Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Slakteris: tādu samazinājumu budžetā nav veikusi neviena valdība, un mēs samazināsim vēl

Tādu samazinājumu valsts budžetā nav veikusi neviena valdība kopš valsts neatkarības atjaunošanas, sestdien publicētā intervijā laikrakstā Latvijas Avīze par pašreizējās valdības izstrādāto un Saeimas apstiprināto valsts budžetu saka finanšu ministrs Atis Slakteris (TP), piebilstot, ka "mēs samazināsim vēl".

Ministrs pieļauj, ka budžeta izdevumi būs jāsamazina vēl vairāk nekā līdz šim. Uz jautājumu, vai vairāk nekā par 10%, viņš atbild: "Jā, tas varētu būt vairāk." Pašlaik tiekot domāts par komandas izveidi, kas meklēs neraksturīgos vai pārāk lielos tēriņus.

Kā intervijā stāsta A.Slakteris, tiks pieņemti lēmumi par strukturālām pārmaiņām, kas jāizdara, lai varētu veikt budžeta grozījumus jau pavasarī. "Tas nav nekas patīkams, bet visi valstī saprot, ka tas ir nepieciešams, jo sevišķi smagas kritikas mūsu darbam nav," piebilst ministrs.

Valdība arī cerot, ka iekšzemes kopprodukta kritums nebūs tik straujš. A.Slakteris piekrīt, ka tik liels kritums trešajā ceturksnī netika prognozēts, bet tam esot arī šādi tādi izskaidrojumi. Ministrs gan piekrīt, ka nevar izslēgt nekādus scenārijus. Tādēļ valdības protokolos jau esot fiksēts, ka decembrī sāksies darbs pie budžeta izdevumu samazināšanas. Šajā jomā priekšlikumi esot arī ministram. Viņaprāt, ir jāizstrādā mehānismi, kā apturēt asignējumus un finansējumus, tas ir - piešķirt valsts budžeta finansējumu nevis 100%, bet gan tikai 90% apmērā no plānotā. "Lai visi rēķinātos ar mazāku naudas apjomu. Tādējādi mēs samazināsim iespējamā aizņēmuma summu," skaidro A.Slakteris.

Savukārt Valsts kase paralēli strādājot pie finansēšanas plāniem.

Vaicāts par iespējamo aizņemšanos no Starptautiskā Valūtas fonda, A.Slakteris atzīst, ka pašreizējā globālajā ekonomiskajā situācijā izslēgti neko nevar, taču šāda veida aizņemšanās neesot prioritāte, jo ir citi mehānismi. Piemēram, valstij izdevies aizņemties 500 miljonus latu no Eiropas Investīciju bankas.

Norādot, ka pašreizējo finanšu krīzi neparedzēja neviena slavenā kredītreitingu aģentūra, neviens visgudrākais analītiķis, ministrs atzīst, ka arī viņam pašam bija jāmaina domāšana atbilstoši situācijai pasaulē, kas mainījās ārkārtīgi strauji.

Kā rakstīts, piektdien īsi pirms pusnakts Saeima atbalstīja nākamā gada budžetu, kas paredz deficītu 1,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta. Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) pēc Saeimas sēdes izteicies, ka, visticamāk, pie nākamā gada budžeta grozījumiem parlamentam vajadzēs atgriezties jau martā, vēsta LETA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Saeima pirms pusnakts pieņem budžetu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas