Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Rotavīruss slimnīcā joprojām pārpilda palātas

Kad astoņus mēnešus vecais puika kļuva bāls un ļengans kā novārīta kāpostlapa, vēma un viņam bija šķidra vēdera izeja un paaugstināta temperatūra, mammai Zanei bija skaidrs, ka tie nav joki. Bērnu uzreiz veda uz slimnīcu. Tur viņam nekavējoties vēnā ievietoja katetru un «pielika pie sistēmas». Temperatūra strauji nokritās, dēls kļuva manāmi mundrāks, ar lielu apetīti ēda rīsu putru, šķiet, pietiekami dzēra, un ārsti palaida mājās.

«Piekodināja, ja atkal slikti, lai uzreiz brauc atpakaļ,» saka Zane. Naktī sācies «īsts murgs» ar pamatīgu caureju, un pēc brīža Zane ar mazuli jau bija tajā pašā palātā. Tagad mazais vesels, taču Zane nav vienīgā, kurai raizes sagādājis rotavīruss. Lai arī šonedēļ tas sācis nedaudz pierimt, Bērnu slimnīca ziņo - pacientu mums šogad ir vairāk nekā pērn šajā laikā.

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) dati vēsta, ka visvairāk ar rotavīrusu slimo bērni līdz divu gadu vecumam. Jo īpaši pagājušajā nedēļā Bērnu slimnīcā vērsās daudz pacientu ar sūdzībām par šā vīrusa pazīmēm - vemšanu, caureju, līdz ar to strauju šķidruma zudumu, kas var būt bīstami veselībai. Arī tagad palātas esot pilnas. LIC šogad jau janvārī un februārī konstatējis 1351 gadījumu, pērn bija trīsreiz mazāk - ap 450. «Iemesli var būt dažādi - iespējams, saslimstība pieaugusi sociālekonomisku iemeslu dēl, higiēnas neievērošana, varbūt arī diagnostika uzlabojusies,» saka Jurijs Perevoščikovs, LIC pārstāvis. Bērnu slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītāja profesore Dace Gardovska par izplatības iemesliem saka - infekciju slimībām ir viļņveida gaita, šī slimība ir ļoti lipīga, turklāt vakcinēto bērnu skaits ir nepietiekams. Primārā profilakse pret rotavīrusu ir vakcinēšanās, bija plānots vakcīnu jau šogad iekļaut vakcinācijas kalendārā bērniem, bet iecere finansiālu apsvērumu dēļ pārcelta uz 2014. gadu.

Lai no vīrusa izvairītos, mediķi iesaka stingri ievērot personīgās higiēnas noteikumus, bieži un rūpīgi mazgāt rokas - tas jādara ne tikai bērnam, bet arī vecākiem. Bērnu slimnīcas pediatre Vija Rimša saka - nevajadzētu vest neveselus bērnus uz skolu, bērnudārzu, lielveikalu vai sabiedriskiem pasākumiem, regulāri jāvēdina un jāuzkopj telpas. «Inficēties var arī, paņemot rotaļlietu, ko turējis saslimis bērns,» saka J. Perevoščikovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas