Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Segliņš aicina padomāt par Latviju kā prezidentālu republiku

Tieslietu ministrs un Tautas partijas līderis Mareks Segliņš uzskata, ka iedzīvotāji nav apmierināti ar parlamentārās iekārtas funkcionēšanu, tāpēc aicina diskutēt par Latviju kā prezidentālu valsti.

Segliņš aģentūrai BNS arī atzina, ka, pēc viņa domām, Latvijas Pašvaldību savienības vadītāja Andra Jaunsleiņa aicinājums domāt par parlamenta reformēšanu ir nenopietns un, sadalot Saeimu divās palātās, iestātos bardaks.

"Drīzāk varētu diskutēt par prezidentālu valsti. Ar latvieša raksturīgajām īpašībām - skaudību un kašķīgumu - politiķim ir grūti sevi realizēt parlamentārā valstī un pieņemt racionālus lēmumus," Segliņš skaidroja.

Viņš klāstīja, ka iedzīvotāji nav apmierināti ar to, kā funkcionē parlaments, tāpēc "jāpadomā, vai nav nepieciešamas izmaiņas".

Uz jautājumu, vai sekos arī kāda ministra rīcība, Segliņš atbildēja: "Nāks jaunie saulveži.. Būs labi."

Jau vēstīts, ka Jaunsleinis intervijā aģentūrai BNS aicināja domāt par parlamenta reformēšanu, sadalot to divās palātās, lai tādējādi dotu lielāku ietekmi reģioniem. Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze šo ideju vērtē skeptiski. Arī Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš bija visai skeptisks par šādu ideju, paužot, ka tādējādi tiktu pārņemta prakse no valstīm, kur tradicionāli ir izveidojusies šāda sistēma. "Tas būtu kā federācijās... bet Latvija ir unitāra valsts," akcentēja Kusiņš. Viņš arī aicināja, izvirzot šādas idejas, iniciatoru vairāk paskaidrot, kas patlaban ir slikti esošajā sistēmā. "Ir jāsaprot, kas pašlaik ir slikti? Ko tas līdzēs? Vai ar to panāksim ko labāku?" paskaidroja Kusiņš.

Intervijā aģentūrai BNS iepriekš Jaunsleinis sacīja, ka lielā mērā ekonomiskajām problēmām valstī ir pamatā politiski lēmumi, tamdēļ būtu jāpārskata vēlēšanu sistēma un parlamenta uzbūve. "Ir jāizveido otrā palāta, kur būtu pārstāvēti reģioni, vai tas pats parlaments jāsadala divās daļās, kur ir viena daļa no vēlēšanu apgabaliem tomēr. Lai blakus partijām būtu katra vēlēšanu apgabala deputāts. Ir jāsabalansē starp valsts kopīgām interesēm un reģionālām interesēm," norādīja Jaunsleinis.

Viņš klāstīja, ka otrā palāta dotu balansu un palīdzētu garantēt, ka netiek pieņemti lēmumi, kas var kaitēt reģionu attīstībai. Viņš piekrita, ka tas varētu sarežģīt pārvaldes sistēmu, bet tādā gadījumā varētu nevis veidot divas palātas, bet sadalīt esošo, kur pusi deputātu ievēlē pēc pašreizējās sistēmas, bet puse nāk no reģioniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas