Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Saeima turpinās pilnvērtīgi strādāt līdz referendumam par tās atlaišanu

Latvijas Saeima joprojām turpinās pilnvērtīgi strādāt līdz referendumam par Saeimas atlaišanu un līdz tam laikam tā ir tiesīga pieņemt jebkuru lēmumu atbilstoši tās pilnvarām, šodien Rīgas pilī skaidroja Valsts prezidenta Valda Zatlera padomnieces juridiskajos jautājumos.

Līdz ar to Saeimai joprojām ir tiesības un arī pienākums ievēlēt jaunu prezidentu,norādīja prezidenta likumdošanas padomniece Sandra Sondore-Kukule un prezidenta juridiskā padomniece Inese Lībiņa-Egner.

Pēc Zatlera rosinātās Saeimas atlaišanas ne agrāk kā mēnesi un ne vēlāk divus mēnešu pēc šīs informācijas nodošanas Centrālajai vēlēšanu komisijai ir jānotiek referendumam par Saeimas atlaišanu. Ja Saeima referendumā tiek atlaista, tad līdz jaunā sasaukuma Saeimas ievēlēšanai parlamenta sēdes var sasaukt tikai prezidents, pats nosakot tām darba kārtību.

Ja referendumā Saeima netiks atlaista, tad Satversmē paredzētās tiesiskās sekas par prezidenta atlaišanu praktiski ne vienu neskars, jo Zatlera pilnvaru termiņš beidzas 7.jūlijā.

"Patiesībai neatbilst apgalvojumi, ka Valsts prezidenta Valda Zatlera lēmums sākt Saeimas atlaišanas procedūru izraisīs konstitucionālo krīzi," uzsvēra Lībiņa-Egner.

Ja referendumā Saeima tiks atlaista, tad būs jāizsludina jaunas vēlēšanas, kurām ir jānotiek ne agrāk kā vienu mēnesi un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc parlamenta atlaišanas, teikts prezidenta juridisko padomnieču sagatavotajā juridiskajā analīzē.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars, referendums par Saeimas atlaišanu varētu norisināties 30.jūlijā. Ja tā notiks un netiks noteikts cits referenduma datums, tad jaunās Saeimas vēlēšanas varētu notikt agrākais augusta beigās un vēlākais - septembra beigās.

Jaunā Saeima darbu sāk ne vēlāk kā mēnesi pēc tās ievēlēšanas. Ja referendums notiks 30.jūlijā un būs Saeimai nelabvēlīgs, tad 11.Saeima savu darbību var sākt laikā no septembra sākuma līdz oktobra beigām. Šīs Saeimas darbības periods būs trīs gadi.

LETA jau ziņoja, ka, pamatojies uz Satversmes 48.pantu, Valsts prezidents Valdis Zatlers vakar rosināja atlaist Saeimu, tā Zatlers paziņoja savā uzrunā tautai Latvijas televīzijā.

Savā runā Zatlers akcentēja, ka 26.maija Saeimas balsojums, kas nedeva atļauju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietā, ''ir kā sirēna, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēju un tiesisko varu''. Saeima savā balsojumā izrādīja necieņu pret tiesu varu, uzsvēra Zatlers, un tā nav pirmā reize - 9.Saeima neapstiprināja amatā ģenerālprokuroru, kuru virzīja tiesu varas augstākā amatpersona.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas