Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Skolās jāstrādā tiem, kuri spēj vienmēr būt atvērti

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Tad
T
Visi parasti slavē Somijā panāktos augstos izglītības sasniegumus . Tad kas traucē Latvijā ieviest ko tamlīdzīgu ? Nu kaut vai sākot ar skolu un mācību procesa materiālo nodrošinājumu ? Ar to , ka skolotāji saņem cilvēka cienīgas algas . Tad arī prasīt atbilstošu kvalitāti .
Arta
A
Labāk nevajag stāstīt pasakas. Padomju laika metodikai nebija nekādas vainas. Viss tur jau bija. Metodiskajiem paņēmieniem tikai mainījušies nosaukumi (piemēram, radošuma vietā tagad kreativitāte). Padomju laika metodika prasīja gan sarunas ar skolēniem par mācāmo jautājumu, gan zināšanu nostiprināšanu ar dažādiem paņēmieniem, vielas izklāstu ar tai laikā iespējamiem tehniskiem risinājumiem utt. Galvenais - skolēniem tika dots sistēmisks pārskats par zinātnes nozari, viss viens par kuru - filoloģiju, dabas zinībām, matemātiku utt. Jaunā amerikāniskā pieeja - kaut ko no visa pa druskai, lai nav sajēgas ne par ko mācās, ne kas ir jāzina. Pēc principa - jo vairāk apdumots, jo labāk. Būs labs patērētājs, patēriņa preču pircējs un labs objekts visādām politiskām manipulācijām. Domrakstus šodienas skolā neraksta, raksta esejas. Kas ir eseja? Dies vien zina, jo tajā visu var ielikt iekšā, galvenokārt savas sajūtas (ja brokastis nav ēdis, tad skolēns liek esejā iekšā savas bada sajūtas, piemēram). Gramatikas likumi nav jāzina ne dzimtajai, ne svešvalodai, jo svarīgākā esot komunikācija. Komunikācijā, kā zināms, var izlīdzēties arī ar žestiem. Un tad tā izvēles sistēma! Ko gan 15-gadīgs pusaudzis var zināt, kādu specialitāti viņš izvēlēsies, būdams 19 gadus vecs, beidzot vidusskolu! Ļoti daudzi jaunieši tā ir lieliski vīlušies. Vai ir šāda statistika, kur jaunieši pasaka, kā nav sakritusi viņu sākotnējā priekšmetu izvēle ar vēlākajiem nodomiem studēt pavisam ko citu? Šodien skolotājs par savu darbu ir mazāk atalgots nekā padomijas laikā. Diemžēl. Izaugusi arī jauna paaudze, kura nezina elementāras uzvedības normas un kas atļaujas skolotāju diendienā pazemot. Skolā var strādāt cilvēki, kas spējīgi izturēt dramatiski lielu slodzi ar pārpūles risku, kas ir gatavi strādāt 12-14 stundas dienā (ja ne vēl vairāk - burtnīcas labojot utt.), kas ir gatavi pildīt neiedomājamus izglītības birokrātu priekšrakstus, kuriem ar reālo skolas dzīvi nav sakara. Skolā var strādāt cilvēki, kuri ir gatavi paciest skolēnu rupjības un pazemojumus (jo skolotājs no rupekļiem - bērniem, pusaudžiem - ir pilnīgi neaizsargāts). Skolā var strādāt cilvēki, kuru ģimenes locekļi garantē viņu uzturēšanu, jo ar skolotāja algu izdzīvot tā, lai skolotājs justos materiāli nodrošināts, nav iespējams. Skolā var strādāt cilvēki, kas ir gatavi uz nemitīgām "reformēšanām" atkarībā no kārtējās valdības maiņas vai Saeimas pārvēlēšanām, vai izglītības ierēdņu redzes leņķa. Skolā var strādāt cilvēki, kas ir gatavi divreiz gadā vismaz pārdzīvot kārtējo algu pazemināšanas trobeli vai vismaz šī trobeļa draudus. Tāpat skolā var strādāt cilvēki, kas gatavi saņemt aprobežotu vecāku pārmetumus, ka skola ir slikta, skolotājs - mēsls (arī citādus nosaukumus!) un vispār t.s. vidusmēra sabiedrības pārmetumus, ka skolotājs ir liekēdis un viņam tik liels atvaļinājums - iedomājieties - vasarā divus mēnešus tas liekēdis vaļojas!
Ludis
L
Un tiem, kuri paši ir spējuši mācīties vismaz uz 9. :)
opa
o
Skolotāji un mediķi ir ļoti īpasas profesijas, kas prasa cilvēkmīlestību vistiešākajā izpratnē. Ir jāmīl bērni un cilvēki. Mīlestība ir došana un es zinu tādus skolotājus,kas prot dot un saprot to, kāds ir viņu darbs, bez kurnēšanas. Rīgas Teikas vidusskolā ir tādi skolotāji, to zinu no savas meitas, kura to beidza. Zinot , cik bērni ir patiesi, pēc viņu vārdiem par skolotājiem redzi, jā tā ir patiesība, ir forši, sirdsgudri cilvēki savā vieta. Paldies jums!
*****
*
"Stundu metodika nav mainījusies kopš padomju laika, kad skolotājs stāv klases priekšā un atstāsta grāmatu. Temps, stress un esošā izglītības programma liek skolotājam kā trakam traukt uz priekšu, veicinot paviršību, diletantismu un neizpratni skolēnos, laikrakstam Diena atzinusi kāda skolotāja" ----------------------------------------------- ------------------------ Nezinu kāpēc, bet patlaban katrs kam nav slinkums lamā padomju laikus. Liekas, ka lamātaji paši nav tajos laikos dzīvojuši un tāpēc neatceras,ka tieši tāpat tika lamāti pirmspadomju laiki. Lai kādi bijuši tie laiki, bet tā jau nebija, ka skolotājs atstāstīja mācību grāmatu, vismaz man tādi skolotāji negadījās. Drīzāk tas ir jautājums par to, ka sliktam dejotājam vinmēr kaut kas traucē
saule
s
Tikai cilvēks, kurš nav darījis citus ar intelektu saistītus darbus, var domāt, ka skolotāja darbs ir ārkārtīgi sarežģīts. Un algas arī nav 200 LVL, bet lielākajai daļai stipri lielākas. Arī citi darbi ir atbildīgi un sabiedrībai nozīmīgi, un tur arī neviens neizsaka pateicību. Man tā gaušanās patiešām ir apnikusi!
to skolotaaja
t
Esmu stradaajusi vairaaak nekaa 5 gadus skolaa.. no taas aizgaaju, jo saaku izdegt... nopelniit var arii citur.. taa kaa par skolas inventaaru nevajadzeeja kluut... Domaaju, nevar stradaat pa iistam ar aizrautiibu un interesi, tad labaak nemaaniit nedz sevi, nedz citus. Ir ljoti daudz jaazina un jaaprot, lai profesionaali noorganizeetu musdieniigu stundu skolaa. Beedigi, bet fakts, skolotaaji nav dot iespeeju skoleenam iemaaciities, jo nezina kaa to izdariit un nepaziist savus skoleenus... iemomaajaties, ja skoleenam ir pilniigi skaidrs, kaa izpildiit uzdevumu, kaapeec lai viņš to nepildiitu.. Tas noziimee maciibu saturs nav didaktiski taa sagatavots, lai ikviens ar to tiktu galaa...un tas jadara skolotaajam, jo neviens maaciibu liidzeklju autors nezina nedz juusu skoleenus, nedz vinju situaaciju un iepreiekseejo pieredzi.. vinji var labaakajaa gadiijumaa tikai piedavaat vecumposma īpatniibaam atbilstoshu maaciibu saturu...viss pareejais jaaprot izdariit skolotaajam... un es neticu, ka tad, kad jums maksaatu 1000 LVl meenesii peksnji skolotaajas maceetu lasiit jaunaako pedagogisko literatuuru vairaakaas sveshavalodaas un naski internetaa daliitos savaa pieredzee vai risinaatu ped. situaacijas , piemeeram, ar daanju vai niiderlandieshu koleegjiem:), kuri skolas demokratizaacijas proesos ir soli priekshaa...
skolotaja
s
Jebkuru kritiku pienjemu to taadiem, kas skolaaa nostraadaaajushi vismaz gadus piecus.Sabiedriibai nav ne jausmas, par ko jaaatbild, jaaapaspeej un jaaizdara skolotaaajam ikdienaaa, kaads ir stresa liimenis....
annis
a
Ārzemēs modē ir mājas apmācība. Ķipa- izsniedz programmas, kas jāapgūst, un gada beigās tiek novērtēti mācību iestādēs. Un -jebkurš bērns, ja vecāki tā vēlas. Nemaz nebūtu slikti!
vairis
v
oi paklusējusi būtu. kas padomju izglitibai bija vainas?sistēma bija atstrādāta godam, programmas ari labas, es vel tagad pec 30 gadiem jebkuram vidusskolniekam esmu priekšā. bet mums jau visu vajadzeja nojaukt. nu nepatika vēsture, sabiedribas māciba, nu izmainat tos priekšmetus, ko jums ķimija fizika matemātika bija nodarijusi? nu ieguvām paaudzi kuru par izglitotu nenosauksi pat piedzeries un nakts vidū
liekuliga sabiedriba
l
Mes - pareja sabiedriba, vecaki - gudri pratojam, kadiem vajadzetu but skolotajiem. Bet aizmirstam, ka par so gruto, atbildigo darbu attiecigi ari jamaksa algas - lai piesaistitu sos atvertos, talantigos, radosos un pacietigos. Kada jega pratot, kadiem cilvekiem skola jastrada (tapat, kadiem jabut policistiem, medmasam, ugunsdzesejiem u.t.t.) - ja realitate tada, ka jaatrod cilveki, kas par esoso atalgojumu vispar gatavi so darbu darit. Skolotajam (kuram dota vara veidot nakamo paaudzi) par slodzi 200 ls, Alfas kaujiniekam (kam jariske ar dzivibu, kritiskas situacijas aizstavot sabiedribu, kam valsts uztic veselu ierocu arsenalu) 350 ls. Taja pat laika jaunai 'projektu vaditajai' vai 'PR' specialistam ministrija uz rokas tuvu 1000 ls! Si sabiedriba tacu ir slima!!!
docents
d
... nav nekaada prieka , ja tevi katrs meerkaķis var pasuutiit ... mazgadiigajiem par daudz tiesiibu, nekaadu pienaakumu , taadeeļ nav jaabriinaas , ka uz ielaam situeeto ģimeņu atvases siro, laupiidamas baros , skolaas notiek mazturiigo ģimeņu beernu apcelšana un pazemošana , taapati ģedovščina vien veidojas , lopus veel var iediidiit , bet šitie dresuurai nepadodas( nedriikst)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas