Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Saistībā ar "Jauno trīs brāļu" likvidēšanu strādā pie vairākiem variantiem

Ekonomikas un valsts budžeta krīzes cena būs vēl neiesākto lielo kultūras celtņu projektu iesaldēšana līdz labākiem laikiem, taču netiks maksāts ar Gaismaspils projekta apturēšanu. Lai arī netiek izslēgts, ka šogad no valsts budžeta jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas celtniecībai atvēlētie izdevumi — kopumā 26,5 miljoni latu — var tikt apcirpti, būvdarbus nav paredzēts apturēt.

No jaunā kultūras ministra Inta Dāldera (TP) ar preses pārstāves Daces Vizules starpniecību Dienai atzītā, izriet, ka ir skaitītas lielo kultūras būvju projektu vadīšanai "treknajos gados" izveidotās valsts aģentūras Jaunie trīs brāļi (j3b) pastāvēšanas dienas. Proti, jau tuvākajās nedēļās būšot zināms Kultūras ministrijas (KM) lēmums par vairāku tās pārraudzībā esošo institūciju reorganizāciju ar nolūku samazināt administratīvās izmaksas. Saistībā ar j3b likvidēšanu tiekot izstrādāti vairāki varianti, to skaitā īpašas LNB projekta direkcijas izveidošana KM, j3b apvienošana ar kādu citu KM aģentūru vai arī j3b funkciju nodošana valsts a/s Valsts nekustamie īpašumi.

Konkrēta uzstādījuma, par cik Gaismaspils būvniecības izdevumi būtu jāsamazina, jaunajam ministram nav. Taču viņš devis uzdevumu par būvi atbildīgajam j3b vadītājam Zigurdam Magonem nodrošināt īpaši rūpīgu izdevumu kontroli, lai tie atbilstu cenu un būvniecības izmaksu kritumam. "Ministrs nav devis kādu voluntāru uzstādījumu, teiksim, samazināt LNB celtniecības izmaksas par 15% vai 20%, jo tas varētu novest pie ēkas celtniecības kvalitātes krituma un šāds uzdevums būtu arī juridiski apšaubāms. Ministra uzstādījums ir pastiprināti kontrolēt izdevumus, lai panāktu izmaksu samazinājumu, izmantojot situāciju, ka būvniecībā sākusies lejupslīde," atbildot uz jautājumu, ko konkrēti I.Dālderis ir domājis, piektdien pēc topošās Gaismaspils būvlaukuma apmeklējuma runājot par izmaksu samazināšanu, precizēja D.Vizule.

Pēc Gaismaspils cēlējas Nacionālās būvkompāniju apvienības (NBA) padomes priekšsēža Māra Saukāna Dienai atzītā, būvnieki ir gatavi respektēt krīzes radīto cenu samazinājumu. Būvniecības līgums paredzot, ka izmaksas tiek piesaistītas katra ceturkšņa Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem. Ja CSP dati uzrādīšot darbaspēka un materiālu izmaksu samazināšanos, tas ietekmēšot arī būvniecības cenu. Konkrētāk par iespējamo izmaksu ietaupījumu M.Saukāns neizteicās. Viņš gan uzsvēra, ka NBA jau spērusi soli pretim valstij, pērn decembrī pēc Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības lūguma samazinot būvdarbu izmaksas 2009.gadā par 10% jeb 2,76 miljoniem latu. Turklāt arī kopējās projekta izmaksas no sākotnēji plānotiem 164,7 miljoniem latu, jau slēdzot līgumu, tikušas samazinātas līdz 114,6 miljoniem latu.

Pat ja, krīzei padziļinoties, valdība atgrieztos pie tās veidošanas procesā pieļautās idejas par Gaismaspils projekta apturēšanu, atkāpšanās nebūtu lēta. Pēc j3b informācijas, būvdarbu līgums paredz pasūtītājam tiesības uz laiku līdz 84 dienām apturēt būvdarbus. Taču tas arī nosaka — ja minētajā termiņā būvdarbi netiek atsākti, būvuzņēmējam ir tiesības no līguma atkāpties, pieprasot zaudējumu kompensāciju. Tā veido vairāk nekā 27 miljonus latu. j3b ir arī tiesības pašiem atkāpties no līguma pēc savas iniciatīvas, taču arī tad tas būtu dārgi, jo būvuzņēmējam izmaksājamās kompensācijas apjoms veidotu vismaz 26,5 miljonus latu.

Par Rīgas koncertzāles būvprojekta tālāko virzību, I.Dālderis pagaidām izsakās atturīgi, norādot, ka "jāmeklē iespējas neaizmirst par koncertzāles ideju un attīstīt projektu pakāpeniski, lai būvniecību uzsāktu tad, kad uzlabosies vispārējā ekonomiskā situācija". Laikmetīgās mākslas muzeja projektu esot paredzēts īstenot, izmantojot valsts un privātās partnerības modeli, taču, lai tas izdotos, ļoti svarīgi ir pieņemt valsts un privātās partnerības likumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SKATIES VĒL

FOTO: Dālderis liek meklēt iespējas samazināt Gaismas pils celtniecības izdevumus

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas