Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Saeima nodod skatīšanai JL grozījumus Satversmē, par balso arī liela daļa TP deputātu

Saeima ceturtdien nodeva skatīšanai komisijās opozīcijas partijas "Jaunais laiks" izstrādātos grozījumus Satversmē, kas paredz tautai tiesības ierosināt Saeimas atlaišanu. Par likumprojekta nodošanu komisijām balsoja 52 deputāti, 13 - pret, savukārt 20 tautas kalpi atturējās.

Nodošanu atbalstīja opozīcijas deputāti, kā arī Tautas partijas pārstāvji Aigars Kalvītis, Māris Kučinskis, Vaira Paegle, Raimonds Pauls, Oskars Spurdziņš, Imants Valers, Māris Ārbergs, Uldis Briedis, Jānis Eglītis, Jānis Klaužs, Jānis Lagzdiņš, Leons Līdums un Ērika Zommere.

Savukārt atturējās Zaļo un zemnieku savienība un lielākā daļa LLP/LC deputātu.

JL ierosina mainīt divus Satversmes pantus - 48. un 50. -, nosakot, ka Valsts prezidentam jāierosina Saeimas atlaišana, ja to pieprasa ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju. Pēc tam organizējama tautas nobalsošana par šo jautājumu. Ja tajā vairāk nekā puse balsotāju izsakās par parlamenta atlaišanu un ja par to izteikušies vairāk nekā puse no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos pilsoņu skaita, Saeima uzskatāma par atlaistu un izsludināmas jaunas vēlēšanas. Tām jānotiek ne vēlāk kā divus mēnešus pēc parlamenta atlaišanas.

JL ierosina arī noteikt, ka viena desmitā daļa vēlētāju nevar ierosināt Saeimas atlaišanu parlamenta darbības pirmajā un pēdējā gadā.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien noraidīja cita - opozīcijas partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) izstrādāto - Satversmes grozījumu projekta, kas paredz tautai tiesības ierosināt parlamenta atlaišanu, nodošanu skatīšanai komisijās.

Likumprojekts netika nodots skatīšanai komisijās, 27 deputātiem balsojot pret, 36 balsojot par un 23 atturoties.

Likumprojekta iesniedzēji norādījuši, ka grozījumu būtu nododami visām Saeimas komisijām, par atbildīgo nosakot Juridisko komisiju.

Deputāte Anna Seile (PS), uzstājoties par likumprojekta nodošanu komisijām, uzsvēra, ka šādu tautas tiesību noteikšanai atbalstu paudis gan Valsts prezidents, gan arī vairākums labējo, kā arī kreiso spēku partiju.

PS piedāvā veikt izmaiņas konstitūcijas 14.pantā, nosakot, ka "ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju var ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu. Ja tautas nobalsošanā vairākums balsotāju, kas nav mazāks par pusi no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita, izsakās par Saeimas atsaukšanu, tad Saeima uzskatāma par atsauktu un izsludināmas jaunas vēlēšanas, kurām jānotiek ne vēlāk kā divus mēnešus pēc tautas nobalsošanas. Vēlētāji nevar atsaukt atsevišķus Saeimas locekļus".

Deputātiem ceturtdien būs jābalso arī par opozīcijas partijas "Jaunais laiks" (JL) pārstāvju izstrādāto grozījumu variantu nodošanu skatīšanai parlamenta komisijās.

Jau vēstīts, ka Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai izdevās savākt nepieciešamo skaitu vēlētāju parakstu, lai tās izstrādātos grozījumus Satversmē, kas paredzēja tautai tiesības ierosināt Saeimas atlaišanu, nodotu skatīšanai parlamentā.

Deputāti izstrādāto grozījumu variantu noraidīja, tādēļ 2.augustā par šo jautājumu notika tautas nobalsošana. Lai arī referendumā nepieciešamo balsu skaitu grozījumu ieviešanai neizdevās savākt, arī Valsts prezidents un koalīcijas partiju pārstāvji atzina nepieciešamību grozījumus veikt, tikai iepriekš tos rūpīgi izstrādājot un uzklausot ekspertu atzinumu.

Pašlaik parlamentā izveidota apakškomisija darbam ar Satversmes grozījumiem. Savukārt Valsts prezidenta paspārnē esošā Konstitucionālo tiesību komisija jau norādījusi, ka šādi grozījumi būtu veicami.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas