Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Repše: ministrijām var nākties veikt izdevumu samazinājumu par 40%

Viņš atgādināja, ka ministrijām līdz 17.aprīlim jāiesniedz trīs scenāriji izdevumu samazināšanai par 20%, 30% un 40%. Repše teica, ka pašreizējā situācija liecina, ka izdevumi ministrijām būs jāsamazina par 40% un, iespējams, atsevišķas programmas skaršot vēl lielāks izdevumu samazinājums.
Valsts 2009.gada budžeta grozījumos ministrijām būs jāpiemēro skarbākais izdevumu samazināšanas scenārijs, un tas paredz, ka izdevumi būs jāsamazina par 40%, otrdien žurnālistiem pavēstīja finanšu ministrs Einars Repše.

Finanšu ministrs uzsvēra, ka valsts vairs nevar atļauties tērēt līdzšinējos apmēros un ir nepieciešami skarbi izdevumu samazinājumi, jo citādi "mēs turpināsim grimt parādos".

"40% būs knapi pietiekami, lai mēs iekļautos pašlaik pieejamā finansējuma limitos. Proti, ja mēs kaut kur samazināsim vidēji mazāk par 40%, mums vienkārši nepietiks naudas, ko maksāt. Ir jāsaprot, ka te nav politika un triki, tā ir dzīves nepieciešamība. Lieta ir skaidra - ja mēs nesamazināsim izdevumus, tad mums gada vidū kasē fiziski nebūs naudas, ko maksāt algās, pensijās utt.," skaidroja Repše.

Viņš norādīja, ka turpmāk Latvijai jādzīvo savu līdzekļu ietvaros. "Nepaaugstinām nodokļus, neprasām vairāk naudas no cilvēkiem, esam mierā ar to, ko mēs saskaņā ar pastāvošo nodokļu politiku iekasējam, un īstenojam valsts funkcijas," klāstīja Repše.

Ministrs atzina, ka jau pašlaik dažas ministrijas ir izteikušas nepieciešamību atsevišķās pozīcijās izdevumus nesamazināt tik strauji, tādēļ valdība to rūpīgi vērtēs un atsevišķās pozīcijās būs jāpiemēro vēl skarbāki samazinājumi.

Viņš pastāstīja, ka Finanšu ministrija, jau gatavojot savus priekšlikumus grozījumiem, 40% samazinājumu ir iestrādājusi kā pamatscenāriju. Finanšu ministrs pauda pārliecību, ka arī citas ministrijas ir spējīgas samazināt savus izdevumus par 40%. "Tas ir nepieciešams. Ja kāds objektīvu iemeslu dēļ varēs samazināt vidēji mazāk, tad kādam vajadzēs samazināt vairāk. Tā kopsumma nemainās," teica Repše.

Jau vēstīts, ka valdība par šā gada budžeta grozījumiem lems ārkārtas sēdē 21.aprīlī. Ārkārtas sēdē valdība vērtēs ministriju iesniegtos priekšlikumus par izdevumu samazinājumu un spriedīs par turpmāko virzību, lai izdotos izveidot budžetu ar deficītu tuvu 5% no IKP.

Jaunā valdība ir sākusi darbu pie budžeta grozījumu sagatavošanas un strukturālajām reformām. Valdība uzdevusi ministrijām līdz 17.aprīlim sagatavot trīs iespējamos priekšlikumus budžeta izdevumu samazināšanai - par 20%, 30% un 40%. Valdība vienojās samazināt valsts pārvaldē strādājošajiem atalgojumu vidēji par 20%. Plānots, ka budžeta grozījumus valdībā iesniegs maija beigās, bet jūnija sākumā par tiem lems Saeima.

Patlaban 2009.gada budžetā ir paredzēts deficīts 705,7 miljonu latu jeb 4,7% apmērā no Latvijas iekšzemes kopprodukta. 2009.gada valsts budžeta ieņēmumi plānoti 4,407 miljardu latu apmērā, savukārt izdevumi iecerēti 5,112 miljardu latu apmērā. Pašlaik budžets ir sagatavots, prognozējot IKP kritumu par 5%, lai arī jaunās prognozes paredz 12-13% IKP kritumu šogad. Valdība budžeta grozījumos budžeta deficītu iecerējusi noturēt 5% līmenī no IKP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas