Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Sandris Točs: Kārklos ziloni nenoslēpt

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
ES
E
Tajā brīdī, kad atvērās Eiropas robežas, sāka darboties savienoto trauku princips. Valdība varēja rīkoties vienalgā, kā, bet īsā laikā sasniegt Zviedrijas vai Īrijas līmeni bija iespējams tikai ar burvju nūjiņas palīdzību. Tātad, bija sagaidāms, ka daļa aizbrauks uz neatgriešanos ("ubi bene, ibi patria"), bet citi dosies peļņā uz īsāku vai ilgāku laiku. Tātas bija arī padomju laikos, kad brauca pēc garā rubļa uz Ziemeļiem, KamAZu, BAMu un kur tik vēl ne. Iespējams, ka tā ciparu starpība arī ir šo pavisam versus uz laiku aizbraukušo skaits.
Bet
B
Bet ja nu mūsu CSP darbojas pēc EUROSTAT principiem ??? No Eiropas taču nav atskanējuši nekādi iebildumi par LR tautas skaitīšanas rezultātiem !!!
viesis- igoram
v
Nu, par to, ka tauta bija satrakojusies, es negribētu piekrist. Tas, ka iedzīvotāji nezināšanas dēļ daudz kur iekrita uz politiķu absurdajiem solījumiem, tas būtu patiesāk. No otras puses- politiķi ne tikai runāja, bet arī radīja apstākļus tam, lai tiktu bremzēta ražošana. Piemēram, kādi bija kredītprocenti 90-o gadu sākumā. Ar ražošanu tādus nebija iespējams nomaksāt, tikai ar dažādām spekulācijām. Un tā arī viss tas bardaks aizgāja, lai gan tas bija valsts varas pienākums, ievirzīt pārejas periodu normālās sliedēs. Sorry, bet iedzīvotājiem nebija ne mazāko iespēju šo procesu iespaidot, tāpat kā šobrīd- vienīgā reālā iespēja- balsot ar kājām...
Memory
M
Senāk arī sex nebij' TV - toties bērni dzima vairāk.....Kamēr būs tādi točno pļāpātāji, tikmēr varēs droši pļāpāt par demokrātiju, kā saka - būtu tik aitas, gan jau konsolidatori-vilki atradīsies!
jopciks
j
Senāk teica: ir mazi meli, ir lieli meli, un ir statistika...
Politpesimists>> komentētājie
P
Par LC stratēģisko izvēli. Protams, tā bija smaga kļūda. Tagad tikai ezis var nesaprast, ka mūsdienu klasiskais liberālais kapitālisms ir ar lieliem sistēmiskiem defektiem. Es gan nezinu ko darīt, ja pasaules bankās (privātajās!!!) ir 15 (!!!) reižu vairāk naudas, nekā visā pasaulē materiālo vērtību, ieskaitot jau atklātos derīgos izrakteņus. Tātad, populistisku un peļņas labad, gadu desmitiem, varbūt pat simtiem, ir maksāta nenopelnītā nauda. Pie mūsu grūtībām tomēr ļoti vainīgs ir arī vēlētājs, nepiedaloties vēlēšanās vai bezatbildīgi uzticoties populistiem un karjeristiem. Pēc ievēlēšanas deputātos, mēs viņiem ļaujam "šiverēt". Par Prezidentu. Biju viņam pat ļoti opozīcijā. Jums taisnība par to, ko nosaucāt un varētu nosaukt vēl. Elementāri tiesiskā, demokrātiskā valstī par mūsu valsts prezidentu NEBŪTU KĻUVIS ne Ulmanis, ne Vīķe-Freiberga, ne Zatlers, ne Bērziņš. Bet viņu "atbildības" periodā tika sastrādātas tādas kļūdas, kuru bija pietiekami, lai atcelt no amata. Piem., Prezidents Ulmanis parakstīja un, tātad stājās spēkā tie LR likumi, kuri ļāva "likumīgi" izzagt valsti. Taču reālā situācija ir tāda, ka jāpriecājas par to mazumiņu, kas ir. Valsts (lasi, mūsu) mantu un, tagad jau amatus un valsts pasūtījumus sagrābušie, nedara valsts labā neko. Pat turpina izzagt valsti, lobējot savas un savējo intereses Lūk, tā es to vērtēju. Kā saka Izraēlā: "Tev taisnība, bet kādam jābūt gudrākam".
viesis
v
Mjā, jautājums tikai, cik tas viss bija sava labuma dēļ, un cik- aiz nezināšanas... no vienas puses jāpiekrīt- no kurienes PSRS auguši un izglītojušies cilvēki varēja zināt kaut ko par normālas valsts uzbūvi un pārvaldi.... un tas pats zināmā mērā attiecināms arī uz šodienas valdošo eliti, nav jau viņiem ne īstas pieredzes, ne zināšanu.
  • 0
  • 0
Igors
I
Visumā es Tev piekrītu - jau pašā sākumā valsts pārvaldītāji aizgāja pa nepareizajiem ceļiem : a ) pieļaujot tādu privatizāciju , kas drīzāk atgādināja haotisku valsts izlaupīšanu , cerībā , ka brīvais tirgus visu noliks savās vietās ; b ) liekot uzsvaru nevis uz ražošanu , bet spekulāciju un " tilta " starp Austrumiem un Rietumiem " slaukšanu " . Ne viens , ne otrs nenostrādāja , un ne jau spice vien pie tā ir vainīga - par tik vieglu paradīzes dzīvi ( bez darba un piepūles ) , kas teju vai ar roku atsniedzama , bija satrakojusies liela tautas daļa. Tāpēc arī mūsu ievēlētajiem valstvīriem tas viss tik viegli izgāja cauri - patiesībā jau mēs visi klusībā cerējām , ka tas ir iespējams. Tāpēc es kaut kā negribu ticēt tiem šodienas bļāvējiem , kas zinās noteikt vainīgos un prasa pēc galvu ripošanas .
  • 0
  • 0
Dr.xy
D
Pasreiz,loti aktuala tema ir velesanu viltosana,pec komunistu tradicijam,Launuma Imperija. Interesanti ko par to doma roza zilonu dresetajs,biedrs Tocs.Izskatas,ka vina saimnieki vairs nespes maksat honoraru par pasutitajiem propagandas rakstiniem.
viesis
v
Nu jā, vienmēr atradīsies kāda atuāla tēma ārzemēs- revolūcija Āfrikā, terorisms Afganistānā, autoritārisms Baltkrievijā, vēlēšanas Krievijā u.tt., lai tikai lasītāji justu līdz "demokrātijas eksportētājiem", tāpat, kā savulaik bija jājūt līdz "sociālisma eksportētājiem", un nedomātu par bardaku pašu mājās.... Absolūts "Back in the USSR".......
  • 0
  • 2
replika
r
svarīgi jau būtu saprast, kas ir šie aizbraukušie. Ja tie ir pensionēti krievu okupanti un viņu pēcteči, tad varam tikai priecāties
Flyer
F
Pamats priecāties būtu tikai tad, ja ellē ratā aizlasītos tādi idioti kā tu. Pietiek pabraukāt pa laukiem, latviešu galveno bastionu visos laikos, lai redzētu, cik barbariski tie ir iztukšoti. Nē, ne jau mistiski okupanti to ir izdarījuši, to ir paveikuši tādi parazīti, lenteņi un cērmes kā šis "replika"
  • 4
  • 3
Anarchists
A
Iesaku šo skaitli ,2 milj. atlikušo iedzīvotāju,padomāt tīri ekonomiskās kategorijās.Tātad: no 2 milj. darbaspējīgo ir ne vairāk kā 40%. Savukārt reālais bezdarbs ir kaut kur ap 20%. Kaut ko strādā max 640 000.No tiem atskaitām ap 60 000 ierēdņu un visu citu balto apkaklīšu liekēžu. Tātad kaut kādu pievienoto vērtību ražo labākajā gadījumā 580 000. Pie mūsdienu resursu un infrastrukturas izmaksām šie strādājošie no nodokļiem var reāli uzturēt platību apmēram Rīgas rajona lielumā,bet ne jau visu LV teritoriju.Laukos jau šobŗīd ir vērojams infrastruktūras sabrukums.Iedzīvotāju ir labi ja 10 cilv./km2.Naivi domāt,ka zināmām aprindām tas nav izdevīgi.
Prom!
P
Tāda ir valsts un pašvaldību attieksme arī pret palikušajiem. "Ko tu te vēl dari??? Protams, ka gudrs cilvēks nekavējas, bet aizbrauc!!! Glābies taču pats, jo mēs nevaram neko piedāvāt, tikai izmantot tevi un izmest"
lauķe
l
Ko jūs visi uzklupuši "vārdam"......Nezinu kā citi , bet var Latvijā dzīvot un nopelnīt pietiekami, lai uzturētu gana kuplu ģimeni.....Ir tikai divi nosacījumi.....Jābūt savai zemei un jāstrādā.....
  • 1
  • 0
ddt - vārds
d
Ar šo vienu teikumu esat izcili parādījis, ka neesat paša minētais gudrais cilvēks.
  • 1
  • 1
Padumjā Latvija > Vārdam
P
Paldies par kompetento atbildi. Cik saprotu, Jūsu ģimenē ir vismaz trīs bērni, Jūs uzturat kādus 2 vecākus un jums nekā netrūkst? Nu, neturiet sveci zem pūra, pastāstiet, kā pareizi jādzīvo. :)
  • 2
  • 1
vārds
v
Gudrs cilvēks prot pietiekoši nopelnīt arī Latvijā, bet tādi kuriem krīze ir tiklīdz kāds ar karotīti viņus nepabaro Latvijai nav vajadzīgi!
  • 3
  • 3
NT
N
Kaut kādu daļu no "pazudušajiem" cilvēkiem veido vienkāršie nesaskaitītie. Piemēram, pie maniem vecākiem (2 gab.) skaitītāji tām arī neatnāca. Viņi paši internetbankas neizmanto un speciāli uz Statistikas pārvaldei negribēja iet. Tā nu tagad nav skaidrs, kuŗā skaitlī viņi ir tikuši iekļauti - saskaitītajos 1.9 miljonos vai nezināmā atrašanās vietā esošajos 480 tūkstošos.
Alnis
A
Latvijas Valsts genocīds pret Latvijas Tautu, un tā arī vajag pateikt. Nevis runāt par tikai par skaitļiem..
Jānis
J
Jūs acīmredzami neziniet, kas ir genocīds.
  • 3
  • 3
Jukums
J
Uzskatu, ka patiesais skaitlis ir vēl daudz šaušalīgāks. 20 gadu laikā zaudēti ap 700 000 cilvēku. Bet valdība klusē un reformu joprojām nav. Tatad, tā klusi akceptē so līdzšinējo kursu arī šobrīd. Jo, pretējā gadījumā, sen būtu gan reformas, gan statistikas pārvalde būtu patriekta ar sūdainu koku!
Ivan malrus
I
Tiešām briesmīgi skaitļi, nez kā Latvija pārdzīvos to, ka no šejienes 90. gadu sākumā aizbrauca kolonistu tūkstoši. Vajadzēja palikt PSRS/Krievijas sastāvā, tad šeit būtu 3 milj. iedzīvotāji, tikai jautājums cik procenti no tiem būtu latvieši
  • 3
  • 4
Politpesimists
P
Pie mums pieņemts par mūsu grūtību iemeslu uzskatīt LC valsts attīstības kļūdaino stratēģiju. Tas, protams, ir pareizi. Šādu stratēģiju ļļļoti palīdzēja pieņemt LC deputāti - ārzemju latvieši. Tieši LC iedibināja jauno "politisko kultūru", kura turpinās līdz šim laikam. Man personīgi ne viens vien ārzemju latvietis (nezin kāpēc viņi uzskatīja, ka esmu ietekmīgs cilvēks, lai gan tas tā nebija un nevarēja būt) ieteica nekopēt ASV un vecās Eiropas valstis 1:1. Kāpēc ārzemju latvieši - deputāti rīkojās savādāk? Kāpēc tā notika? Tomēr jāatzīst vēl citas mūsu sabiedrībā pieņemtās "normas". Savas intereses stādīt augstāk par valsts, kaitīga ir teorija par "nav neaizvietojamu cilvēku", "ar neaizvietojamajiem pilni kapi", savu cilvēku bīdīšana amatos nerēķinotos ne ar ko, būtībā masu provinciālisms, nespēja iebilst priekšniekiem, dažādu "birku" piekarināšana sev nevēlamam cilvēkiem, iecietība pret korumpantiem un stulbeņiem valsts pārvaldē, redzēto cūcību noklusēšana utt, uttt. Šīs parādības ir tik izplatītas, ka jāuzskata par milzīgu, ārkārtīgi smagu nastu valsts attīstībai. No šī viedokļa skatoties jābrīnās, kāpēc jau sen nav IZTRENKĀTA nu kaut vai CSP? Kuru ne problēmu skatam, vispirms dzirdam: "Mums nav uzskaites". Kāpēc nav? Tad priekš kam mums tāda valdība? Kas mūs "vilks uz augšu"? Pagaidām politiskā elite mūs "velk tikai uz leju". Izņēmums tomēr ir parādījies - valsts Prezidents. Tā ir par maz. Vēl vairāk, sabiedrībā pieradusi un, būtībā, ar savu klusēšanu akceptē varas vīru patvaļu un cūcības. Kā to pārvarēt?
NT
N
Mēs esam pārāk maza valsts, lai taisītu tādas revolūcijas... Skaties, kur gribi, visur būs kāds "savs" cilvēks - radinieks, skolasbiedrs, kaimiņš, kaimiņa radinieks, klasesbiedra studiju biedra radinieka klasesbiedrs utt. Nu kā Tu "savam" cilvēkam pāri darīsi? Šī savdabīgā solidaritāte liek pievērt acis uz "savējo" grēkiem, jo "savējais" tak!
  • 2
  • 0
to Politpesimists
t
''Izņēmums tomēr ir parādījies - valsts Prezidents'' ................................................................................................................. Patiesi ģeniāli - ja katrs valsts pilsonis, bez izņēmuma, uzceltu par Eiropas fonda naudu sev greznas viesu mājas ( Kājiņas), iespējams, lielum lielais vairākums pilsoņu būtu apmierināti un ar savu klusēšanu akceptētu varas vīru patvaļu un cūcības. Tad atkristu jautājums - ''Kā to pārvarēt?"
  • 0
  • 0
Padumjā Latvija > Politpesimista
P
"Pie mums pieņemts par mūsu grūtību iemeslu uzskatīt LC valsts attīstības kļūdaino stratēģiju." . Jūs domājat, ka tā bija "kļūda"? :))))))
  • 1
  • 0
Ivars Graudums
I
Katrs, kas aizbrauca no Latvijas ir pats par to atbildiigs. Nevienam dziiviiba netika apdraudeta. Tas tika dariits naudas delj. Ja nebuutu paardevushi lauku maajas vaacieshem, sleegushi cukura ruupniicas, iekaartojushi koksnes apstraadi cellulozee, "rakushi sveetupiiti", tad daudziem buutu darba. Lai katrs vainu meklee pie sevis, ne vienmeer pie valdiibas!
Padumjā Latvija > Elementāri
P
Sapratu. Ja Jums piederētu šādas akcijas, Jūs rīkotos kā rakstāt? :)
  • 0
  • 0
Elementāri Padumjā Latvija
E
Cukurbiešu audzētājiem nevajadzēja pārdot sev piederošās cukurfabriku akcijas, tad nebūtu jābļauj, ka kāds likvidējis cukura ražošanu.
  • 5
  • 0
Padumjā Latvija > Ivaram
P
Ivar, vai drīkst precizēt, ko šajās cukura un celulozes lietās vajadzēja darīt/nedarīt vienkāršam cilvēkam? Un kāpēc viņam būtu jāmeklē vai pie sevis, nevis pie tiem, kuriem viņš ir deliģējis valsts pārvaldības funkcijas?
  • 2
  • 3

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas