Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Saeimas komisija: Latviešu valodas situācija pasliktinās

Valsts valodas pozīcijas Latvijā pasliktinās, un valsts slīd atpakaļ divvalodībā, tā, tiekoties ar Valsts valodas komisijas priekšsēdētāju Andreju Veisbergu, secinājuši Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas deputāti.

Novērojumi liecinot, ka krievu valoda izspiež latviešu valodu no vairākām sadzīves sfērām. ''Tie laiki, kad cittautieši trolejbusos ar vārdnīcām rokās mācījās latviešu valodu, ir pagājuši,'' secināja komisijas priekšsēdētājs Pēteris Tabūns.

A.Veisbergs informēja, ka sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka efektīvākais līdzeklis latviešu valodas pozīciju stiprināšanai ir stingrākas likumu normas. “Tas, ka cittautiešiem tiek piedāvāti valodas kursi, diemžēl situāciju uzlabo minimāli”, sacīja A.Veisbergs.

Patlaban tiek gatavotas izmaiņas Administratīvo pārkāpumu kodeksā un Augstākās izglītības likumā, kā arī pārskatīts to profesiju saraksts, kurās strādājot jāzina valsts valoda. Sabiedrības divvalodība latviešu valodas pozīcijām kaitē, secināts trešdien komisijā. “Tādēļ pilnīgi pamatota ir prasība pēc stingrākas likumdošanas,” uzskata komisijas deputāte Ina Druviete (PS).

Deputāti diskutēja, vai latviešu valodas pozīciju stiprināšanai būtu jāgroza Valsts valodas likums un iebraucējiem jānosaka augstākas latviešu valodas zināšanu prasības.

Kā zināms, latviešu valodas jautājums šobrīd sabiedrībā kļuvis īpašu aktuāls. Augstākās valsts valodas prasības noteiktas ugunsdzēsējiem, kā arī vēl daudzām citām profesijām, kas izraisījis diskusijas, cik šāda prasība ir pamatota. Valsts valodas centrs pēdējā laikā ir sodījis vairāku profesiju pārstāvjus - skolotājus, darbu vadītājus, ka tie darba laikā sazinās krievu un nevis latviešu valodā. Jau ziņots, ka Valsts valodas komisija vēlas pārbaudīt arī hokeja trenera Oļega Znaroka latviešu valodas zināšanas, taču bijušais hokejists, kurš tagad ir Vācijas pilsonis, paziņojis, ka nevienam neko negrasās pierādīt un uz komisiju neies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas