Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Riekstiņš: Latvijā operatīvi jāizmeklē Daimler kukuļošana, lai nemet ēnu uz daudziem

Kā var saprast no medijos izskanējušās informācijas, tad ASV institūciju rīcībā varētu būt pietiekami precīzi un detalizēti dati par Daimler AG kukuļdošanas lietas saistību ar Latvijas amatpersonām, komentējis Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP). Taču ministrija nav pieprasījusi informāciju no ASV, jo ar ASV tiesībsargājošajām iestādēm sadarbojas Ģenerālprokuratūra, kā to nosaka starvalstu līgums, skaidro ministrs.

 Ģenerālprokuratūras atbildība ir operatīvi šo informāciju noskaidrot, lai viestu skaidrību. Likuma pārkāpšanas gadījumā personas ir saucamas pie atbildības, vienlaicīgi pārtraucot spekulācijas publiskajā telpā, kas met nepamatotu aizdomu ēnu uz daudziem it kā iesaistītajiem, uzsvēris M.Riekstiņš. Viņš aicina ģenerālprokuroru Jāni Maizīša sadarbībā ar ASV ģenerālprokuroru pēc iespējas ātrāk noskaidrot lietas apstākļus.Jau vēstīts, ka ASV Tieslietu ministrija ir izvirzījusi Vācijas autobūves kompānijai _Daimler AG _apsūdzības kukuļu maksāšanā desmitiem miljonu ASV dolāru (desmitiem miljonu latu) apmērā vismaz 22 ārvalstu, tostarp Latvijas, amatpersonām. Lietā, kas ierosināta federālajā tiesā Vašingtonā, teikts, ka kompānija veikusi šādas darbības laikā no 1998. līdz 2008.gadam. Starp valstīm, kuru amatpersonām maksāti kukuļi, ir Latvija, Ēģipte, Grieķija, Horvātija, Indonēzija, Irāka, Kotdivuāra, Krievija, Ķīna, Melnkalne, Nigērija, Serbija, Taizeme, Turcija, Turkmenistāna, Ungārija, Uzbekistāna un Vjetnama.Tikmēr Vācijas autobūves kompānija tiesai iesniegusi vienošanos – samaksāt sodu. Prokurori, ņemot vērā _Daimler_ sadarbību ar izmeklētājiem, ieteikuši tiesnesim pieņemt divu _Daimler _meitas sabiedrību paziņojumu par savas vainas atzīšanu un uzlikt naudassodu 93,6 miljonu ASV dolāru (49 miljonu latu) apmērā. _Daimler _samaksās arī 91,4 miljonu dolāru (47,9 miljonu latu) naudassodu, lai ASV Vērtspapīru un biržu komisija izbeigtu izmeklēšanu šajā lietā.Tiesas sēde notiks 1.aprīlī.

Latvijā ar šo lietu nodarbojas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), kas ir sācis pārbaudi par valsts iestāžu autotransporta iepirkumiem.

KNAB vadītāja vietniece Juta Strīķe komentējusi, ka Daimler lietā ir pietiekami daudz informācijas, lai nonāktu līdz konkrētiem secinājumiem. Tie gan, visticamāk, nebūs ātri.

"Pašlaik izskatās, ka tās informācijas ir pietiekami, lai nonāktu līdz konkrētiem secinājumiem," intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam 100. pants norādīja J. Strīķe. Ņemot vērā, ka iepirkumus ir veikusi Rīgas dome un to veikušas noteiktas amatpersonas, neapšaubāmi cilvēku loks, kurš ir iesaistīts iepirkumos, ir zināms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas