Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Saeimas kuluāros runā par nacionālās apvienības vēlmi pēc vēl viena ministra amata

Nacionālās apvienības _Visu Latvijai!-_TB/LNNK uzstājību, prasot nākamā gada valsts budžetā paredzēt 31,6 miljonus latu demogrāfijas pasākumiem, kolēģi saista arī ar varbūtēju nodomu palielināt savu ietekmi valdībā par vienu ministra posteni.

Par apdraudētākajiem tiek uzskatīti Reformu partijas (RP) pārstāvji - ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs. «Tā ir sena bauma, kurai nav nekāda pamata,» Dienaisacīja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdis Gaidis Bērziņš, kurš pārliecināts, ka koalīcijas izveidotā darba grupa vienosies par visiem pieņemamu piedāvājumu.

Trešdien pēc darba grupas sēdes Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis sacīja, ka pagaidām izvērtēti tikai VL-TB/LNNK veiktie aprēķini par finanšu avotiem, taču ceturtdien tos varētu saņemt arī no ministrijām. Pēc pašreizējām aplēsēm nākamā gada budžetā demogrāfijas pasākumiem paredzēti 22 miljoni latu, aiznākamajā gadā - 62 miljoni, bet vēl pēc gada šim mērķim paredzētā summa varētu būt 67 miljoni latu. Saeima ceturtdien nodos komisijām 2013. gada valsts budžeta projektu, kuru galīgajā lasījumā paredzēts pieņemt 15. novembrī. Līdz ar to diskusijām vēl ir laiks, jo projekta pieņemšanu pirmajā lasījumā visas valdības partijas solījušas atbalstīt. G. Bērziņš uzsvēra, ka finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) demogrāfiju ir minējis kā vienu no prioritātēm līdzās ceļu stāvokļa uzlabošanai un fiskālās disciplīnas pasākumiem. «Tādu pašu izpratni sagaidām arī no premjera Valda Dombrovska,» piebilda G. Bērziņš.

V. Dombrovskis trešdien LNT raidījumā 900 sekundes teica: «Skaidrs, ka ar ultimātiem nekādu labu rezultātu nevar sasniegt. Jebkāda veida ultimāti var apdraudēt budžeta pieņemšanu. Ar to jārēķinās.» Atbildot uz jautājumu, premjers piekrita - ja kāda partija sāks nodarboties ar ultimātiem, tad koalīcija var ātri izsmelt savas iespējas. Arī Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK), kurš demogrāfijai īpaši pievērsies, uzsvēra, ka partija nevēlas gāzt valdību «un tie meli, kas tiek izplatīti, jau sasniedz apogeju». Par priekšlikumiem, kuri, pēc premjera teiktā, parādījušies pārāk vēlu, VL-TB/LNNK jau runājot kopš vasaras. Taču tā vietā, lai paredzētu 11,5 miljonus bērnudārzu problēmu risināšanai, Labklājības ministrija piedāvā paredzēt bērnu pieskatīšanas pabalstus 50 latu apmērā, kas, pēc I. Parādnieka domām, problēmu nerisina. VL-TB/LNNK piedāvā vairākus finanšu avotus, aicinot arī noteikt 20% valsts nodevu ārzemniekiem, kas vēlas saņemt uzturēšanās atļauju uz Latvijā iegādātā nekustamā īpašuma pamata.

VL-TB/LNNK ar 14 deputātiem Saeimā valdībā ir divi ministri, bet RP ar 16 deputiem - pieci. Ekonomikas ministrs D. Pavļuts baumas, ka viņa postenis varētu būt apdraudēts, ir dzirdējis, taču neredzot pamata demisijai un jūtot arī premjera atbalstu savam darbam. Cita lieta, ja viņa nomaiņu vēlas kādas interešu grupas. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs E. Sprūdžs arī nejūtas apdraudēts, bet atzīst, ka ministrs nekad nevar zināt, cik ilgi būs amatā. VARAM pirms pašvaldību vēlēšanām un arī kā ministrija, kas iesaistīta ES finansējuma sadalē, varētu būt iekārojama. E. Sprūdžs, izņemot grūtu darbu, neko iekārojamu šajā amatā nesaredzot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas