Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Satversmes tiesa: cietumnieki netiek pienācīgi baroti

Satversmes tiesa uzskata, ka ieslodzītajiem izsniegtā dienas uztura deva nenodrošina nepieciešamo vitamīnu un citu būtisku minerālvielu uzņemšanu. Līdz 1. jūlijam vēl Ministru kabineta noteiktās normas būs spēkā, bet līdz tam tās jāmaina, lai ieslodzītajiem izsniegtais uzturs neradītu veselības problēmas ilgtermiņā.

Konstitucionālo sūdzību iesniedzēji Valters Raumanis un Mārtiņš Ecis norādīja, ka 2009.gadā ieslodzīto personu dienas uztura normas ir būtiski samazinātas un šobrīd viņi nesaņem cilvēka organismam nepieciešamo minimālo pārtikas daudzumu. Tādējādi apstrīdētais akts neatbilstot Satversmes 111.pantam, kas citastarp noteic, kas valsts aizsargā cilvēka veselību. 

Satversmes tiesa secināja, ka dienas uztura pamatnorma nenodrošina nepieciešamo kalcija, A vitamīna un C vitamīna daudzumu, tā, piemēram, A vitamīns tiek nodrošināts tikai apmēram 14 procentu, bet C vitamīns – tikai 30 procentu apmērā no nepieciešamā daudzuma. Ilgtermiņā šāds uzturs var radīt veselības problēmas. 

Tiesa norādīja, ka, jāņem vērā tas, ka ieslodzītie atrodas pilnā valsts apgādībā. Ne visiem ieslodzītajiem tiek nodrošināts darbs, tāpat viņiem ir liegta iespēja saņemt pārtikas pienesumus. Līdz ar to lielākā daļa ieslodzīto ir atkarīgi no uztura, ko tiem nodrošina valsts. Tādēļ valstij ir pienākums nodrošināt ieslodzītos ar pietiekamu uzturu, lai tā trūkums nevarētu nodarīt kaitējumu veselībai arī ilgstošā laika posmā.

Tādējādi Satversmes tiesa atzina apstrīdēto aktu par neatbilstošu Satversmes 111.pantam un spēkā neesošu no 2010.gada 1.jūnija. 

Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Visvaldis Puķīte aģentūrai BNS teica, ka Ieslodzījuma vietu pārvalde pašlaik spēj ieslodzītajiem nodrošināt pilnvērtīgu ēdināšanu par to naudas summu, ko jau pašlaik piešķīrusi valsts.

"Dotajā situācijā, kad valstī uz nabadzības sliekšņa atrodas desmit tūkstoši ģimeņu, domājams, ka Satversmes tiesa pārspīlē vajadzību palielināt ēdināšanas normas ieslodzījuma vietās," pastāstīja Puķīte.

Viņš gan uzsvēra, ka viņam nav sīkāk jāiztirzā Satversmes tiesas pieņemtie lēmumi, bet tie jāizpilda.

"Ja valdībai dos rīkojumu palielināt līdzekļus ēdināšanai cietumos, mēs izdarīsim to tā, kā paredz likums," klāstīja Puķīte, norādot, ka problēma par papildu finansējuma piesaisti cietumnieku ēdināšanai gulsies uz Finanšu ministrijas un valdības pleciem.

(papildināta ar pēdējām rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas