielu pēdas.

Truksnis šonedēļ paziņoja, ka ir brīvs no atkarībām. Kā pierādījumu viņš šī gada 4.oktobrī Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā nodevis analīzes. Tajās nav konstatēta ne kokaīna, ne četru citu izplatītu apreibinošu vielu pēdas. Pēc narkologu sacītā, tas gan pierādot, ka Truksnis nav lietojis šīs vielas vismaz piecas dienas līdz pārbaudei, taču analīzes neļauj secināt, kas noticis senākā pagātnē. 

Par divus gadus seno lietu varēja ātri tikt skaidrībā, ja vien policija neaizslēptos aiz personas datu privātuma, uzsver Nekā personīga.

Bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš uzsver, ka konstitūcijā nostiprinātās tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību nav absolūtas. Sabiedrībai ir tiesības zināt, vai viņu ievēlēts mērs ir brīvs no atkarībām un nav ietekmējams.Tas ir ne tikai morāles, bet arī drošības jautājums.

"Nedomāju, ka šī informācija būtu pietiekama, lai mani jau notiesātu," saka Truksnis.

LZP jau vienreiz ar valdes lēmumu izslēdza Truksni no savām rindām, bet partijas dome ar reģionu deputātiem Truksni atjaunoja partija biedru rindās. Ilggadējs LZP biedrs Viesturs Silenieks apgalvo, ka tā bija kļūda.

Šonedēļ LZP valdē bija plānots skatīt tā dēvēto Trukšņa narkotiku lietu, bet līdz tam nenonāca. Ceturtdien Truksnis informējis, ka savu darbību partijā aptur. Līdz ar to partija no viņa norobežojās un plašos skaidrojumos vairs neieslīgst.

Netiek izslēgts, ka Truksnis nākotnē varētu kļūt par Saskaņas biedru. Tā kopā ar ZZS veido koalīciju Jūrmalas domē. Saskaņas deputāts Ņikita Ņikiforovs Nekā personīga sacīja, ka vēl ir pāragri par to runāt.

Top komentāri

Rūdolfs
R
manas domas,ka te nav tik daudz ko runāt par Truksni-gadījuma cilvēku lielā amatā, kā par pašu Zaļo partiju, kas neveic nekādu pozitīvu savu kadru atlasi (liek amatos tādus trukšņus)...Tā ir sistēma, kas pastāv praktiski visās Latvijas partijās, un bez kuras nomaiņas nekas nemainīsies valstī....
pieķerts blēdībās un narkomānijā
p
cik mums ir izdevusies valsts - pilsētas mērs ir narkomāns, korumpants, un marionete, arī pieķerts blēdībās un narkomānijā no amata neatkāpjas, tik vien kā formāli aptur darbību partijā. Un šī partija nemaz nepapūlas atsaukt viņu no amata, kurā šis narkomāns iekļuvis partijas saraksta ietvaros.
"Atkačalovka" Bulduru slimnīcā
&
Truksnim" Bulduru slimnīcā ir savs īpašais luksusa numurs, kurā viņu atpumpē un padara "brīvu no atkarībām", kad pēc orģijām ir galīgi izvārdzis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas