Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Saeima atbalsta Latvijas dalības operācijā Afganistānā termiņa pagarināšanu uz vienu gadu

Šodien Saeima nolēma atbalstīt Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) dalības NATO vadītajā operācijā Afganistānā Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) sastāvā termiņa pagarināšanu uz vienu gadu.

Par balsoja 61 deputāts, pret - 21, bet atturējās divi deputāti.

Spēkā esošais Saeimas lēmums paredz, ka Latvija šajā operācijā piedalās līdz šā gada 13.oktobrim, taču, ņemot vērā to, ka drošības situācijas Afganistānā stabilizēšanai joprojām nepieciešama starptautisko bruņoto spēku klātbūtne, ANO Drošības padome plāno pagarināt ISAF mandātu līdz 2010.gada 13.oktobrim.

Aizsardzības ministrijas (AM) sagatavotais lēmumprojekts paredz termiņu pagarināt līdz nākamā gada 13.oktobrim.

Ministrija norāda - neraugoties uz to, ka 2009.gadā, pildot dienesta pienākumus ISAF operācijā, trīs NBS karavīri gāja bojā un četri tika ievainoti, NBS ir gatavi turpināt iesākto operāciju ISAF sastāvā. Tā kā ISAF operācija ir NATO prioritāte, arī Latvijai kā NATO dalībvalstij ir jāturpina pildīt savas saistības pret sabiedrotajiem un jāpiedalās ISAF operācijā, uzsver AM.

Diskutējot par šo lēmumprojektu, deputāts Vladimirs Buzajevs (PCTVL) norādīja, ka "valdība ir nokavējusi un divas dienas mūsu karavīri atrodas Afganistānā pretlikumīgi". Nākamgad Latvijai dalība operācijā Afganistānā maksās 4,5 miljonus latu. "Ja mēs gribējām dzīvot civilizētā valstī, mēs nedrīkstam atbalstīt kara avantūras," pauda Buzajevs.

Savukārt deputāts Kārlis Šadurskis (PS) pauda viedokli, ka konfliktsituācija Afganistānā ir draudi arī globālai drošībai. "Mums šeit ir jārunā gan par terorisma draudiem, gan par narkotisko vielu izplatības draudiem," teica Šadurskis.

Deputāts Dzintars Ābiķis norādīja, ka mazai valstij šodienas sarežģītajā pasaulē nav citas iespējas nosargāt savu neatkarību, kā iestāties kolektīvās drošības sistēmā. Un mēs esam izvēlējušies NATO par savu kolektīvās drošības sistēmu. Un, pateicoties tam, mēs varam justies aizsargāti, bet iestāšanās kolektīvās drošības sistēmā uzliek arī pienākumus, jo neviens mūs neaizsargās, ja mēs neizpildīsim savas saistības, un mums tas vienkārši ir jādara savas valsts drošības interesēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas