Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Robs sociālajā budžetā var sasniegt vismaz 300 miljonus

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Skaidrīte
S
Skatos saeimas plenārsēdi un dzirdu, ka vienīgi naudu var noņemt strādājošiem pensionāriem. Gatavojieties tiesas procesiem, jo paši skaidri apzinaties, ka lemjat prettiesiski. Samaziniet visiem ministriem un deputātiem algas 70%, tas būtu tikai godīgi
ABC
A
Kur tad ir tas ietaupītais miljards???? Tas ir izšlenderēts jau treknā stabilitātes garanta šeptēšanās laikā.
Antons
A
Tas, ka treknajos gados viens miljards latu ir ietaupīts sociālajā budžetā - tā tomēr ir labā ziņa. Līdz ar ko brēcēji var tik dikti nebrēkt par to, ka igauņi lūk iekrājuši rezerves, bet mēs neko. Jautājums ir par to, kā dzīvot tālāk krīzes apstākļos, kad sociālā budžeta ieņēmumi samazināsun izdevumi palielinās, un kā tajā pat laikā pārāk lielā ātrumā nenoēst iekrājumus.
Oskars
O
Atrisinājums vienkārš,lai KANTORA ŽURKAS pārskata savus IENĀKUMUS , TĒRĒŠANAS LĪDZEKĻUS ,REMONTUS utt......
es
e
Ak, muljaa, tauta! Latvijaa ir vieni no zemaakajiem dzimstiibas raadiitaajiem pasaulee, mirstiiba joprojaam krietni paarsniedz dzimstiibu. Lielaakaa dalja tusee apkaart bez beerniem un var gudri runaat - nonjemiet, atceliet maaminju algas. Teevi sanjemot pabalstus un dzenot maates straadaat? Nee, vinji pashi turpina straadaat, jo gjimenei tas patieshaam ir atspaids. Diemzjeel, vairums sievietes joprojaam nopelna mazaak nekaa viirieshi, taapeec arii iespeeja teeviem sanjemt pabalstu ir tik buutiski. Tas nav biznesa projekts, jo pabalsts ir tikai gadu, kas diemzjeel ir nepietiekami, jo beerns peec tam, lai iegruustu to auklei, veel ir par mazu, bet beernu daarzaa tik mazu veel nenjem. Latvijaa uz vienu paari videeji 1,4 beerni. Biezji vien vecaaki peec pirmaa beerna nevar sanjemties otrajam, jo tas ir gan fiziski, gan emocionaali gruuti. Ja veel jaaskaita santiimi pamperiem un regulaari jaaiznjemas nauda, tad saprotiet pashi - otreiz vairs nee!
Sieviete
S
Un vēl, ierosinu atteikties no māmiņalgām tām, kuras pirms mazā piedzimšanas nav maksājušas nodokļus, lai iet uz pašvalību pēc sociālā pabalsta, nevis tērē valsts sociālo budžetu.
Sieviete
S
Manuprāt, laiks izbeigt māžošanos un šķērdēšanos - māmiņalgas ir pabalsts un pabalsta būtība ir aizvietot negūtos ienākumus. Tātad ierosinu māmiņalgas maksāt tiem, kas atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un nestrādā. Gribi strādāt - ej strādāt un saņem algu. Nav ko dubultot ģimenes ienākumus, nepamatoti. Mēs esam aizmirsuši par pabalsta būtību. Pensionāriem ar mazajām pensijām jau tā ir grūti izdzīvot, faktiski es neredzu kā vispār cilvēks, kuram ir 30 gadu darba stāžs var saņem bez maz valsts noteikto minimālo pensiju - tā jau tāpat ir ņirgāšanās.
Dhago
D
Jāmeklē nevis veidi, kā ietaupīt, bet gan kā nopelnīt. Valsts palielinot pensijas lielāko daļu naudas tāpat dabūs atpakaļ nodokļu veidā. Neatceros cik tieši, bet man liekas, ka vismaz 70% no pensijas tiek iztērēts pārtikas iegādei un dzīvokļa apmaksai. Vietējiem pārtikas ražotājiem tikai jāmāk dabūt to naudu un viss būs atpakaļ valstij.
pmlks
p
Jā tagad gribētos tiem prātvēderiem no valdības - slakteris, godmanis, purne, pavaicāt: "Hei! jūs taču teicāt, ka mums ir 800 vai cik tur miljoni latu uzkrājums sociālajā budžetā un valdība šo naudu ir AIZŅĒMUSIES budžeta deficīta segšanai! Nu tad tagad ir pienācis laiks maksāt parādus! KUR NAUDA?" Unte nu parādās viss tas skaistums, kas no iekšām! Naudas vairs nav un nebūs! tās vietā ir tualetes papīriņš ar tekstu: "Mīļie pensionāri, aizņēmos jūsu pensiju naudu savām vajadzībām. Atdošu, kad sanāks! Jūsu mīļais NOSING SPEŠIAL!" P.S. Ja godmanis, kalvītim, slakterim, šlesram un vēl virknei pašreizējās koalīcijas darboņu konfiscētu mantu, tad gan vismaz daļu no izšeptētajiem miljoniem atgūt izdotos!
pmlks
p
vispār var jau rīkoties arī no otra gala! :) Visus vecos, kas nespēj paši sev nopelnīt, ragavās un uz mežu! tādu veco ir krietni vairāk nekā bērnu! arī ietaupījums būs lielāks. ;) Nu, ko teiksi par šādu ideju, pārgudrais naudas citu makos skaitītāj?
Rēgs
R
Valsts konsolidētā budžeta ( t.i. vienas kabatas) principa izmantošana ir attaisnojama krīzes laikos, tad visa nauda ir jāizmanto pēc iespējas lietdērīgāk. Bet uzplaukuma laikā ir jāveido uzkrājumi, īpaši sociālajām izmaksām, kuras noteikti pieaugs tad, kad atkāl iestāsies krīze. Tieši to mūsu geniālās valdības nav ne sapratūšas, ne realizējušas. Iedot daudz uzplaukuma laikā ir viegli, bet saglabāt izmaksas tad, kad ienākumu nav praktiski ir neiespējami. Par šo situāciju lielais paldies ir jāpasaka ZZS, kuru apaļīgās ministres 6 gadus centās izpatikt ne tikai tautai, bet arī koolīcijas partneriem. Bet neskatoties uz to, ka valstij gadās neveiksmīgi ministri, savas saistības ir jāpilda gan šodien, gan pēc 10 gadiem, gan pēc 50. Tādēļ sociālai politikai ir jābūt vairāk piesardzīgai un ilgtermiņa, nekā populistiskai.
pmlks
p
nopietni runājot, tas tiešām ir projekts! Tikai ļoti ilglaicīgs - uz gadiem 20-25. otrkārt, šis ir pilnīgi ekonomisks projekts. Proti, 2 cilvēki nolemj uzkraut sev saistības, papildus pienākumus, rūpes, izdevumus, būtiski pasliktināt savu materiālo stāvokli uz vairākām desmitgadēm. ā rezultātā sabiedrība tiek atražota, rodas jauni ņākotnes vērtību radītāji, kuri tādiem egoistiem kā tu, Projekt, pelnīs iztiku tad, kad tev pašam to darīt vairs nebūs spēka. Ņemot vērā to, ka sabiedrība ir ĻOTI ieinteresēta straujā atražošanā, tad ir tikai normāli, ka tas tiek atbalstīts visiem iespējamaiem līdzekļiem. Bet tipiskam egoistam to nesaprast.
19.11. puzle
1
Ak latvieša skaudība! kas jums liedz nodarboties ar šādu biznesu? Nespējat vai nav partnera,kas liekas gultā blakus?
-->
-
tie ir tie miljoni, kurus samaksāja pareksa resnajiem. Štokij, lūdzu, tavai platformai jauns paragrāfs!
novērotājs
n
Man patīk kā Pēteris Leiškalns ar segvārdu būs labi provocē Diena.lv lasītājus uz uzslavām sev un Baštikam. Nu neizdomājāt Jūs māmiņu algas un bērnu invalīdu kopšanas pabalstus. Pašam neriebjas, Pēter???

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

RISINĀJUMI

Ko piedāvā Labklājības ministrija?

Slimības pabalsta izmaksas termiņa samazināšana no gada uz pusgadu

2.pensiju līmeņa proporcijas maiņa, no šā gada 1.jūlija samazinot 2.pensiju līmenī (pārvalda bankas) ieskaitāmo sociālā nodokļa apmēru no pašreiz noteiktajiem 8% uz 4%. Šogad 1.pusē speciālajā budžetā tas papildus dotu ap 53 miljonus latu, 2010.gadā — ap 140 miljonus latu

Atsevišķu sociālā budžeta izdevumu, piemēram, vecāku pabalstu (māmiņu algu), pārlikšana uz valsts pamatbudžetu, tādējādi atslogojot sociālo budžetu un ļaujot samazināt deficītu

Labklājības ministrija kategoriski iebilst pret pensiju samazināšanu, uzsverot, ka pensijas Latvijā jau tāpat ir mazas

Ko iesaka darīt Starptautiskais Valūtas fonds?

SVF norāda uz nepieciešamību samazināt pensiju izdevumus, iesaldējot pensiju indeksāciju un pat samazinot pensiju apmēru

SVF rosina meklēt risinājumus sociālā budžeta izdevumu samazināšanā, jo uztraucas, ka, samazinoties sociālā budžeta ienākumiem, taču nemainoties izdevumiem (tai skaitā pensiju, pabalstu), uzkrājums sociālajā budžetā tiks ātri notērēts un tuvāko gadu laikā rezervju vispār vairs nebūs

SVF uzskata, ka līdz ar ekonomikas lejupslīdi nav cerības, ka tuvāko gadu laikā sociālā budžeta ieņēmumi strauji pieaugs, atļaujot segt visus pašreiz paredzētos izdevumus un veidot uzkrājumu

Vispārīgi

Šā gada budžeta grozījumi, kuri tiek veidoti, ņemot vērā jaunās, daudz skeptiskākās ekonomikas prognozes, un kuros atspoguļosies izdevumu apcirpšana, Saeimā jāiesniedz līdz 31.martam.

Par risinājumiem sociālā budžeta sabalansēšanā, lai mazinātu draudošo deficītu, valdībā varētu lemt marta otrajā nedēļā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas