Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Saeimas attieksme noteiks, vai sarunām ar SVF un EK punktu pieliks drīzumā

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
beta
b
Tā, centrālajā raksta man vairs neļauj komentet...
zvirbulis
z
Man rodas iespaids ka Latvija nav neviena zinosa ekonomista , finansista ! Nu kas tas par planu? Tas nav plans un neko nemaina. Kur vispar ir eksperti, kas var ieteikt sakarigus istermina instrumentus situacijas glabsanai ? KO dara LU ekonomikas fakultate? Kadus ekspertus ta razo ? Saprotams, ka FM nekad nav izcelusies ar interesantiem un radosiem risinajumiem, tacu Godmanis vareja izveidot ekspertu padomi, kas vinam saraksta lietas kas jadara. Posts !
beta
b
Godmanis elementā, cipari, cipari, cipari... kamēr raibs gar acīm... Vispar Godmana runa man stipri asociējās ar aitkopja darbībām, kam galvenais ir tas, cik spiru no aitas izdosies izspiest...:) Sēž, skaita, rēķina procentus, cik spiru ir patreiz pret spiru skaitu pagājušogadu, paurķē ar pirkstu, pagaršo, noska garšu un sausnes procentu, izsaka vērtējumu par krāsu un smaržu, aizrāda, ka citu aitkopju aitām arī tā krāsa nav diez cik koša utt...:)))) Ne vārda par to, ka, ja jau šīs spiras ir tik vajadzīgas, tad varbūt jāsaprot, ka aita izdod tikai tik, cik tai ļauj ielikt sevī, cik apēd un varbūt jādomā, ka to aitu pabarot, piebarot, pamainīt kaut ko tās racionā, ja reiz patreizējais nedod cerēto efektu! Spiru skaitīšana, un piedodiet, ar pirkstu urbināšana dibenā, jau sen nedod cerēto efektu, bet šķiet ka Godmanis ar blici neko vairāk neprot... Runā pilnīgi nekādas sistemiskas analīzes, cēloņu izpratnes vai kopsakarību meklēšanas procesu līmenī, - vien, ja kritīs šitas cipars, tad tas būs šitāds... Tas neiedveš ne mazāko ticību, ka valdība spēj kontrolēt un prognozēt situāciju, vien parāda, ka pazīst ciparus un var pēc fakta konstatēt sekas... Tas ir drausmīgi, jo pat, ja izdodies SVF iesmērēt to skaitļu šedervu, ko bez reālas situācijas modelēšanas (ierēķinot modelī totālo uzticības krīzi valdībai!) parteiz kāds cep FM, tad Latvijas galu tas vien attālinās. Iespējams līdz nākošajām vēlēšanām, tad varēs vainu uzgrūst jau citiem, kā to patreiz sekmīgi dara Kalvītis... Godmanis un Slakteris nemitīgi runā par ~ 5 mljd aizņemšanos, cik var saprast uz 5 gadiem. Bet ne vārda, ne skaņas, cik tad gadā būs jaatdod un no kādiem līdzekļiem tad nepelnoša tautsaimniecība to atdos!!! Mani pārņem patiesas šausmas! Ne par sevi. Es izkulšos. Latvija var neizkulties...:(((((((((((
Oskars
O
Godmaņa k-gs VISIEM lej ŪDENI.....DEPUTĀTI grib parādīt ,kad kautko no tā ūdeņa saprot ,bet īstenībā DOMAS lido kautkur telefonos un miegā -pirkstu laizīšanā..... KAUNS. Iesaku VIŅIEM iet mājās GULĒT un bērniem pasakas STĀSTĪT.
m
m
sūtiet slakteri un viss būs kārtībā. Sačiņīs ne pa jokam
ABC
A
Vai tas būtu plāns? Drīzāk tāda kā nākotnes vīzija, kā populāru jēdzienu kopsavilkums ...
zvirbulēns
z
Kādi Saeimas lēmumu projekts tiks izskatīts? Kāds likumprojekts tiks izskatīts? Kāds dokumenta projekts tiks pieņemts, lai būtu skaidrība, ko Latvijas valsts apņemas? Izrādās nekāds, jo Saeima tik uzklausīs Godmaņa prātojumus :))) Nu, sakiet man lūdzu, biedri, mēs esam normāli? Grib tikt centrā ar pliku blā, blā, blā, kaut visi nojaušs, ka tā taču tās lietas nedarās :)))
dzeris
d
Visu šo te lasot, nāk atmiņā PSKP kongresos pieņemtas programmas - tikpat nekonkrētas, vispārīqas un izplūdušas, īsāk to visu varētu pateikt divos vārdos - parexam un visam pārējam. Kur ir kaut viens konkrēts cipars, kur prioritāras sfētras, iespaids, ka mācību vielu absolūti nepārzinošs skolnieks rakstījis sacerējumu par brīvu tēmu. Es 'pēc tāda "plāna" nedotu nevienam ne santīma, ceru, ka arī SVF tā darīs un piespiedīs izstrādāt daudz konkrētāku un adekvatāku plānu, liekot iesaistīt ekspertus, opozīciju , visus, kas vien būtu noderīgi, jo, paliek arvien skaidrāk, ka šī te valdība ir vienkārši nekompetenta un bez jebkādsd atbildības sajūta, vienīgai plāns tiem ir - "gan jau kaut kā, tāpat kā līdz šim, izbrauksim, un tad jau redzēs, ja būsim pie varas, gan kaut kā izkulsimies, ja nebūsim - nu lai tie nākamie izstrebj to putru, mums ta kas".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KO VALDĪBA GRIB SASNIEGT?

Tiek paredzēts, ka tiks mazināta ekonomikas attīstību bremzējošo risku iedarbība un stabilizēta Latvijas ekonomika, lai iespējami ātri sasniegtu ilgspējīgu IK izaugsmi un sabalansētu budžetu.

Kādi pasākumi plānoti stabilizācijas programmā?

Monetārā politika

Lata stabilitāte — Latvijas Banka turpina nodrošināt fiksētu lata piesaistes kursu eiro.

Eiro ieviešana ne vēlāk kā līdz 2012.gadam.

Fiskālā politika

2008.gada budžeta deficīta apmēra ierobežošana līdz 2% no IK.

2009.gada valsts budžeta izdevumu, deficīta samazināšana.

Papildu budžeta nauda ES fondu apguvei.

2009.gadā valsts pārvaldes strādājošo skaita un izdevumu samazināšana.

PVN un akcīzes nodokļu likmju izmaiņas — samazinātās PVN likmes (0% un 5%) celšana, degvielas akcīzes nodokļa, palielināšana.

Finanšu politika

Noguldījumu garantēšana bankās līdz 50 000 eiro.

Valsts galvojumu programma sindicētajiem kredītiem.

Finanšu palīdzība bankām likvidātes un stabiliātes nodrošināšanai.

Pastiprināta banku un citu finanšu pakalpojumu sniedzēju uzraudzība.

Konkurētspējas veicināšana

Algu samērīguma veicināšana starp privāto un publisko sektoru un produktivitātes celšana.

Papildu ES fondu nauda eksportētājiem un infrastruktūrai.

Valsts atbalsts eksportētājiem.

Papildu palīdzība ES projektu realizēšanai nepieciešamo kredītu saņemšanai.

Būvniecības atļauju saņemšanas, maksātnespējas un likvidēšanas procesa, nekustamā īpašuma reģistrēšanas un nodokļu administrēšanas vienkāršošana.

VĒRTĒ EKSPERTI

Vjačeslavs Dombrovskis, Rīgas Ekonomikas augstskolas pasniedzējs

"Kamēr ASV krīzes apturēšanas kontekstā runā par fiskālo ekspansiju, Latvijas valdība runā par ierobežojošu fiskālo politiku. Rodas sajūta, ka galvenais šīs stabilizācijas programmas mērķis ir nevis izķepuroties pēc iespējas ātrāk no krīzes, bet iekļauties eiro zonā, neskatoties uz to, kāda cena par to būtu jāmaksā. Lai apstādinātu krīzi, ir jālieto īstermiņa, nevis ilgtermiņa instrumenti."


Valdis Siksnis, Nordea bankas vadītājs:

"Grūti izteikt kādus komentārus par plānu. Tas ir ļoti vispārīgs un nekonkrēts. Ietvertie punkti ir deklaratīvi un to realizācija varētu būt ļoti dažāda. Negribu plānu saukt par pretrunīgu, tomēr ir punkti, kas liecina par naudas taupīšanu un striktu fiskālo politiku, tajā pat laikā ir punkti, kas var prasīt ievērojamus papildu valsts līdzekļus. Šajā saspringtajā ekonomiskajā situācijā plāns var izrādīties nerealizējams un tā ietvaros būs jāizdara skarbas izvēles."

Mārtiņš Kazāks, Swedbank galvenais ekonomists:

"Izņemot eiro ieviešanu, pārējais ir virsraksti, ne konkrēti soļi. Degvielas akcīzes nodokļa celšanai ir labs laiks, jo cenas krīt. Par PVN — ja tiks celts tas vien, tad dzīs uz augšu importu, kas palielinās tekošā konta deficītu un arī vajadzību aizņemties. Ja tas tiks darīts vienlaikus ar ienākuma nodokļa samazināšanu, tad varētu izskatīties jau labāk, jo patlaban uzņēmumi aktīvi domā par izmaksu mazināšanu, atgriežoties pie aploksnēm.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas