Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Sauszemes spēkos atkal pārkāpumi, soda četrus virsniekus

Pēc nule pabeigtās kompleksās pārbaudes Sauszemes spēkos konstatēti jau prognozētie pārkāpumi un disciplinārsodi piemēroti četriem augsti stāvošiem virsniekiem, kuru vārdi gan netiek atklāti.

Jau ziņots, ka pērn novembrī ģenerāļa Jura Vectirāna vadībā sākta pārbaude Sauszemes spēkos personāla vadības, nodrošinājuma, apmācību un iekšējā dienesta organizācijas jautājumos. Pārbaude tika sākta, pamatojoties uz dienesta izmeklēšanā saistībā ar traģisko avāriju Ādažu poligonā konstatētajām nepilnībām. Jau toreiz Nacionālo bruņoto spēku komandieris Juris Maklakovs aģentūrai BNS sacīja, ka pārbaudes laikā tikšot atklāti trūkumi un varētu būt sodītie.

Maklakovs tagad intervijā aģentūrai BNS pastāstīja, ka pārbaudes mērķis neesot bijis sodīt armijas amatpersonas, taču NBS komandierim ar pavēli vajadzējis piemērot disciplinārsodus četrām augsti stāvošām Sauszemes spēku amatpersonām par konstatētajiem pārkāpumiem un nepilnībām. NBS komandieris tikmēr arī uzdevis Sauszemes spēku vienību komandierim izvērtēt padoto atbildību dienesta organizēšanā un nepieciešamības gadījumā piemērot disciplinārsodus, līdz ar to kopējais sodīto skaits varētu būt lielāks.

"Jā, tie ir augsti virsnieki", atzina komandieris un piebilda, ka viņu vārdus un amatus nedrīkstot atklāt, jo to aizliedzot reglaments.

Galvenais secinājums pārbaudē - no komandieru puses nav bijusi pietiekama padoto kontrole.

"NBS pārejot uz profesionālo dienestu, mēs koncentrējāmies uz pašapzinību un vairāk pievērsām uzmanību lietām, kas saistās ar kaujas gatavību, bet komandieri nepievērsa uzmanību kompleksai pieejai, kad ir jārunā ar karavīru un jārūpējas par viņu morālo stāvokli, izglītību, par sociālām lietām, kontroli un disciplīnu," teica Maklakovs.

Pārbaudē konstatētie pārkāpumi ir apzināti un ir izstrādāts plāns to novēršanā, piebilda komandieris.

Pārbaudes rezultāti Maklakovu gan nav pārsteiguši, jo pērnā gada nogalē, kad NBS viens pēc otra atklājās vairāki pārkāpumi saistībā ar Ādažu avāriju un nekārtībām Jūras spēkos un tika veiktas dienesta izmeklēšanas, daudzas lietas jau bija skaidras un saprotamas un tagad pabeigtā kompleksā pārbaude tikai precīzi tās apstiprinājusi.

Līdzīga kompleksā pārbaude pašlaik sākta Jūras spēkos, kas arī pērn pārdzīvojuši jau citas pārbaudes saistībā ar JS karavīra vainošanu karavīru dubultslepkavībā. Maklakovs domā, ka pārbaudes sekos ne tikai pa spēku veidiem, bet arī pa atsevišķām vienībām, piemēram, bataljoniem.

Aģentūra BNS arī ziņoja, ka saistībā ar pērn notikušo traģisko avāriju Ādažu poligonā 11 Sauszemes spēku 1. Kājnieku bataljona amatpersonām jau piemēroti disciplinārsodi. Sauszemes spēkus pērn skāra vēl viena nebūšana - policija kopumā jau deviņus karavīrus pieķērusi nelikumībās ar sprāgstvielām un munīciju.

Sauszemes spēkus arī iepriekš skārusi komandieru rotācija - Igors Rajevs pēc Ādažu traģiskās avārijas tika pārcelts Mācību vadības komandiera amatā, bet viņa vietā nāca pulkvedis Dzintars Roga.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas