Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

RS: Plīsušā ūdens vada dēļ pastāv varbūtēji draudi drošas siltumenerģijas piegādei Daugavas labajā krastā

Siltumenerģijas uzņēmums AS "Rīgas siltums" pauž satraukumu par drošu siltumenerģijas piegādi Daugavas labajā krastā, jo ūdens no SIA "Rīgas ūdens" plīsušā ūdens vada appludina uzņēmuma maģistrālo siltumtrasi M-14 pie Brasas tilta.

Kā aģentūru LETA informēja "Rīgas siltums" Informācijas daļas vadītāja Linda Rence, situāciju apgrūtina slikti strādājošā lietus ūdens kanalizācija, kuras funkcionalitāti pilnvērtīgi nenodrošina vietām aizsalušās rīdziņas, tādējādi izplūstošais ūdens gāžas "Rīgas siltums" siltumtrasē un appludina apkārtesošās ielas. Krasās ūdens temperatūru atšķirtības var bojāt siltumtrasi un tās izolāciju. Siltumapgādes uzņēmuma siltumnesējs ir plus 80 grādu karsts, savukārt ieplūstošais ūdens ap plus 3-5 grādiem.

Pašlaik "Rīgas siltums" aktīvi organizē darbus ieplūstošā ūdens atsūknēšanai no maģistrālās siltumtrases M-14 kanāliem un kamerām. Uzņēmums cer, ka lietus ūdens kanalizācijas sistēmas tehniskais stāvoklis spēs nodrošināt ūdens aizvadīšanu. Ūdens atsūknēšanas darbus "Rīgas siltums" varēs veikt tikai pēc ūdens vada avārijas lokalizācijas.

"Rīgas siltums" pauž bažas par lietus ūdens kanalizācijas sistēmas tehnisko stāvokli. Ņemot vērā netipiski biezo sniega un ledus segu pilsētā, pavasarī strauji kūstošo sniegu ūdens un lietavas var appludināt ne tikai brauktuves, bet arī apakšzemes komunikācijas, tostarp arī siltumtrases, bojājot tīklu siltumizolāciju. Pēc uzņēmumā esošās informācijas sūkņu stacija Deglava ielā, kas nodrošina lietus ūdens aizvadīšanu Pļavniekos un Purvciemā, ir tehniski novecojusi - sūkņi uzstādīti 70tajos gados.

Dažus gadus atpakaļ lietavu laikā sūkņu stacija applūda un "Rīgas siltums" piedalījās lietus ūdens atsūknēšanas darbos. Pavasarim tuvojoties, siltumapgādes uzņēmums uzsācis sagatavošanās darbus siltumtrašu applūšanas likvidācijai.

Kā ziņots, vērienīgo maģistrālā ūdensvada avāriju Rīgā pie Brasas tilta varēs novērst tikai naktī. "Gaisa temperatūra tomēr ir pārāk zema, darbu kavē aizsalumi, un nevar aizvērt nepieciešamo aizbīdni. Tādēļ būs jānodarbojas ar atkausēšanu, un avāriju, visticamāk, varēs lokalizēt tikai naktī," stāstīja pašvaldības SIA "Rīgas ūdens" preses sekretārs Artūrs Mucenieks.

Pie Brasas tilta centra pusē šo pēcpusdien plīsis maģistrālais ūdensvads, kura diametrs ir 80 centimetri. Avārijas dēļ strauji samazinājies ūdens spiediens pilsētas daļā, kas atrodas Daugavas labajā krastā, un daudzas ēkas palikušas bez ūdens.

Izskalojumu un izplūstošā ūdens dēļ jau stundu pilnībā apturēta privātā un sabiedriskā transporta satiksme uz Brasas pārvada, kā arī pie Brasas stacijas šo pēcpusdien ir apturēta vilcienu kustība Saulkrastu virzienā.

Kā informē Satiksmes vadības centrs, slēgtā pārvada dēļ izveidojušās satiksmes problēmas daudzās ielās, jo autovadītāji, meklējot apkārtceļus, rada haosu un sastrēgumus. Iedzīvotājiem jārēķinās, ka būs "korķi" un tik drīz mājās nevarēs tikt.

Ievērojams sastrēgums ir uz Brīvības ielas, Ganību dambī un visā Mežaparkā, novēroja LETA.

Posmā Rīga-Sarkandaugava vilcieni nekursē nevienā virzienā. Savukārt no Sarkandaugavas līdz Skultei patlaban kursē viens vilciens, taču pasažieriem ir jāseko līdzi grafika izmaiņām, aģentūru LETA informēja AS "Pasažieru vilciens" sabiedrisko attiecību speciālists Egons Ālers.

Pašlaik pāri Brasas tiltam nekursē 11.tramvajs un 9.autobuss. 11.maršruta tramvajs kursē pa 6.tramvaja maršrutu līdz Ropažu ielai pie 45.vidusskolas, kur apgriežas un kursē atpakaļ līdz Radio ielai. No Ropažu ielas pasažieri uz Mežaparku tiek tālāk nogādāti ar autobusu. Savukārt 9.autobusam mainīts maršruts, un tas kursē pa Brīvības ielu un Gustava Zemgala pārvadu.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja "Rīgas satiksmes" Informācijas daļas vadītāja Liene Rumpane, šovakar pilsētā ievērojami kavējas sabiedriskais transports.

"Braukšanas apstākļi jau tā bija apgrūtināti sniega un slideno ielu dēļ, bet tagad vēl notika šī avārija - tieši maksimumstundā. Vadītāji tagad brauc, kā var izbraukt, un kavējumi ir ievērojami," teica Rumpane.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) situāciju skaidros un pieprasīs informāciju no atbildīgajiem dienestiem, aģentūrai LETA sacīja Ušakova preses sekretāre Anna Kononova.

Rīt, 5.martā, plkst.10 Ušakovs savā birojā sasaucis sanāksmi, kurā piedalīsies atbildīgo dienestu vadītāji, informēja Kononova.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja pašvaldības SIA "Rīgas ūdens" preses sekretārs Artūrs Mucenieks, patlaban avārijas brigāde cenšas izslēgt bojāto ūdensvada posmu. Līdzko tas izdosies, spiediens ūdensvados atkal pieaugšot.

"Pašlaik ir izdevies noslēgt vienu no sešiem septiņiem aizbīdņiem, tomēr spiediena paaugstināšanās vēl nav novērota," sacīja Mucenieks. Patlaban esot problēmas ar viena aizbīdņa noslēgšanu, un ūdens izplūde nav būtiski samazinājusies.

Uz dzelzceļa sliedēm ūdens slānis ir 40 centimetrus biezs, informēja Mucenieks.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC) par notikušo ir informēts un seko līdzi notikumu gaitai, aģentūrai LETA sacīja izpilddirektora preses sekretārs Uģis Vidauskis. "Atbildīgie dienesti dara savu darbu."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas