Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Rozentāle gatava pārskatīt kompensējamo zāļu sarakstu

Cauro veselības aprūpes budžetu varētu lāpīt uz valsts kompensējamo medikamentu rēķina — vai nu pārskatot kompensējamo medikamentu sarakstu, vai ar zāļu ražotājiem vienojoties par zemāku medikamentu cenu. To, ka šādi risinājumi veselības budžeta glābšanai tiek apspriesti, Dienai apstiprināja gan premjera birojā, gan Veselības ministrijā.

Tiesa, caurums veselības naudas makā izrādījies mazāks, nekā iepriekš veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) bija nosaukusi — lai jau rudenī nebeigtos veselības aprūpei paredzētā nauda, papildus nepieciešami 45 miljoni latu, nevis iepriekš nosauktie 87—90 miljoni. Ja papildu naudas nebūs, ir bažas, ka pietrūks līdzekļu akūto pacientu stacionēšanai.

"Pirmo samazinājumu — 39 miljoni latu un algu samazinājumu varēja norīt, bet tos 45 (miljonus latu — red.) — nevar. Tas tika izdarīts vienas dienas laikā, tas bija kļūdains lēmums. Tā nauda ir jāatrod. Man ir oficiāla vēstule no reģionālajām slimnīcām, viņām var iestāties maksātnespēja," Dienai teica B.Rozentāle.

Ja papildu nauda veselības aprūpei būs nepieciešama, to varētu meklēt vai nu veselības aprūpes budžetā, vai arī "pārdalot citas ārpus budžeta pozīcijas", premjera Valda Dombrovska (JL) viedokli pauda viņa preses sekretāre Līga Krapāne. Otrajā gadījumā tad ministri solidāri vienotos, no kuras nozares tiktu novirzīta nauda veselības aprūpei.

Lai rastu papildu naudu, B.Rozentāle esot gatava pārskatīt kompensējamo medikamentu sarakstu. Tas, iespējams, varētu nozīmēt kompensācijas apjoma samazināšanu, saka ministre, taču pagaidām vēl neprecizē, kā tas izpaudīsies. Viņa plāno tikties ar vairākām pacientu tiesības pārstāvošām organizācijām, lai izrunātu iespējamos risinājumus. No nevalstiskajām organizācijām nācis ierosinājums, ka varētu samazināt valsts kompensācijas apjomu no 100% uz 98. B.Rozentāle saka — šādu lēmumu viņa vēl pagaidām nevarot pieņemt. "Tas, kas uz cilvēku krīt, mēnesī vidēji ir 30 lati. Tas nozīmē, ka kādam tie var būt 10 lati, kādam — 60 lati," viņa saka. Vēl iespējams risinājums, viņasprāt, varētu būt kādu medikamentu izņemšana no kompensējamo medikamentu sarakstu. Pašlaik valsts kompensējamajām zālēm gadā tērē 63 miljonus latu.

V.Dombrovskis savukārt rosina pārskatīt valsts kompensējamo medikamentu izmaksas. Premjera partijas biedre, Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas locekle Ingrīda Circene min Slovākijas piemēru — krīzes laikā Slovākijas Veselības ministrija ir panākusi vienošanos ar farmācijas kompānijām samazināt cenas kompensējamajām zālēm. "Kompānijas bija ieinteresētas saglabāt savu vietu kompensējamo medikamentu sistēmā," viņa skaidro.

"Jārunā acīmredzot ar Farmācijas departamentu, vai viņi ir par to runājuši," par premjera ideju saka B.Rozentāle. Veselības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis atceras, ka jau iepriekš bijušas diskusijas ar zāļu ražotājiem par iespējām samazināt medikamentu cenas, tie lūgti nākt ar priekšlikumiem, taču "kustība bija samērā kūtra". Ar ražotājiem tikšot atsāktas sarunas par vēl vienu iespējamu risinājumu, kas paredz ar ražotājiem slēgt vienošanās līgumu: "Ja budžetā paredzētā summa tikusi pārtērēta par viņu ražotajām zālēm, tad ražotāji to atgriež — vai nu zālēs, vai naudā," stāsta J.Bundulis.

Starptautisko Inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas izpilddirektors Valdis Freidenfelds norāda, ka Latvijā jau tagad medikamentu cenas ir trešās zemākās Eiropā, kas nozīmējot, ka "samazinājums uz leju praktiski nav iespējams, jo nav, kur tālāk atkāpties". Ceturtdien zāļu ražotāji plānojuši tikties ar B.Rozentāli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas