Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Riekstiņš: izteikumi par bankrotu un ārkārtas vēlēšanām kaitē Latvijai

Nekas nav mainījies, un Valsts prezidenta Valda Zatlera sešu uzdevumu partijām izpildes termiņš līdz 31.martam ir spēkā, apstiprināja viņa preses sekretāre Ilze Rassa. Paziņojot par uzdevumiem, janvāra vidū V.Zatlers pauda, ka varētu apsvērt iespēju rosināt Saeimas pirmstermiņa vēlēšanas, ja Saeima un valdība neizpildīs uzdoto. Tādēļ jautājums par iespējamām ārkārtas vēlēšanām pavisam no darba kārtības nav izņemts.

Premjera kandidāts Valdis Dombrovskis (JL) Dienai atzina, ka par ārkārtas vēlēšanām viņam ir bijusi saruna ar Valsts prezidentu. "Esmu pilnīgi skaidri paudis, ka mēs strādājam līdz kārtējām Saeimas vēlēšanām [2010.gada oktobrī]. No prezidenta puses bija izpratne par šo situāciju. Tie viņa uzdevumi virzās uz priekšu, un ceru, ka tā nebūs problēma," sacīja V.Dombrovskis.

Valsts prezidents uzdeva ne tikai izveidot valdību ar jaunām sejām, bet aicināja Saeimu pieņemt vēlēšanu likuma grozījumus, kas jau ir izdarīts, kā arī Satversmes grozījumus, kas ir pieņemti 1.lasījumā un tikai daļēji atbilst prezidenta iesniegtajai redakcijai. Viņš aicināja iecelt jauno KNAB priekšnieku, bet pēc valdības krišanas politiķi nesteidza lemt par Normunda Vilnīša iecelšanu KNAB priekšnieka amatā un balsojums paredzēts šonedēļ, jau pēc jaunas valdības apstiprināšanas. JL pārstāvji jau ir paziņojuši, ka labprātāk tajā redzētu KNAB priekšnieka vietnieci Jutu Strīķi. Pēc TP frakcijas vadītāja Māra Kučinska domām, jebkuras diskusijas par jauna kandidāta izvēli ne tikai kavēs šī pretendenta izvēli, bet novērsīs politiķu uzmanību no aktuālo ekonomikas un finanšu jautājumu risināšanas. JL līdere Solvita Āboltiņa piekrīt, ka šobrīd ir daudzas svarīgas lietas. Visticamāk, JL nebalsos par izraudzīto kandidātu, bet nekavēs lemšanu par KNAB vadītāju.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) ir nobažījies par to, ka augstāko amatpersonu izteikumi, ka valstij draud bankrots un gaidāmas ārkārtas vēlēšanas, negatīvi ietekmē attieksmi pret Latviju. Viņš uzskata, ka visām augstākajām amatpersonām vajadzētu maksimāli koordinēti paust savu viedokli un rēķināties ar to, ka "paziņojumi par Saeimas ārkārtas vēlēšanām vai valsts bankrotu var iedot signālu, ka mums ir politiskā neskaidrība". Starptautiskie partneri, arī Starptautiskais Valūtas fonds un Eiropas Komisija uzmanīgi seko līdzi politiskajai situācijai Latvijā, jo viņiem esot jābūt pārliecinātiem, ka starptautiskā finanšu palīdzība, kas ir viņu nodokļu maksātāju nauda, tiek izmantota pareizi. Amatpersonu izteikumi iegūstot rezonansi arī ārpus valsts, un atspoguļojoties reitingu aģentūru vērtējumos par Latviju: "Diemžēl atsevišķu parametru tabulas liecina, ka Latvija slīd uz leju." Jau rakstīts, ka politiskās situācijas stabilitāte ir saistīta ar Latvijas iespējām saņemt turpmāko finanšu palīdzību, kas var tikt apdraudēta, ja rodas grūtības izveidot jaunu valdību un darba kārtībā parādās Saeimas pirmstermiņa vēlēšanas.

Uz vaicāto, vai arī viņa paziņojumi par valsts bankrotu nav negatīvi iespaidojuši attieksmi pret valsti, premjera kandidāts V.Dombrovskis atbildēja, ka viņš tikai ir pateicis sabiedrībai, kāda ir patiesā situācija, ko vēlāk līdzšinējais valdības vadītājs Ivars Godmanis (LPP/LC) apstiprinājis, atzīstot, ka naudas pietiek līdz vasarai. Tas ir pāris mēnešu ilgāk, nekā V.Dombrovska aprēķinos minētais aprīlis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas