Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Referendums par pensijām būs 23.augustā

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) vienbalsīgi nolēmusi, ka referendums par grozījumiem Pensiju likumā notiks 23.augustā. Pensiju likuma grozījumi var tikt nodoti tautas nobalsošanai, piektdien apstiprināja Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš.

Kā CVK locekļiem paskaidroja G.Kusiņš, referenduma oponentu atsaukšanās uz Satversmes 73.pantu nav korekta, jo tas aizliedz nodot tautas nobalsošanai tikai valsts budžetu, nevis likumprojektus, kas skar budžetu. G.Kusiņš teica, ka Satversmes 73. pants tautas nobalsošanai aizliedz nodot valsts budžetu. Turklāt jebkura tautas nobalsošana skar budžetu, norādīja Juridiskā biroja vadītājs.

Tautas nobalsošanā vēlētājiem būs jāatbild uz jautājumu „Vai jūs esat par likumprojekta „Grozījums likumā „Par valsts pensijām”” pieņemšanu?”. Iespējamie atbilžu varianti būs „Par” un „Pret”.

A.Cimdars pastāstīja, ka referendums valstij izmaksās ap 2,1 miljoniem latu. Pirms lēmuma pieņemšanas par otrā referenduma datumu izskanēja aicinājums abus referendumus rīkot vienā dienā, tā ietaupot valsts līdzekļus. Taču CVK priekšsēdētājs norādīja, ka komisija steidza nosaukt pirmā referenduma datumu, jo tas esot nepieciešams ārzemēs mītošo vēlētāju interesēs. "Turklāt Latvijas likumi neparedz referendumu uzkrāšanu, tāpēc nobalsošanai jānotiek uzreiz, kad izlemts par jautājuma nodošanu referendumam," viņš teica.

A.Cimdars nevarēja prognozēt vēlētāju aktivitāti, taču norādīja, ka pastāv uzskati, ka "vasaras referendumi nolemti neveiksmei". A.Cimdars gan atgādināja, ka iepriekš tautas nobalsošana par Pensiju likuma grozījumiem ir notikusi 1999.gada novembrī, taču iedzīvotāju aktivitāte arī tad ir bijusi visai zema un tautas nobalsošanā nebija kvoruma.

Lai likumprojekts iegūtu likuma spēku, tautas nobalsošanā jāpiedalās vismaz 453 730 vēlētājiem jeb pusei no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita un vairākumam jābalso par likumprojekta pieņemšanu.

Ceturtdien Saeimas balsojumā likumprojekts tika noraidīts. Kā galveno argumentu pret grozījumiem oponenti minējuši netaisnību pret citiem sociālo pabalstu saņēmējiem un sociālās sistēmas sagraušanu. Savukārt attiecībā uz iespēju jautājumu nodot tautas nobalsošanai līdz šim visbiežāk izskanējusi versija grozījumus apstrīdēt Satversmes tiesā kā neatbilstošus pamatlikumam. Proti, Satversmes 73.pantā teikts, ka "tautas nobalsošanai nevar nodot budžetu".

Pensiju likuma grozījumi paredz, ka minimālā pensija pašreizējo nepilno Ls 50 vietā strauji pieaug, sasniedzot vismaz Ls 135 mēnesī. Vispirms izmaiņas virzīja Pensionāru un senioru partija, tad pievienojās arī sabiedriskā organizācija Sabiedrība citai politikai, valsts rīkotajā parakstu vākšana vairāk nekā 177 000 cilvēku parakstījās par šo iniciatīvu. Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (TP) ceturtdien deputātus aicināja grozījumus neatbalstīt. Tie prasītu milzu papildu finansējumu, kas strauji noplicinātu sociālo budžetu, satricinot visu sociālo sistēmu. Turklāt gan Saeima, gan valdība jau esot spērusi soļus pensionāru dzīves uzlabošanas virzienā.

Līdz ar šodienas CVK lēmumu, augustā notiks divas tautas nobalsošanas - 2.augustā būs referendums par Satversmes grozījumiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Pirms lēmumu pieņemšanas par datumu izskanēja aicinājums abus referendumus rīkot vienā dienā, tā ietaupot valsts līdzekļus.

Lai arī valdības ministri kritizējuši pensiju likuma grozījumus, ar aktīvu iejaukšanos to virzībā nogaida.

Grozījumi pensiju likumā — riskants darījums. Ekonomistes Raitas Karnītes viedoklis.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas