Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Saeimas deputāti lems, vai iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi samazināt līdz 15%

Saeimas deputāti ceturtdien otrajā lasījumā skatīs grozījumus likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi samazināt no 25% līdz 15%, liecina Saeimas sēdes darba kārtība.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likuma grozījumi, ko izstrādājusi Saeimas budžeta komisija, paredz nākamgad nodokli samazināt līdz 22%, 2008.gadā - līdz 19%, bet 2009.gadā - līdz 15%.

Lai kompensētu pašvaldību ieņēmumu samazinājumu, likumprojektā paredzēts, ka triju gadu laikā visi iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi tiks novirzīti pašvaldību budžetiem.

Tādējādi no nākamā gada janvāra 83% ieņēmumu tiks ieskaitīti pašvaldības budžetā, bet 17% - valsts budžetā. Bet no 2008.gada janvāra 91% ienākumi tiks ieskaitīti pašvaldību budžetā, bet 9% - valsts budžetā. Taču visi ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa pašvaldību budžetos tiks ieskaitīti no 2009.gada janvāra.

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka nodokļa likmes samazināšana pozitīvi ietekmēs sabiedrības un tautsaimniecības attīstību - pieaugs strādājošo ieņēmumi un uzņēmumiem būs papildu stimuls uzrādīt patieso darba algas lielumu.

Gan premjerministrs Aigars Kalvītis, gan finanšu ministrs Oskars Spurdziņš iepriekš norādīja, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšana jau nākamgad būtu pāragra. Arī Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs iepriekš teica, ka pašlaik nav piemērots brīdis samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli, jo papildu līdzekļu iepludināšana ekonomikā palielinātu inflāciju. Arī Nacionālā trīspusējās sadarbības padome pieņēma lēmumu iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi pagaidām nemainīt.

Plānots, ka likums stāsies spēkā 2007.gada 1.janvārī.

Ienākuma nodokļa likme šobrīd Latvijā ir 25%, tostarp 75% nodokļa ieņēmumu tiek novirzīti pašvaldībām, pārējie - valsts budžetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas