Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Skaidrībai par sašķidrinātās gāzes termināli jābūt līdz jūnijam

Baltijas valstīm atlicis nedaudz vairāk nekā mēnesis, lai vienotos un Eiropas Komisijai (EK) dotu atbildi, kurā no trim valstīm ar Eiropas Savienības (ES) solīto līdzfinansējumu tiks būvēts kopīgs sašķidrinātās gāzes terminālis (SGT). Jo vairāk tuvojas noteiktais termiņš galavārda teikšanai, jo diskusijas Baltijas valstu starpā par piemērotāko termināļa atrašanās vietu kļūst karstākas. Šis jautājums pārrunāts arī Igaunijas un Latvijas premjeru tikšanās laikā piektdien.

SGT projekts, pēc ekonomikas ministra Arta Kampara (Vienotība) Dienai teiktā, ir pašreiz svarīgākais projekts enerģētikā, tā mērķis ir mazināt Baltijas valstu atkarību no Krievijas energoresursiem. Dienai no neoficiāliem avotiem zināms, ka Baltijas valstīm lēmums, kurā no tām ar ES atbalstu tiks būvēts terminālis, ir jāpieņem un jādara zināms EK līdz 10. jūnijam. A. Kampars to ne apstiprināja, ne arī noliedza. EK preses pārstāve enerģētikas jautājumos Nikole Bokštallere Dienai sacīja, ka EK ieskatā Baltijas valstīm būtu jādara zināms savs lēmums jūnijā.

EK pārstāve norāda, ka jautājums par termināļa atrašanās vietu ir daudz diskutēts. Visi parametri ir uz galda, un tagad Baltijas valstīm ir jāvienojas un jāizšķiras par tām labāko risinājumu, saprotot, ka izvirzīto mērķu sasniegšanai reģionam ir vajadzīgs tikai viens terminālis. A. Kampars norādīja, ka katra Baltijas valsts cīnās, lai šāds terminālis tiktu būvēts pašu zemē. Latvija, pēc ministra sacītā, «visos iespējamos līmeņos» argumentē, ka tā ir piemērotākā un ekonomiski izdevīgākā vieta SGT būvei, jo visa gāzes infrastruktūra savulaik būvēta, bāzējoties uz Inčukalna gāzes krātuvi. Uz Latvijas priekšrocībām tikšanās laikā ar Igaunijas premjeru Andrusu Ansipu piektdien norādīja arī premjers Valdis Dombrovskis.

Jautāta, kad visas Baltijas valstis varētu dot galavārdu par piemērotāko vietu SGT būvei, premjera pārstāve Zanda Šadre Dienai atbildēja, ka šis jautājums tiks pārrunāts nākamajā visu triju Baltijas valstu premjeru tikšanās reizē maija vidū Tallinā. EK pārstāve sacīja, ka komisija nesagaida, ka Baltijas valstis varētu nevienoties un projekts varētu ciest neveiksmi. «Tas jebkurā gadījumā kaitētu pašām Baltijas valstīm.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas