Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Sākts kriminālprocess tā dēvētajā Šlesera vērtīgā pulksteņa lietā

Tiesībsargājošās institūcijās ir sākts kriminālprocess saistībā ar Rīgas vicemēra Aināra Šlesera (LPP/LC) dārgā rokas pulksteņa nedeklarēšanu.

Žurnālists Lato Lapsa, pēc kura iesnieguma Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) tika sākta pārbaude tā dēvētajā Šlesera pulksteņa lietā, informēja, ka ir saņēmis Finanšu policijas pārvaldes (FPP) vēstuli, kurā teikts, ka 2.februārī ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma (KL) 219.panta 2.daļas par Šlesera iespējami izdarīto noziedzīgo nodarījumu, nenorādot deklarācijā par 2007.gadu darījumu lielā apmērā.

KL 219.panta 2.daļa paredz kriminālatbildību par nepatiesu ziņu norādīšanu likumā noteiktajā ienākumu, īpašuma, darījumu vai cita mantiska rakstura deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā. Par to var piemērot brīvības atņemšanu vai piespiedu dabu, vai arī naudas sodu.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) iepriekš nesniedza skaidru atbildi, vai ir pieņemts lēmums par kriminālprocesa sākšanu vai atteikšanos sākt kriminālprocesu par nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonu deklarācijā, taču no VID FPP direktora vietnieces un Izmeklēšanas daļas priekšnieces Ļubovas Švecovas izteikumiem bija noprotams, ka process ir sākts.

Iepriekš vaicāta, vai ir sākts kriminālprocess, Švecova atbildēja ar šķietami apstiprinošu galvas mājienu, taču vaicāta, vai var apstiprināt kriminālprocesa sākšanas faktu, Švecova sacīja: "Es atturēšos varbūt par to," sakot, ka FPP strādā. Uz jautājumu, kāpēc FPP neko nevēlas teikt šajā lietā, Švecova sacīja: "Viņš ir tik politizēts - tas viss jautājums."

FPP izmeklētājs lēmumu pieņēma 2.februārī.

Laikraksts "Dienas Bizness" iepriekš vēstīja, ka KNAB pabeidzis pārbaudi jautājumā par Šlesera pulksteņa iegādi un konstatējis, ka politiķis vairāk nekā 50 minimālās mēnešalgas vērtā pulksteņa iegādes darījumu tiešām nav deklarējis.

Viņš 2007.gada amatpersonas deklarācijā šo darījumu nav norādījis, lai gan pulksteņa cena pārsniegusi likumā noteikto slieksni - 20 valdības noteiktās minimālās mēnešalgas. Saskaņā ar likumu šādi darījumi valsts amatpersonām ir jāatspoguļo deklarācijā, norādot darījumu un tā puses.

KNAB atzinumā secināts: Šlesers, aizpildot 2007.gada valsts amatpersonas deklarācijas par 2007.gadu Publicējamās daļas 8.sadaļu un Nepublicējamās daļas 5.sadaļu, nav norādījis informāciju par veikto darījumu, tas ir - pulksteņa iegādi - lielā apmērā.

Tādējādi Šlesers saskaņā ar KNAB atzinumu nav ievērojis Ministru kabineta 2002.gada 22.oktobra noteikumus. KNAB pārbaudē konstatējis pazīmes, kas liecina, ka Šlesers nav ievērojis arī likumā par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā noteikto.

Tā dēvētā Šlesera pulksteņa lieta aizsākās 2009.gada 9.oktobrī, kad viņš uz Latvijas Televīzijas raidījumu 100.panta preses klubs ieradās ar iespaidīgu rokaspulksteni, kas dažu metru attālumā lika to novērtēt kā "Breguet" markas zelta pulksteni ar turbijona mehānismu, kura vērtība ir vismaz 30 000 latu.

Šlesers televīzijas raidījumā pauda neizpratni par to, kāpēc gan šāds iegādes darījums viņam būtu jāuzrāda oficiālajā deklarācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas