Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Saeima noraida PCTVL ierosinājumu mazākumtautību konvenciju Latvijā piemērot pilnā apjomā

Saeima ceturtdien noraidīja apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā "(PCTVL) sagatavotos grozījumus likumā par Vispārējo konvenciju par nacionālo minoritāšu aizsardzību, kas paredzēja konvenciju Latvijas teritorijā piemērot pilnā apjomā.

Likumprojekts paredzēja atcelt Latvijas pieņemto deklarāciju un piemērot konvenciju pilnā apjomā.

Par likumprojektu balsoja 18 deputāti, pret bija 57, bet atturējās pieci.

Par balsoja apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā ", Latvijas Sociālistiskās partijas un "Saskaņas centra" frakciju deputāti, kā arī Latvijas Pirmās partijas (LPP) deputāts Anatolijs Mackevičs. Pret bija Tautas partijas, partijas "Jaunais laiks", apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/ LNNK, kā arī Zaļo un zemnieku savienības deputāti un neatkarīgais deputāts Aleksandrs Kiršteins, savukārt LPP frakcijas deputāti vai nu atturējās, vai nepiedalījās balsojumā.

Saeima pagājušā gada maijā ratificēja Eiropas Padomes konvenciju par nacionālo minoritāšu aizsardzību. Latvijas pieņemtajā dokumentā ir divas atrunas. Viena atruna paredz daļēju aizliegumu izmantot minoritāšu valodu ielu nosaukumos, bet otra atruna paredz liegumu izmantot minoritāšu valodu valsts un pašvaldību institūcijās. Līdz ar konvenciju pieņemta deklarācija, kurā izskaidrots, uz ko dokuments attiecas.

Deklarācijā minēts, ka "nacionālās minoritātes.. nozīmē Latvijas pilsoņus, kuri kultūras, reliģijas vai valodas ziņā atšķiras no latviešiem, paaudzēm ilgi tradicionāli dzīvojuši Latvijā un uzskata sevi par piederīgiem Latvijas valstij un sabiedrībai, vēlas saglabāt un attīstīt savu kultūru, reliģiju vai valodu. Personas, kas nav Latvijas vai citas valsts pilsoņi, bet pastāvīgi un legāli dzīvo Latvijas Republikā.. var izmantot konvencijā paredzētās tiesības, ja vien likums nenosaka izņēmumus".

Eiropas Padomes konvencija par nacionālo minoritāšu aizsardzību pieņemta 1994.gadā. Latvija līgumu par pievienošanos konvencijai parakstīja 1995.gada 1.februārī. Konvencijas mērķis ir aizsargāt nacionālās minoritātes padomes dalībvalstu teritorijās. Tajā minēts, ka nacionālo minoritāšu un tām piederošo personu tiesību un brīvību aizsardzība ir neatņemama starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības daļa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas