Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

SAB ārvalstu specdienestu roku VID datu noplūdes lietā nesaskata

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) ārvalstu specdienestu roku Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datu noplūdes lietā nesaskata.

Uz jautājumu, vai SAB saskata ārvalstu specdienestu iesaisti VID noplūdušo datu lietā, SAB preses sekretāre Baiba Rāta-Saliņa aģentūrai BNS atbildēja noraidoši.

Viņa norādīja, ka noplūdušie dati nav valsts noslēpums un SAB šīs lietas izmeklēšanā nav iesaistīts, jo to darot Valsts policija, kura sāka kriminālprocesu par datu noplūdi.

Valsts policijai nepieciešamo atbalstu savas kompetences ietvaros sniedz cits Latvijas specdienests - Drošības policija(DP), aģentūrai BNS apstiprināja DP pārstāve Kristīne Apse-Krūmiņa.

Vienīgā SAB iesaiste šajā lietā ir tāda, ka SAB pārstāvis kopā ar kolēģiem no citiem specdienestiem un valsts institūcijām darbojas Elektronisko sakaru un informācijas tehnoloģiju nozares konsultatīvajā padomē drošības jautājumos, apstiprināja Rāta-Saliņa.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka padome pirmdien kārtējā sēdē secinājusi, ka VID datu noplūde neesot vērtējama kā kiberuzbrukums.

Viena no pamatproblēmām, kuru padome secināja, ir, ka visas iesaistītās puses - gan programmatūras izstrādātājs, gan VID, gan auditori - ir pieļāvušas kļūdas.

Vēstīts arī, ka VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā atrasts drošības caurums, pa kuru triju mēnešu laikā nezināmas personas ieguvušas apmēram 7,4 miljonus dokumentu 120 gigabaitu apmērā. Atbildību par datu noplūdi uzņēmusies cilvēku grupa, kas sevi dēvē par "Ceturtās atmodas tautas armiju" ("4ATA"). Pagaidām nav zināms, kas ir šīs organizācijas cilvēki, jo tās līderis, kurš sevi dēvē par Neo, personību neatklāj.

Pēdējās nedēļas laikā "4ATA" publicējusi informāciju par vairāku uzņēmumu darbinieku algām.

Ekonomikas policijas pārvaldes esošajā nodaļā, kas nodarbojas ar kibernoziegumu apkarošanu, sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas