Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Saeimas Kriminālprocesa apakškomisijas darbā aktīvi piedalās vairāki advokāti

Saeimas apakškomisija darbam ar Kriminālprocesa likumu (KPL) nolēma atlikt Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas priekšlikumu, ar kuru izmeklēšanas tiesnešiem būtu uzlikts par pienākumu lemt par izmeklēšanas darbību veikšanas noteikumu un cilvēktiesību pārkāpumiem pirmstiesas kriminālprocesā. Tagad šis priekšlikums, ko sēdē bez ZZS frakcijas konsultanta Māra Gruduļa aizstāvēja arī advokāti Saulvedis Vārpiņš un Viktors Tihonovs, atkal būs jāskata Tieslietu ministrijas (TM) izveidotajai darba grupai, kas vienreiz jau lēma to noraidīt.

Argumentus pret šādu normu pauda Augstākās tiesas (AT), TM un prokuratūras pārstāvji, norādot, ka šādā gadījumā izmeklēšanas tiesneši tiktu ļoti noslogoti un kriminālprocess tiktu ļoti novilcināts. Turklāt šobrīd KPL nav strukturēts tā, ka visam, ko dara pirmstiesas izmeklēšanā, obligāti jābūt uzreiz pārsūdzamam tiesā. Tam esot paredzēta lietas iztiesāšana, kur advokāti varēs sniegt sūdzības par visiem, viņuprāt, notikušajiem pārkāpumiem, piemēram, lai lūgtu uzskatīt pierādījumus par neizmantojamiem. Tajā brīdī to tad arī vērtēs tiesa.

Kā novēroja Diena, ļoti aktīvi savu viedokli arī par vairākiem citiem priekšlikumiem pauda klātesošie advokāti. Spraigas diskusijas raisījās arī par jaunveidojamās Latvijas Krimināllietu advokātu biedrības iesniegto priekšlikumu uzlikt prokuratūrai par pienākumu nodrošināt liecinieku piespiedu atvešanu uz tiesu. Gadījumos, ja liecinieks tiesā neierodas, viņa rakstveida liecības nevarētu tikt izmantotas kā pierādījumi. Komisija šo priekšlikumu noraidīja.

Rezultātā sēdes laikā gluži kā pagājušajā nedēļā izskatīti vien sešpadsmit priekšlikumi no vairāk nekā 300 iesniegtajiem. Komisijas deputāte Solvita Āboltiņa (JL) pēc sēdes pauda bažas, ka tādā tempā turpinot, komisija darbu pie grozījumiem pabeigs tikai pēc pieciem mēnešiem. “Tas tiek pārvērsts par farsu,” viņa sacīja.

Runājot par ZZS priekšlikumu, S.Āboltiņa norādīja, ka tā pieņemšanas gadījumā katru reizi, kad kādam apcietinātajam ēdienreize tiks nokavēta par desmit minūtēm, advokāti varēs to saukt par cilvēktiesību pārkāpumu un vērsties pie izmeklēšanas tiesneša. Viņasprāt, šī norma esot domāta vairākos kriminālprocesos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga interesēs, kurš “pie saviem resursiem ar sūdzībām varēs vienkārši paralizēt tiesu”. Turklāt ZZS esot rīkojusies nekorekti, jo neviens tās deputāts nav komisijā, bet tās viedokli aizstāv algots cilvēks kopā ar diviem citiem advokātiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas