Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Senāts atstāj negrozītu astoņu gadu cietumsodu motokluba "Brīvie vanagi" bijušajam prezidentam Gavaram

Augstākās tiesas (AT) Senāta Krimināllietu departaments šodien nolēma atstāt negrozītu AT Krimināllietu tiesu palātas 7.maija spriedumu, ar kuru narkotiku noziegumos apsūdzētajam motokluba "Brīvie vanagi" bijušajam prezidentam Vilnim Gavaram tika piemērots astoņu gadu cietumsods.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Linda Priedīte, Senāta lēmums nav pārsūdzams un ar šodienu tas stājas spēkā.

Kā ziņots, izskatot lietu apelācijas kārtībā, AT Krimināllietu tiesu palāta šā gada 7.maijā nolēma par vienu gadu mīkstināt Gavaram iepriekš piespriesto deviņu gadu cietumsodu.

Iepriekš Gavars savu vainu viņam inkriminētajos noziegumos bija pilnībā noliedzis, un Rīgas apgabaltiesa 2008.gada 26.februārī viņu atzina par vainīgu pēc Krimināllikuma panta par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu un pārsūtīšanu lielā apmērā. Apgabaltiesa toreiz Gavaram piesprieda deviņu gadu cietumsodu ar policijas kontroli uz diviem gadiem un mantas konfiskāciju.

Izskatot lietu apelācijas kārtībā, apsūdzētais savu vainu atzina, un AT viņam piesprieda astoņu gadu cietumsodu.

Tomēr vēlāk, šā gada 20.jūlijā, Gavara aizstāvis zvērināts advokāts Jānis Rozenbergs par minēto AT Krimināllietu tiesu palātas 7.maija spriedumu iesniedza kasācijas sūdzību. Kā aģentūru LETA informēja AT Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece, advokāts uzskatīja, ka būtu jāmaina viņa klienta noziedzīgā nodarījuma kvalifikācija.

Rozenbergs norādīja, ka atbilstoši Krievijas Ģenerālprokuratūras lēmumam par Gavara izdošanu prokuratūra nebija tiesīga viņam celtajā apsūdzībā ietvert kvalificējošo pazīmi "lielie apmēri", kā arī nebija tiesīga celt apsūdzību par darbībām ar psihotropām vielām, jo izdošanas lēmumā norādītas tikai narkotiskās vielas.

Līdz ar to aizstāvis lūdza tiesu pārkvalificēt Gavara darbības pēc Krimināllikuma 253.panta 2.daļas 2000.gada 15.jūnija redakcijā, pastāstīja Zvejniece.

Tomēr Senāts Rozenberga kasācijas sūdzību šodien noraidīja.

Kā ziņots, Gavars, kurš pazīstams arī ar iesauku Mazais, tika apsūdzēts par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu un pārsūtīšanu lielā apmērā.

Prokurors Āris Bočs pirmās instances tiesas debatēs Gavaru bija lūdzis sodīt ar deviņu gadu cietumsodu un policijas kontroli uz diviem gadiem, piemērojot apsūdzētajam arī mantas konfiskāciju. Šādu sodu toreiz Rīgas apgabaltiesa apsūdzētajam arī piesprieda. Bočs sacīja, ka nepastāv strīds par to, ka Rīgas rajona Stopiņu pagasta "Smilgās" atrastās narkotiskās vielas ir piederējušas Gavaram. Pamatojoties uz apsūdzētā rocību un finansiālo stāvokli, viņš varētu būt iegādājies visas apsūdzībā inkriminētās narkotiskās vielas, sacīja prokurors.

Bočs ar pirmās instances tiesas spriedumu bija apmierināts, tāpēc viņš to nenoprotestēja. Apelācijas sūdzību par apgabaltiesas nolēmumu iesniedza Gavara aizstāvis Rozenbergs, kurš pirmās instances tiesai bija lūdzis savu klientu pilnībā attaisnot. Pēc advokāta sākotnējām domām, izmeklēšanas gaitā gūtie pierādījumi nebija pietiekami, lai tiesa varētu taisīt apsūdzētajam nelabvēlīgu spriedumu. Vēlāk, iztiesājot lietu AT Krimināllietu tiesu palātā, Rozenbergs apelācijas sūdzību šajā daļā neuzturēja.

Gavars sākotnēji Rīgas apgabaltiesai noliedza, ka jebkādā veidā būtu saistīts ar narkotiskajām vielām. Viņš savu vainu prokuratūras uzrādītajās apsūdzībās iepriekš neatzina.

Pēc prokurora teiktā, 2001.gada vasarā Gavars iegādājies narkotiskās vielas - marihuānu, amfetamīnu saturošu vielu un kokaīnu - lielā apmērā. Gavars šīs vielas pārvedis uz īpašumu "Smilgas", kur tās tikušas uzglabātas.

2001.gada 29.jūnijā "Smilgās" policijas veiktās kratīšanas laikā šīs vielas atsavinātas. Gavars tobrīd nav atradies īpašumā. Pēc liecinieku sniegtajām liecībām, 29.jūnija rītā viņš devies prom no mājām un vairs nav atgriezies.

"Smilgās" policija izņēma vairāk nekā 100 gramus marihuānas, vairāk nekā vienu kilogramu amfetamīna un vairāk nekā 500 gramus kokaīna.

Prokurors tiesai iepriekš uzsvēra, ka Gavara automašīnas "SAAB 9000" aizmugurējā buferī bijis iebūvēts speciāls slēpnis, kurā pārvadāt nelielus priekšmetus.

Bočs atklāja, ka apsūdzībai nav zināms, kurā vietā Gavars iegādājies narkotiskās vielas, bet lieta sākta, izdalot to no citas krimināllietas, kurā kāda persona norādījusi, ka narkotiskās vielas iegādātas "Smilgās".

Prokuroram nav radies negatīvs priekšstats par apsūdzēto, un viņa uzvedība esot bijusi korekta, taču Gavars pirmstiesas izmeklēšanas laikā neatzinis pret viņu celtās apsūdzības un norādījis, ka viņam neesot ne jausmas, no kurienes "Smilgās" radušās atsavinātās narkotiskās vielas.

Gan Gavara bijusī sieva, gan viņas māte apsūdzēto pirmās instances tiesā raksturojušas kā "īstu goda vīru", kurš rūpējies par saviem bērniem, bijis aktīvs un komunikabls. "Kāda spalvaina roka palūdza paglabāt [narkotiskās vielas]," apgabaltiesas tiesas sēdes laikā pieļāva viena no lieciniecēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas