Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Runcis: devām prezidentam papildus materiālu pārdomām

Valsts prezidents Valdis Zatlers dienu pirms ultimāta termiņa beigām uz Rīgas pili aicinājis virkni ekspertu, lai pie apaļā galda diskutētu par politisko situāciju valstī. Atgādinām, ka prezidents izvirzīja vairākus uzdevumus valdībai un Saeimai. Viņš sagaidīja, ka tie tiek izpildīti līdz 31.martam, pretējā gadījumā draudot rosināt Saeimas atlaišanas procedūru. Noteiktajā termiņā Saeima nav grozījusi Satversmi, lai dotu vēlētājiem tiesības rosināt Saeimas atlaišanu. Politiķi gan izteikuši gatavību to paveikt tuvākajā laikā. Rīt deviņos vakarā V.Zatlers uzstāsies radio un televīzijā.

Diena jautā diskusijas dalībniekiem par tā saturu un iespējamo politisko scenāriju pēc 31.marta.


Inguna Sudraba, valsts kontroliere:

"Uz tikšanos devos ar savu viedokli, kas būtu šobrīd valstij jādara. Man svarīgi, lai tiek stabilizēta ekonomiskā situācija un valsts izvesta no krīzes. Jābūt konkrētam ekonomikas stabilizācijas plānam, kas neaprobežojas ar tekstiem, ka tiks veiktas reformas vai jāapgūst struktūrfondi, bet patiešām ir konkrēta programma, no kuras var redzēt konkrētu rezultātu - būs apgūta nauda, apstiprinātas programmas. Prezidents ir sācis dot sava veida redzējumu, kas ir jādara, un tas būtu jādara arī turpmāk - jāprasa šie konkrētie darbības rezultāti.

Daudzu cilvēku domas tikšanās laikā sakrita, bet tikšanās mērķis bija katrs izteikt savu redzējumu un katrs skatījās no savas profesionālās jomas."

Dmitrijs Petrenko, politika.lv galvenais redaktors"

"Valsts prezidents neuzdeva jautājumu, ko man darīt 31.martā, drīzāk runa bija par scenāriju, kas var notikt ar Latviju, un šis jautājums ir daudz plašāks nekā tikai Saeimas atlaišana. Argumenti Saeimas atlaišanai bija gan par, gan pret, skaidrs, ka riski ir jebkurā gadījumā. Mans secinājums, ka Saeimas atlaišana ir diezgan bīstama, jo jautājums ir, kas notiek pēc tam, vai tas atrisinās visas problēmas.

Es mēģināju iziet cauri prezidenta dotajiem uzdevumiem. Man sanāca, ka izpildīts ir 2,2 no sešiem. Tā gan ir spekulācija šādi ko skaitīt, bet arī uzdevumi bija nekonkrēti un, iespējams, ka pašam prezidentam tagad ir grūti izdomāt, kā rīkoties šo uzdevumu kontekstā. Zatlers bija ļoti piesardzīgs un domāju, ka nevienam no diskusijas dalībniekiem nav skaidras prognozes, ko viņš rīt teiks uzrunā radio un televīzijā."

Andris Runcis, politologs:

"Bija jautājums, kur mēs esam, kas mūs sagaida un kā rīkoties. Bija jautājums, kas noticis pēc 13.janvāra. Man pozīcija, ka tiem notikumiem vajadzēja notikt agri vai vēlu, bijs tikai jautājums kad. Par Saeimas atlaišanu. Manuprāt, ka šī Saeima nespēj pildīt funkciju, kas tai jāpilda, tās sastāvs ir tikpat kā nemainīgs kopš 2002.gada. Taču jautājums, vai pašreizējās Saeimas atlaišana destabilizēs ekonomiski, politisko un sociālo situāciju ir grūti atbildāms. Nekāds nākotnes scenārijs netika iezīmēts, tā bija domu apmaiņa. Tas bija prezidentam papildus materiāls pārdomām. Vai ņems vērā teikto, lai skatās un domā, jo eksperti jau skatās no sava "pakalna"."

(papildināta ar A.Runča viedokli, turpinājums sekos)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

Kādi eksperti aicināti uz diskusiju?

Vīķe – Freiberga: ja valdība strādā, Saeimas atlaišanas iemesls pazūd

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas