Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

RSU pēc dienesta izmeklēšanas no direktora amata atbrīvojusi Cauci

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) pēc augstskolā veiktās dienesta izmeklēšanas no direktora amata atbrīvojusi Aivaru Cauci, kurš bez konkursa bija organizējis kopmītņu remontu un parakstījis līgumus ar uzņēmuma "Pamats" strādājošajiem, informēja RSU Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Edijs Šauers.

Viņš informēja, ka dienesta izmeklēšanas laikā tika konstatēts, ka par saimnieciskajiem jautājumiem atbildīgo RSU darbinieku darbā ir pieļauti pārkāpumi, pieņemot darbiniekus darbā, organizējot remontdarbus, kā arī nenodrošinot pietiekamu padoto kontroli.

"RSU darbinieki ir pamatoti izvirzījuši remonta veikšanu kā mērķi kopumā, jo dienesta viesnīcas dušas telpas bija nepieciešams remontēt, tomēr ir pamats uzskatīt, ka mērķa sasniegšanai izvēlēto līdzekļu izvēlē darbinieki ir neefektīvi, nesaimnieciski un neprofesionāli izpildījuši viņiem uzticētos pienākumus, neizvēloties optimālāko remontdarbu veikšanas modeli. Neskatoties uz atsevišķiem būveksperta konstatētajiem trūkumiem, remontdarbi dienesta viesnīcā ir reāli veikti," sacīja Šauers.

Viņš norāda, ka RSU visu izmeklēšanas laiku ir sadarbojusies ar izmeklēšanas iestādēm, jo ir ieinteresēta šīs situācijas ātrākā atrisinājumā.

Kā ziņots, kriminālprocess saistībā ar RSU dienesta viesnīcas remontu, jo iestādes darbinieku rīcībā konstatētas Krimināllikumā paredzētās noziedzīga nodarījuma pazīmes, pēc piekritības nodots izmeklēšanai Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē.

Kriminālprocess tika sākts Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Savas kompetences ietvaros KNAB ir pabeidzis resorisko pārbaudi saistībā ar Ģenerālprokuratūras nosūtītajiem Valsts kontroles (VK) materiāliem par RSU amatpersonu darbībām. Pārbaudes rezultātā nav iegūti pierādījumi par koruptīviem noziedzīgiem nodarījumiem, taču saistībā ar dienesta viesnīcas remontu RSU darbinieku rīcībā konstatētas Krimināllikuma 19.nodaļā - noziedzīgi nodarījumi tautsaimniecībā - paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmes, tāpēc sākts kriminālprocess.

Kā aģentūrai LETA sacīja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, lietas materiāli tika nosūtīti Ģenerālprokuratūrai institucionālās piekritības noteikšanai un lietas tālākai nodošanai kompetentai izmeklēšanas iestādei. Prokuratūra materiālus nodevusi izmeklēšanai policijā.

LETA jau ziņoja, ka KNAB šā gada janvārī sāka pārbaudi par RSU slēgtajiem sadarbības līgumiem ar būvfirmu "Pamats".

Kā iepriekš vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga", VK atzinumā par RSU atklājies, ka universitāte maksājusi "galvu reibinošas" summas vadošajiem darbiniekiem. Rektors pērn saņēmis 7000 latu lielu mēnešalgu, bet 2008.gadā viņa atalgojums bijis 11 000 latu mēnesī. Atalgojums pasniedzējiem bijis desmit reižu mazāks. Universitāte tērējusi līdzekļus komandējumiem un pieļāvusi grāmatvedības pārkāpumus. Tomēr kā smagāko pārkāpumu kontrole min universitātes rīcību, remontējot savus īpašumus - sporta bāzi un kopmītnes. 

Sava sporta kluba rekonstrukcijai RSU saņēma septiņu firmu piedāvājumus. Lētākais bija 50 000 latu, dārgākais - 124 000 latu. Sešas firmas Stradiņa universitātes iepirkumu komisija atsijāja, kādai nebija atsauksmes no citiem klientiem, citai nebija uzskaitīti visi plānotie būvmateriāli. Kā saimnieciski visizdevīgāko Stradiņa universitāte izvēlējās pašu dārgāko - SIA "Pamats" piedāvājumu.

Savukārt studentu kopmītņu remontam RSU vispār nekādu konkursu nerīkoja, secināja VK. Tika pieņemti darbā 12 cilvēki, kas šos remontdarbus veica. Visi bija no "Pamata", arī uzņēmuma sekretāre. Lai gan sākotnēji tika plānots, ka remonts izmaksās 15 000 latu, remonts izmaksāja vairāk nekā 60 000 latu.

VK uzskata, ka šajā gadījumā var runāt par līdzekļu piesavināšanos, jo pastāv bažas par iepriekšēju vienošanos, vēsta "Nekā personīga".

Par šo gadījumu tika informēta arī prokuratūra, lūdzot izvērtēt iespējamo saikni, vai šeit nepastāv faktiski atbildība par to, kādā veidā vienus līdzekļus samaksā, pēc tam atkal kompensē savādāk ar darbinieku pieņemšanu darbā. Prokuratūra šos materiālus nodeva izskatīšanai KNAB.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas