Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Saeima konceptuāli atbalsta lielākas pilnvaras Repšem

Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā atbalstīja tiesību došanu finanšu ministram uz laiku apturēt Valsts kases konta maksājumus. Iepriekš finanšu ministrs Einars Repše (JL) pauda, ka tas nepieciešams, lai Finanšu ministrijai (FM) būt iespēja "piespiest bremzes", ja ar finansēm ir kādas problēmas. Lēmums apturēt maksājumus pēc tam būtu jāapstiprina valdībai, paredz likumprojekts.

Par šādu tiesību došanu finanšu ministram nobalsoja 54 deputāti, pret 15. Likumprojekts atbalstīts pirmajā lasījumā. Saeima to izskatīs steidzamības kārtībā.

Grozījumi paredz, ka finanšu ministrs varēs aizkavēt vai samazināt asignējumus, ja triju mēnešu periodā valsts budžeta faktiskie ieņēmumi attiecībā pret plānotajiem samazinās vairāk nekā par 0,5% un ja valsts budžeta deficīts pārsniedz plānoto deficītu par vairāk nekā 0,5% no iekšzemes kopprodukta prognozes, vēsta BNS.

Daudzi deputāti iestājās pret šādu tiesību došanu finanšu ministram.

Likums ir pārāk neordinārs un šāds likums varētu strādāt Francijā vai Anglijā, kas konstitucionāli uzbūvētas citādi un kur valdību neveido koalīcija, debatēs uzsvēra LPP/LC deputāte Karina Pētersone. Pēc viņas uzsvērtā viens ministrs, nostājoties pret koalīcijas partneriem, var radīt nesaskaņas valdībā un nestabilitāti visā valstī. Arī Sandra Kalniete (PS) pauda, ka ārkārtas pilnvaru došana nav nekas labs. Par tādu soli valsts izšķiroties ārkārtas situācijā.

Krišjānis Kariņš (JL), kas pārstāv finanšu ministra Einara Repšes partiju, sacīja, ka likumprojekts vēršas pret birokrātu patvaļu tērēt valsts līdzekļus. Viņš atsaucās un pērnā gada Valsts kases datiem, kad toreizējais premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) aizliedza izmaksāt prēmijas, taču gada pēdējos mēnešos nauda tikusi izšķērdēta un prēmijas izmaksātas. “Šis likumprojekts finanšu ministra personā iedos Ministru kabinetam zobus apturēt birokrātu patvaļu.”

“Ja tas dos finanšu ministram zobus, kur tad ir palikuši Dombrovska zobi. Kāpēc Ministru prezidents nespēj kontrolēt savus ministrus, kā viņi tērē budžetu? Vai tādus ministrus vienkārši nevajag atlaist. Esiet tik mīļi un sakārtojiet koalīcijā darbu, lai vienam finanšu ministram nav jāuzņemas smagums, ko plānojat uz viņa pleciem uzvelt,” teica Andris Bērziņš (LPP/LC).

Savukārt Aigars Štokenbergs (SCP) debatēs sacīja, ka no likumprojekta šobrīd nav saprotami minētie 0,5%. “Mēs ar šo balsojumu iedodam finanšu ministram pilnvaras drastiski rīkoties, ja plānotie ieņēmumi vai deficīts pieaudzis par 700 tūkstošiem latu. Manuprāt, tas nav samērīgi,” viņš sacīja. Viņš pieļāva, ka likumdevēji vēlējušies pateikt ko citu.

Atbildīgās komisijas vadītājs uzsvēra, ka komisijas piedāvātajā likumprojektā finanšu ministra lēmums pēc tam septiņu dienu laikā būs jāapstiprina valdībai un šo lēmumu finanšu ministrs nepieņems vienpersonīgi. Deputāti līdz nākamajam lasījumam var iesniegt papildus priekšlikumus.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas