Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Siltajā svētdienā arī rekords kūlas dedzināšanā

Pavasarīgais laiks svētdien nesis arī jaunu kūlas ugunsgrēku skaita rekordu šogad, aģentūra BNS pirmdienas rītā uzzināja Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Svētdien reģistrēti 92 pērnās zāles svilināšanas gadījumi. Rīgā vien 23, bet cituviet Latvijā 69.

VUGD dežūrdaļā BNS pastāstīja, ka kūla dedzināta praktiski visos Latvijas rajonos. Lielākais kūlas ugunsgrēks esot bijis 15 hektāru platībā.

Pagaidām dienests izbraucot uz visiem izsaukumiem, taču dzēsti tiekot ne visi kūlas ugunsgrēki. "Ja apkārt ugunsgrēka vietai ir grāvis, tad dzēsts netiek. Katrā gadījumā tiek izvērtēta ugunsgrēka bīstamība," klāstīja dežūrdaļā.

Diena jau rakstīja, ka iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) uzskata, ka diskusijas vērta ir ideja par izdevumu piedzīšanu no kūlas dedzinātājiem un zemledus makšķerniekiem, kuru nepārdomātās rīcības dēļ glābējiem radušies izdevumi.

Ministre intervijā aģentūrai BNS atgādinājusi, ka jau patlaban par pieķeršanu kūlas dedzināšanā ir paredzēts administratīvs sods, taču, ja jaunā kārtība tiktu ieviesta, tad dedzinātājiem bez soda vēl būtu jākompensē izdevumi, kas glābējiem radušies, dzēšot kūlu.

Mūrniece gan uzreiz piebilda, ka ugunsdzēsēji cilvēku dzīvības vērtē visaugstāk par visu un brauks uz izsaukumiem, ja iedzīvotāju dzīvība tiks apdraudēta.

"Tā ir diskusija un varbūt mēs ar laiku tiešām piestādīsim rēķinus, par cik mēs iztērējām. Pāriesim uz maksas pakalpojumu," sacīja ministre atgādinot, ka par ātrās medicīniskās palīdzības nepamatotu izsaukšanu jau tagad tiek maksāta nauda.

Attiecībā uz bļitkotājiem ministre atgādina: "ja cilvēks ir neprātīgs un sēž uz ledus, tad viņam ir jāsaprot, ka kādreiz glābējs var arī nepaspēt. Tā ir paša atbildība."

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Ainars Pencis ir skaidri pateicis, ka ugunsdzēsēji uz kūlas ugunsgrēkiem brauks tikai tad ja degs dzīvojamās ēkas vai būs apdraudēta cilvēku dzīvība un tam viņa piekrītot.

"Ja kāds grib dedzināt kūlu, tad lai arī viņš pats cieš. Kūlas dedzināšana nav nekāda rotaļlieta un es saprotu ugunsdzēsējus - viņiem jāmetās liesmās, tikai tāpēc, ka kāds gribēja parotaļāties," spriež ministre.

Mūrniece atgādina, ka ugunsdzēsējiem nav laika un līdzekļu braukāt apkārt dzēst kūlas ugunsgrēkus, taču tiem, kas mēģina joka pēc dedzināt kūlu ir jābūt skaidram, ka policija viņus noķers.

LETA savukārt svētdien vēsta, ka, neskatoties uz marta beigās A.Penča izteikto iespēju ierobežotā finansējuma dēļ nedzēst visus kūlas ugunsgrēkus, VUGD tomēr brauc uz visiem kūlas ugunsgrēku izsaukumiem. VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Inga Vetere apstiprinājusi, ka ugunsdzēsēji brauc uz visiem izsaukumiem, kuri saistīti ar kūlas dedzināšanu. "Diemžēl mēs nevaram paredzēt, kādas būs konkrētā izsaukuma sekas, līdz ar to braucam," sacīja Vetere.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas