Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Rektors neesot saņēmis Kūļa paskaidrojumu, nesaka, vai profesoru atlaidīs

Latvijas Universitātes (LU) rektors Mārcis Auziņš joprojām nav saņēmis filozofijas profesora Riharda Kūļa paskaidrojumu, lai arī mācībspēkam tas bija jāiesniedz jau līdz pagājušajai piektdienai. To _Dienai _apstiprināja pats LU rektors, kuram jāpieņem galīgais lēmums tā dēvētajā filozofu tulkojumu lietā.

Viņš nenoliedz - ja R.Kūlis paskaidrojumu tā arī nebūs iesniedzis, sods viņam varētu būt vēl bargāks, jo tā esot rektora rīkojuma nepildīšana.

R.Kūlim paskaidrojumu M.Auziņam bija jāsniedz saistībā ar LU Ētikas komisijas izteikto nosodījumu par XIX gadsimta 30.gadu filozofa Ata Rolava intelektuālā īpašuma aizskārumu, nenorādot, ka viņa veiktais tulkojums Imanuela Kanta darbam "Praktiskā prāta kritika" ir būtiski redakcionāli pārstrādāta Rolava tulkojuma versija, nevis oriģināltulkojums.

M.Auziņš skaidro, ka juridiskā ziņā izveidojusies sarežģīta situācija, jo, lai arī pārkāpums konstatēts nesen, tas tomēr ir izdarīts pirms daudziem gadiem, turklāt Latvijas likumdošanā nav definēts, kas ir plaģiāts. Taču ir iespējami juridiski korekti risinājumi, norāda rektors. R.Kūļa gadījumā tiekot vērtēts ne tikai Ētikas komisijas secinājums par Rolava intelektuālā īpašuma aizskārumu, bet arī par augstprātīgu attieksmi komunikācijā ar studentiem, kam varētu pievienoties arī paskaidrojuma nesniegšana rektoram.

Lēmumu R.Kūļa lietā LU vadība sola pieņemt piektdien, nogaidot dažas dienas, ja gadījumā R.Kūļa paskaidrojums ir sūtīts pa pastu un vēl nav sasniedzis adresātu. Vai pastāv iespēja, ka R.Kūli varētu atbrīvot no LU profesora amata, M.Auziņš nekomentē, vien norādot, ka viņam "ir varianti", kā rīkoties šajā jautājumā.

Ar R.Kūli Dienai nav izdevies sazināties jau kopš pirmdienas pēcpusdienas, tāpēc nav zināms, vai viņš paskaidrojumu tiešām arī negrasās iesniegt. Iepriekš viņš kategoriski noraidīja viņam izteiktās apsūdzības un apšaubīja ekspertu kompetenci vērtēt, vai viņš veicis Kanta darba oriģināltulkojumu. R.Kūlis arī norādīja, ka neizslēdz iespēju tiesāties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas